Місцеві вибори близько: як виконує обіцянки мер Черкас Анатолій Бондаренко

Читать на русском

25 жовтня 2020 року українці обиратимуть місцеву владу, в тому числі й нових мерів. «Слово і діло» розбиралося, хто вже заявив про свої амбіції балотуватися на посаду міського голови Черкас або проявив політичну активність у цьому напрямі. Також пропонуємо подивитися, як виконує обіцянки мер Черкас.

Анатолій Бондаренко став міським головою Черкас 24 листопада 2015 року. Відтоді він дав 92 обіцянки разом із програмними, з яких виконав 31 (34%), провалив – 22 (24%) і ще 39 (42%) – у процесі реалізації.

Впорався мер із обіцянкою капітально відремонтувати 200 тисяч квадратних метрів доріг у Черкасах у 2019 році. Після закриття сезону ремонтних робіт міський голова повідомив, що площа відремонтованого дорожнього полотна збігається з обіцяними показниками.

«Фактично, асфальтувавши проїзд та вулицю Ільїна, ми перетнули позначку у 200 тисяч квадратних метрів», – зазначив Бондаренко.

Не настільки добре пішло виконання передвиборчої обіцянки з програми Бондаренка, що упродовж року (до жовтня 2016 року) будуть прибрані всі ями на черкаських дорогах.

Якби всі ями бодай залатали, не виникла б ситуація, коли на початку 2017 року на центральному бульварі Шевченка у вибоїнах застрягали не тільки легкові авто, але й автобуси та тролейбуси. Влітку на дорожні ями біля оптового ринку скаржилися підприємці.

Розбиті дороги настільки допекли жителів Черкас, що в квітні 2018 року вони провели флешмоб, в якому розмістили триноги зі світлинами міського голови в дорожніх ямах.

Провалив Бондаренко обіцянку відкрити меморіальний комплекс учасникам АТО у квітні 2020 року.

Про це він заявив у грудні 2019 року, а тендер на закупівлю інформаційних стел меморіального комплексу планували оголосити наприкінці квітня 2020-го. Хоча тендер не відбувся через відсутність хоча б двох учасників торгів. Відтак і меморіал не встигли зробити в строк.

Виконав мер обіцянку встановити освітлення на 100 пішохідних переходах. Наприкінці травня 2019 року Бондаренко повідомив, що освітлення пішохідних переходів встановлено на восьми вулицях. Серед них – Надпільна, Гагаріна, Благовісна, Лазарєва, Припортова, Козацька, Верхня Горова та Замковий узвіз.

Планувалося також зробити освітлення на 129 «зебрах», зокрема на бульварі Шевченка, вулиці Десантників, Байди Вишневецького, Сержанта Смірнова, Канівській, Мендєлєєва та Небесної Сотні.

Як повідомили «Слово і діло» у міськраді до квітня 2020 року у місті на 126 перехрестях було встановлено 137 світильників для додаткового підсвічування пішохідних переходів.

Як і обіцяв мер, у листопаді 2019 року в Черкасах запрацював атракціон «Колесо огляду» заввишки 30 метрів. Встановлення атракціону почалося 5 червня в парку «Сосновий бір». Його вартість разом із роботами зі встановлення – понад 10 млн грн. Після тривалих перевірок усі контролювальні органи засвідчили, що атракціон безпечний для експлуатації.

Бондаренко не виконав обіцянку звільнити працівників департаменту житлово-комунального господарства, якщо місто не буде прибране.

«Якщо до кінця сьогоднішнього дня місто не буде приведено до задовільного санітарного стану, а попросту кажучи, не вилизано від сміття, працювати в Черкаській міській раді ви не будете», – написав Бондаренко 18 серпня 2017 року на своїй сторінці у Facebook.

Станом на 27 серпня 2017 року під час наради в мерії директор Соснівського СУБ Роман Моторний повідомив, що в Черкасах найгірше прибирають Хімселище, трохи краща ситуація в центрі міста і в Південно-Західному районі. Отже, попри поганий санітарний стан міста, мер нікого не звільнив, хоча обіцяв це зробити. Самі ж керівники департаменту житлово-комунального господарства отримали лише догани.

У процесі виконання перебуває обіцянка мера щороку облаштовувати по одному пляжу для відпочинку в місті, яку він дав у травні 2017 року.

13 серпня 2020 року Черкаська міська рада повідомила, що в місті є три комунальних пляжі: «Митницький», «Казбетський», «Соснівський». Розроблено проєкт рішення міськради про створення пляжу «Дахнівський».

У 2019-2020 роках проводилися роботи з облаштування трьох міських пляжів. На «Казбетському» провели мережі водопостачання та водовідведення та реконструювали спортмайданчик для заняття кросфітом.

На пляжі «Митницький» побудували дитячий майданчик та облаштували мережі водопостачання та водовідведення.

На пляжі «Соснівський» також провели воду та облаштували літні душові та зовнішні мережі електропостачання.

У попередній період місто придбало машину для прибирання пляжів, встановило рятувальну вежу на пляжі «Митницький», будиночки для персоналу, трибуни для волейбольного майданчика пляжу «Казбетський». Також проведено очищення пляжу «Казбетський» від забруднення, відходів, деревини та іншого сміття, облаштовано біоплато та розчищено річку.

Також мер Черкас обіцяв встановити лічильники на тепло в усіх черкаських будинках та запровадити графік вечірньо-нічної роботи громадського транспорту.

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало, як виконують свої обіцянки мер Києва Віталій Кличко, мер Львова Андрій Садовий, мер Харкова Геннадій Кернес, мер Дніпра Борис Філатов, мер Одеси Геннадій Труханов, мер Вінниці Сергій Моргунов, мер Івано-Франківська Руслан Марцінків, мер Житомира Сергій Сухомлин, мер Ужгорода Богдан Андріїв, мер Чернігова Владислав Атрошенко, мер Запоріжжя Володимир Буряк, мер Рівного Володимир Хомко, мер Сум Олександр Лисенко.

Також ми розповідали про основних претендентів на посаду мерів Києва, Харкова, Дніпра, Львова, Одеси, Вінниці, Івано-Франківська, Житомира, Ужгорода, Чернігова, Запоріжжя, Рівного, Сум.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: