Вибори мера Хмельницького: основні кандидати на пост міського голови

Читать на русском
Чинний мер Хмельницького Олександр Симчишин ще не визначився, від якої політсили піде на вибори міського голови. Конкуренцію йому складе Інна Ящук від Слуги народу.
Слово і діло

25 жовтня в Україні відбудуться місцеві вибори, де українці, зокрема, обиратимуть мерів міст. Передвиборча кампанія стартувала 5 вересня, а офіційно реєструвати кандидатів на місцеві вибори будуть з 15 до 24 вересня. Неофіційно ж передвиборча кампанія вже давно почалася в багатьох великих містах України. «Слово і діло» пропонує подивитися, хто вже заявив, що піде на вибори мера в обласних центрах або включився в передвиборчі перегони. Сьогодні розглядаємо можливих претендентів на крісло мера Хмельницького.

Мер Хмельницького Олександр Симчишин, який обіймає посаду із 17 листопада 2015 року, не став довго зберігати інтригу і ще 6 червня повідомив, що вдруге піде на вибори.

«Коли балотувався вперше, говорив про те, що дві каденції, а це 10 років – той час, коли всі ідеї, проєкти, за умови, якщо ти ефективний управлінець, повинен реалізувати. Велику кількість проєктів та об’єктів вдалося втілити, але ще багато чого не зроблено. Це сміттєпереробне підприємство, індустріальний парк, аеропорт, який разом із державною і обласною владою маємо запустити. А також багато менших інфраструктурних проєктів, у тому числі Палац спорту. Особисто планую брати участь у виборах, оскільки бачу хорошу підтримку мешканців. Я думаю, що 25 жовтня нам дадуть оцінку», – зазначив Симчишин.

До речі, підтримка в чинного мера, справді, гарна. Він і на виборах 2015 року набрав 60% голосів,а зараз соцопитування вказують співмірні показники.

Однак, якщо у 2015 році Симчишин йшов на вибори як самовисуванець від «Свободи», то у 2020-му він вже створив власний політичний проєкт «Команда Симчишина».

10 вересня журналісти спитали мера Хмельницького, від якої політсили він балотуватиметься, на що Симчишин відповів, що планує йти на другий термін знову від «Свободи», членом якої він є з 2009 року.

«Поки чіткого рішення немає. 15 вересня почнеться офіційне висунення кандидатів, тоді все й з'ясується», – сказав Симчишин.

Щодо новоствореної «Партії Симчишина», мер запевнив, що це не політичний проєкт.

«Це люди, що хочуть змінювати Хмельницький, область та район. Туди входять і «свободівці», і активісти, і волонтери, бізнесмени і прості містяни», – уточнив він.

Якщо розглядати потенційних конкурентів чинному меру, то від «Слуги народу» на вибори мера піде докторка педагогічних наук, професорка, деканка Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії Інна Ящук. Також вона є депутаткою Хмельницької обласної ради VI скликання, обрана від «Самопомочі».

Можливим претендентом на крісло мера може стати Іван Гончар, який ще в травні 2019 року заявив про намір балотуватися. У момент заяви Гончар був у лавах «Свободи», тому заявив, що йде партії. Також він показав заяву на ім’я голови облради від 15 травня про дострокове складання депутатських повноважень.

Навіть якщо Гончар виставить свою кандидатуру, йому досить складно буде конкурувати зі своїми опонентами.

Щодо інших партій, то вони, судячи з усього сконцентруються на тому, щоб завести якомога більше своїх представників до міської ради. Зокрема, про об’єднання заговорили представники партій «За конкретні справи» та «ВО «Батьківщина». Мовляв, вони підуть одним списком на виборах до хмельницьких міської та обласної рад.

Відзначимо, що «За конкретні справи» – партія власника мережі магазинів «Епіцентр К» Олександра Гереги, який має великий вплив на Хмельниччині. Він навіть вдруге пройшов до Верховної ради, незважаючи на великий запит на нові обличчя та феєричну перемогу представників «Слуги народу».

Від партії «За майбутнє» на місцеві вибори планують йти обласний осередок «Аграрної партії», партії «Поруч» та «Відродження». Наразі партійну організацію «За майбутнє» очолює мажоритарник Сергій Лабазюк.

Як виконує обіцянки мер Хмельницького Олександр Симчишин, дивіться на інфографіці.

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало, як виконують свої обіцянки мер Києва Віталій Кличко, мер Львова Андрій Садовий, мер Харкова Геннадій Кернес, мер Дніпра Борис Філатов, мер Одеси Геннадій Труханов, мер Вінниці Сергій Моргунов, мер Івано-Франківська Руслан Марцінків, мер Житомира Сергій Сухомлин, мер Ужгорода Богдан Андріїв, мер Чернігова Владислав Атрошенко, мер Запоріжжя Володимир Буряк, мер Рівного Володимир Хомко, мер Сум Олександр Лисенко, мер Черкас Анатолій Бондаренко, мер Кропивницького Андрій Райкович.

Також ми розповідали про основних претендентів на посаду мерів Києва, Харкова, Дніпра, Львова, Одеси, Вінниці, Івано-Франківська, Житомира, Ужгорода, Чернігова, Запоріжжя, Рівного, Сум, Черкас, Кропивницького.

Ірина Рибінська, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: