Вибори мера Дніпра: основні кандидати на пост міського голови

Читать на русском
Чинний мер Дніпра Борис Філатов точно буде балотуватися на другий термін. Вибори пройдуть 25 жовтня.
Слово і діло

25 жовтня в Україні відбудуться місцеві вибори, де українці, зокрема, обиратимуть мерів міст. Передвиборча кампанія стартує 5 вересня, а офіційно реєструвати кандидатів на місцеві вибори будуть з 15 до 24 вересня. Неофіційно ж передвиборча кампанія вже давно почалася в багатьох великих містах України. «Слово і діло» пропонує подивитися, хто вже заявив, що піде на вибори мера в обласних центрах або включився в передвиборчу гонку. Сьогодні розглядаємо можливих претендентів на крісло мера Дніпра.

Філатов знову балотуватиметься на пост мера Дніпра

Чинний мер Борис Філатов обійняв свою посаду в листопаді 2015 року. На місцевих виборах він балотувався від партії УКРОП, за підсумками першого туру Філатов набрав 35,77% голосів виборців і посів друге місце, поступившись Олександру Вілкулу (37,94%). У другому турі Філатову вдалося обійти суперника: 53,32% голосів проти 44,93%.

Про свій намір йти на другий термін Філатов вперше заявив досить давно, ще у 2018 році: «Буду балотуватися на другий термін. Це однозначно. Щоб досягти стабільного стратегічного результату, пролонгованого в часі, п'яти років не вистачить. Зараз 2-3 роки потрібно тільки розгрібати ці авгієві стайні: інфраструктура зношена, житловий фонд занедбаний, доріг немає».

Влітку минулого року він підтвердив свій намір, підкресливши при цьому, що влада не є для нього самоціллю. «Але є дуже багато проєктів, які я б хотів закінчити за своєї другої каденції. Наприклад, метро, яке я зіштовхнув з мертвої точки. Там 24 роки взагалі ніхто нічого не робив. Нам дісталося місто в жахливому стані. Зараз цей іржавий паровоз вдалося розігнати і надати йому динаміку. Хотілося б, щоб він доїхав до фінішу з гідним результатом», – сказав мер.

Цього року мер Дніпра теж неодноразово говорив, що восени знову піде на вибори. «Я хочу закінчити те, що почав. Я йду на вибори і сподіваюся, що мої земляки дадуть мені мандат довіри на другу каденцію, тому я дійсно йду. У мене є для цього шанси, і це показує не тільки моє внутрішнє світовідчуття, але в тому числі і соціологія», – заявив він.

Хто ще має намір поборотися за посаду міського голови Дніпра

Партія «Слуга народу» поки офіційно не представила свого кандидата на пост мера Дніпра. Однак деякі ЗМІ повідомляють, що їм може стати Сергій Риженко – головний лікар Дніпропетровської обласної лікарні ім. Мечникова, депутат обласної ради. За його словами, питання про вибори поки остаточно не вирішено.

Також можливо, що буде балотуватися в мери Дніпра Максим Бужанський. Народний депутат народився в Дніпрі і до Верховної ради потрапив за мажоритарним округом міста. Бужанський заявляв, що братиме участь у внутрішньопартійних праймеріз «Слуги народу» на посаду міського голови.

Спробує щастя на місцевих виборах Олександр Вілкул. Його новий блок «Українська перспектива» виставить кандидатів до обласної ради і практично на всі міські та районні вибори в Дніпропетровській області.

Ще одним претендентом може стати депутат міської ради, лідер партії «Громадська сила» Загід Краснов.

Що говорить соціологія

Соціологія поки на стороні чинного мера. За даними компанії «Социс» (опитування проводили 27 червня – 7 липня), діяльністю Бориса Філатова, найімовірніше, задоволені 39,3% опитаних (18,4% – зовсім не задоволені). Якби найближчої неділі проходили вибори мера, то 35,3% опитаних проголосували б за Філатова, 12,4% – за Олександра Вілкула, 12% – за Загіда Краснова, 11,5% – за Максима Бужанського.

Крім того, 60,9% опитаних пов'язують позитивні зміни в Дніпрі з постаттю Філатова.

За даними дослідження групи «Рейтинг» (20 червня – 4 липня), 51% опитаних задоволені роботою мера, 34% – не задоволені. Серед кандидатів в мери також лідирує Філатов, його готові підтримати 42,6% тих, хто має намір голосувати на виборах. За Вілкула готові проголосувати 13,3%, за Бужанського – 13,2%, за Краснова – 12,8%.

Як мер Дніпра Борис Філатов виконує обіцянки – на інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і діло» писало про основних кандидатів на пост мера Києва, Львова та Харкова.

Також ми проаналізували, як свої обіцянки виконують Віталій Кличко, Андрій Садовий та Геннадій Кернес.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: