Місцеві вибори близько: як виконує обіцянки мер Миколаєва Олександр Сєнкевич

Читать на русском

25 жовтня 2020 року українці обиратимуть місцеву владу, в тому числі й нових мерів. «Слово і діло» розбиралося, хто вже заявив про свої амбіції балотуватися на посаду міського голови Миколаєва або проявив політичну активність у цьому напрямі. Також пропонуємо подивитися, як виконує обіцянки мер Миколаєва.

Протягом майже 5 років каденції міській голова Миколаєва Олександр Сєнкевич дав 52 обіцянки, з яких виконав 25 (48%), провалив 8 (15%) та ще 19 (37%) ще має реалізувати.

Сєнкевич виконав передвиборчу програмну обіцянку створювати нові робочі місця в Миколаєві. Як повідомили «Слово і діло» у Миколаївській міській раді, в місті діє програма зайнятості населення на період до 2020 року.

За даними Головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області у місті у 2015 році було створено 4936 нових робочих місць, наступного року – 3879, у 2017 році – 5019, у 2018 році – 5353, у 2019 році – 7374, у І півріччі 2020 року – 3294 нових робочих місця.

Провалив мер обіцянку провести реконструкцію вулиці Соборної.

«Також ми плануємо реконструкцію вулиці Соборної. Готуються відповідні матеріали. Я вважаю, що вулицю необхідно виводити на один рівень, бордюрів на ній не повинно бути. А з боку під’їздних до неї вулиць – Нікольської , Великої Морської – повинен бути великий лежачий поліцейський», – сказав мер 21 травня 2018 року під час засідання містобудівної ради.

Пройшло два роки і міськраді нам повідомили, що роботи з реконструкції вулиці Соборна не розпочиналися та в поточному році не плануються.

Провалив Сєнкевич обіцянку закласти невеличкий парк на знак вшанування пам’яті жертв трагедії, яка сталася у 2014 році на вулиці Лазурній, 40. Тоді у результаті вибуху газу під уламками житлового будинку загинули 7 городян. Сєнкевич запевнив, що вже до наступної річниці на пустирі, де стояла десятиповерхівка, з'явиться невеликий парк.

За 4 дні після заяви мера з’явилась інформація, що земельну ділянку за адресою вул. Лазурна, 40 передали компанії «Контакт-Жилбуд» під будівництво житлової дев’ятиповерхівки. На думку депутата Миколаївської міськради Павла Зоткіна, мер не міг не знати про таке рішення, адже він його підписує.

У вересні 2017 року Сєнкевич заявив, що депутати ухвалили рішення про передачу підприємству цієї ділянки замість іншої, на вул. Крилова, яку у того відібрали. За словами мера, на місці зруйнованого будинку залишилася бетонна подушка, тож дерева там просто не зможуть рости, а демонтувати її буде набагато складніше, ніж звести багатоповерхівку. Очільник міста також додав, що міське управління містобудування та архітектури свого часу це схвалило.

Виконав мер обіцянку боротися з нелегальними заправками в місті. Відповідно до листа Миколаївської міськради, у першому кварталі 2016 року проведено обстеження районів міста Миколаєва і виявлено 31 самовільно влаштовану АГЗП та АЗС. В місті створили комісію контролю, яка обстежила всі зафіксовані нелегальні заправки та направила акти обстежень до органів державного нагляду та контролю.

У серпня 2018 року в Інгульському районі на перетині Херсонського шосе та вул. 9 Лінія демонтували газозаправну станцію без дозвільних документів та незаконну газозаправну станцію на вул. Кузнецькій.

Мер не вклався в терміни і провалив обіцянку встановити нові ліфти для лікарні швидкої медичної допомоги до кінця 2019 року. У грудні була виготовлена проектно - кошторисна документація по заміні 2-х ліфтів у лікарні. Встановлення ліфтів перенесли на 2020-й, оскільки кошти теж мали б виділити з нового бюджету.

До закінчення каденції Сєнкевич мав би побудувати сміттєсортувальну лінію. У 15 травні 2020 року він заявив: «У нас є бажання побудувати сміттєсортувальну лінію найближчим часом. Я думаю, що ми можемо зробити це в найближчі півроку. Зараз йде робота по ділянці, по технічним особливостям цієї сміттєсортувальної лінії. Будемо робити».

Також серед обіцянок, які мають бути виконані Сєнкевичем – у 2020 році закупити для Миколаєва 30 автобусів та придбати 60 нових тролейбусів, 20 з яких на автономному ході.

Станом на 25 серпня автобуси для міста не закуповували. Однак, підписано договір фінансового лізингу на придбання 23 однакових автобусів довжиною 9 метрів строком на 36 місяців з правом дострокового викупу. Виконком міськради веде перемовини зі Європейським інвестиційним банком з питання надання довгострокового кредиту на закупівлю 50 нових автобусів для міста.

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало, як виконують свої обіцянки мер Києва Віталій Кличко, мер Львова Андрій Садовий, мер Харкова Геннадій Кернес, мер Дніпра Борис Філатов, мер Одеси Геннадій Труханов, мер Вінниці Сергій Моргунов, мер Івано-Франківська Руслан Марцінків, мер Житомира Сергій Сухомлин, мер Ужгорода Богдан Андріїв, мер Чернігова Владислав Атрошенко, мер Запоріжжя Володимир Буряк, мер Рівного Володимир Хомко, мер Сум Олександр Лисенко, мер Черкас Анатолій Бондаренко, мер Кропивницького Андрій Райкович, мер Хмельницького Олександр Симчишин.

Також ми розповідали про основних претендентів на посаду мерів Києва, Харкова, Дніпра, Львова, Одеси, Вінниці, Івано-Франківська, Житомира, Ужгорода, Чернігова, Запоріжжя, Рівного, Сум, Черкас, Кропивницького, Хмельницького.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: