Місцеві вибори близько: як виконує обіцянки мер Запоріжжя Володимир Буряк

Читать на русском

25 жовтня 2020 року українці обиратимуть місцеву владу, в тому числі й нових мерів. «Слово і діло» розбиралося, хто вже заявив про свої амбіції балотуватися на посаду міського голови Запоріжжя або проявив політичну активність у цьому напрямі. Також пропонуємо подивитися, як виконує обіцянки мер Запоріжжя.

Володимир Буряк обійняв посаду міського голови Запоріжжя 25 листопада 2015 року. Відтоді він дав 80 обіцянок (включаючи передвиборчі програмні), з яких виконав 42 (53%), провалив 18 (22%) та ще 20 – має реалізувати.

Меру вдалося виконати обіцянку – завершити будівництво нового пасажирського термінала міжнародного аеропорту «Запоріжжя» до кінця 2019 року. У листопаді вже було завершено капітальний ремонт злітно-посадкової смуги та на фінальному етапі було будівництво нового пасажирського термінала запорізького аеропорту. Остаточно новий терінал добудували 28 грудня 2019 року.

На додачу Буряк виконав обіцянку відкрити новий муніципальний маршрут, що з'єднав центр Запоріжжя з аеропортом.

Провалив мер обіцянку придбати 12 трамваїв із країн ЄС у 2019 році. Тоді з обіцяних 12 трамваїв вдалося придбати один трамвайний вагон з ЄС, він працює на маршруті.

Загалом Володимир Буряк дав кілька обіцянок щодо міського транспорту. На початку лютого 2019 року мер Запоріжжя запевнив, що протягом трьох років місто має оновити всі трамвайні вагони. Як повідомили «Слово і діло» в міськраді, станом на травень 2020 року на балансі підприємства «Запоріжелектротранс» перебувало 132 трамвайні вагони. У 2019 році відремонтували 4 вагони, у поточному році передбачено капітальний ремонт ще 4-х.

Загалом у рамках програми «Запорізький трамвай» за чотири роки вдалося оновити парк трамваїв на 60-65%.

Також у процесі реалізації перебуває обіцянка Буряка впродовж 2020 року запустити чотири запорізькі трамваї.

«Вагон отримає новий дизайн. Буде оновлено обшивку салону, систему опалення, освітлення, а також кабіну водія. Так виглядатимуть всі чотири запорізьких трамваї, які ми випустимо цього року», – пообіцяв Буряк.

Не впорався мер з обіцянкою ліквідувати чергу до дошкільних навчальних закладів у Шевченківському районі у 2019 році. У жовтні в місті відкрили дитячий садок № 217 у Шевченківському районі, але в черзі до дитсадку ще залишалося 20 дітей.

Кілька обіцянок Буряка стосувалися сфери медицини. Не виконав за строками Буряк запевнення, що в жовтні 2019 року в 5-й міській лікарні Запоріжжя запрацює сучасний ангіограф. У жовтні обіцяний ангіограф тільки придбали. Отримали його в листопаді, а в грудні робили ремонт приміщення, після чого ангіограф мав розпочати свою роботу.

Виконав Володимир Буряк свою передвиборчу обіцянку добитися відкриття нового Центру швидкої допомоги в Запоріжжі.

У червні 2017 року в Запоріжжі відкрили обласний Центр медичної допомоги та медицини катастроф (третій в Україні). Диспетчери Центру працюють цілодобово, кожен з них приймає понад 100 викликів за зміну. На побудову Центру швидкої допомоги з обласного бюджету виділили 8 млн грн.

Коли розпочався карантин через коронавірус, Буряк пообіцяв придбати 25 апаратів штучної вентиляції легень.

«До вже нинішніх 63 сучасних апаратів штучної вентиляції легень ми придбаємо ще 25 та стільки ж моніторів пацієнтів», – запевнив він, і апарати були закуплені до початку серпня.

Може бути проваленою амбітна обіцянка Буряка добудувати новий міст через Дніпро.

Роботи зі зведення моста почалися у 2004 році. Через 13 років тодішній прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що необхідно оновлювати проєктну документацію, тому кошти на добудову мосту будуть виділені вже у 2018 році.

У лютому 2018 року в Запоріжжі завершили встановлення основи моста між Хортицею та Хортицьким районом Запоріжжя, розташованим на правому березі. Через проблеми з проєктною документацією перетворення металевої конструкції на, власне, мостовий перехід, затримувалося на невизначений час.

Коригування проєкту будівництва мосту тривало й у 2019 році. Навесні поточного року голова «Укравтодору» Олександр Кубраков розповів, що планується запуск руху транспорту на першій черзі Запорізького мосту через Дніпро. Повністю завершити будівництво можуть до кінця наступного року.

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало, як виконують свої обіцянки мер Києва Віталій Кличко, мер Львова Андрій Садовий, мер Харкова Геннадій Кернес, мер Дніпра Борис Філатов, мер Вінниці Сергей Моргунов, мер Івано-Франківська Руслан Марцінків, мер Житомира Сергій Сухомлин, мер Ужгорода Богдан Андріїв, мер Чернігова Владислав Атрошенко.

Також ми розповідали про основних претендентів на посаду мерів Києва, Харкова, Дніпра, Львова, Одеси, Вінниці, Івано-Франківська, Житомира, Ужгорода, Чернігова.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: