Вибори мера Львова: основні кандидати на пост міського голови

Читать на русском
Андрій Садовий має найбільшу електоральну підтримку львів’ян, але до другого туру ситуація може кардинально змінитися. Хто складе конкуренцію чинному меру?
Слово і діло

25 жовтня 2020 року в Україні відбудуться місцеві вибори, де українці, зокрема, будуть обирати мерів міст. Передвиборча кампанія стартує 5 вересня, а офіційно реєструвати кандидатів на місцеві вибори будуть з 15 до 24 вересня. Неофіційно ж передвиборча кампанія вже давно стартувала в багатьох великих містах України. «Слово і діло» пропонує подивитися, хто вже заявив, що піде на вибори мера в обласних центрах або включився у передвиборчі перегони. Сьогодні розглядаємо можливих претендентів на крісло мера Львова.

Кому львів’яни віддають перевагу в соцопитуваннях?

Передвиборча кампанія у Львові вже стартувала, судячи з біл-бордів, які заполонили місто та політичних заяв деяких гравців.

Вже зрозуміло, що рішуче налаштовані поборотися за крісло мера Львова чинний міський голова Андрій Садовий, незважаючи на свою обіцянку більше не балотуватися на посаду міського голови, колишній голова Львівської обласної адміністрації та представник «Європейської солідарності» Олег Синютка та «свободівець» Руслан Кошулинський.

У соціологічних опитуваннях, які в середині липня оприлюднила соцгрупа «Рейтинг», лідирує Садовий. Його готові підтримати 38,1% тих, хто визначився і пішов би на вибори. Загалом до чинного мера позитивно ставляться 43% опитаних львів’ян і цей показник майже незмінний вже багато років, незважаючи на те, що Садовий очолює місто з 2006 року. При цьому в нього є майже 30% хейтерів.

Хто з мерів найгірше виконує власні обіцянкиНайбільше обіцянок провалили мери Харкова та Рівного. Загалом шість міських голів не виконали понад чверть обіцянок. Решта впоралися краще.

Кошулинський набрав би 17,9% голосів. Позитивно до нього ставляться 32% опитаних і стільки ж взагалі не знають, хто він такий.

Стосовно Синютки, то його не знає майже чверть львів’ян, які брали участь в опитуванні, але політик може набрати на виборах 13,8% голосів. До того ж галичани підтримують «Європейську солідарність», за яку готові проголосувати 28,2% містян і, якщо до передвиборчої кампанії підключиться Петро Порошенко, то впізнаваність Синютки стрімко зросте.

Поки що чинний мер чітко вловлює основні настрої містян та чим вони невдоволені: завантаженість вулиць транспортом, висока «комуналка», низький рівень медицини та вивіз і утилізація сміття. Саме в цих напрямах Садовий намагається вибудовувати свій позитивний імідж.

Серед досягнень мера, на думку опитаних містян, є ремонт доріг, тротуарів та прибудинкових територій, розвиток туризму та оновлення парків і скверів, вуличного освітлення та залучення інвестицій у місто.

Попри високий рейтинг чинного мера, його політична сила «Самопоміч», судячи з електоральних вподобань львів’ян, має не надто високу підтримку (18,6%). Тому в разі перемоги на виборах Садовому доведеться домовлятися із популярною в місті «ЄС», незважаючи на складні взаємини з Петром Порошенком.

Хоча в Садового є простір для маневру, адже є ще «Голос», який набирає майже 10%, «Слуга народу» – 7,6%, «Свобода» – 5,7% та «Батьківщина» – 5,6%. Рейтинг інших політичних сил – нижче 5% прохідного бар’єру. До того ж є ще 14% тих, хто не визначився, за яку політсилу голосуватиме.

Хто має шанси пройти до другого туру?

Соцопитування вказують на те, що в другому турі мерських виборів Садовий перемагає інших потенційних кандидатів. У парі з Кошулинським з результатом – 45% проти 32%, у парі з Синюткою – 46% проти 26%.

Щоправда, йдеться про ситуацію станом на середину липня. До того ж на той момент 30% львів’ян ще не визначилися з вибором та чи підуть вони взагалі голосувати.

Досі не визначилися з кандидатом «Слуги народу», але навряд чи вони зможуть виставити якусь «темну конячку», що здатна внести реальне політичне напруження в передвиборчу кампанію. Місцеві ЗМІ припускали, що це може бути шоумен Сергій Притула, але потрапили пальцем у небо, адже днями він заявив, що балотуватиметься в мери Києва від «Голосу». При цьому за будь-якого кандидата від «Слуги народу» львів'яни готові віддати 1,8% голосів.

Якщо подивитись на перспективи інших кандидатів, то четверте місце в електоральному рейтингу посідає депутат Львівської міськради Ігор Зінкевич (10,7%), який іде на вибори з новою партією «Варта».

Наступний – голова ради партії «Громадянська позиція» Володимир Гірняк (5,4%), який на минулих виборах посів третє місце.

Нардеп Ярослав Рущишин від «Голосу» наразі має підтримку у 3,4% опитаних львів’ян. Після того, як Святослав Вакарчук пішов з Верховної ради, її рейтинг на Галичині відчутно просів.

Ще один нардеп двох скликань Ігор Васюник (3,4%) заходив до парламенту від «Батьківщини» та «Народного фронту». Васюник неодноразово балотувався в мери Львова, але щоразу не проходив.

Не присутній у соцопитуваннях нардеп минулого скликання Дмитро Добродомов може піти на вибори з власною партією «Народний контроль». Наразі складно сказати про рівень його підтримки львів’янами.

Як мер Львова Андрій садовий виконував обіцянки протягом цієї каденції – дивіться на інфографіці.

Раніше «Слово і діло» досліджувало, хто є основними кандидатами на пост міського голови Києва.

Також ми писали, у яких кримінальних справах фігурують мери обласних центрів.

Ірина Рибінська, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: