Аналізуємо виконання президентської програми: сучасне обладнання для лікарень

Президент Володимир Зеленський, за даними «Слово і діло», за половину каденції виконав 27% передвиборчої програми. Ми продовжуємо нагадувати, які важливі зобов'язання є у його програмі, і на якому етапі виконання вони зараз. Сьогодні поговоримо про обіцянку «лікарні отримають сучасне обладнання та оновлять свою інфраструктуру».

Як і у випадку з обіцянкою оновити обладнання у школах, із лікарнями проблем виникнути не повинно. Свою роль у цьому відіграє пандемія коронавірусу, завдяки якій на медичну галузь звернено пильну увагу. А також програма «Велике будівництво», в рамках якої чиновники усіх рівнів обіцяють нові лікарні, приймальні тощо.

Для початку поговоримо про фінансування деяких бюджетних програм з обладнання та інфраструктури. Наприклад, у держбюджеті-2019 було закладено 0,15 млрд грн субвенції місцевим бюджетом на купівлю ангіографічного обладнання. А також 0,92 млрд грн на створення оперативно-диспетчерських служб, на реалізацію пілотного проєкту щодо розвитку системи екстреної медичної допомоги у Києві, Вінницькій, Донецькій, Одеській, Полтавській та Тернопільській областях.

У бюджеті-2020 на розвиток екстреної медицини допомоги передбачили аналогічну суму. Крім того, мільярд гривень заклали на модернізацію та оновлення матеріально-технічної бази багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування.

На цей рік на розвиток екстреної медичної допомоги та оновлення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров'я у бюджеті закладено 3,2 млрд грн.

Велику роль у забезпеченні лікарень відіграв коронавірус. У рамках підготовки установ до прийому хворих уряд забезпечував безперервне постачання ліків, витратних матеріалів, засобів для дезінфекції та засобів індивідуального захисту, транспортом та обладнанням.

Не все добре лише з медичним киснем. Про дефіцит заявляли в Одесі, Житомирі, Чернігові, Херсонській, Запорізькій, Дніпропетровській та інших областях.

Навесні минулого року сам Володимир Зеленський обіцяв завершити будівництво лікувально-діагностичного комплексу лікарні «Охматдит» та відкрити його 1 липня. Терміни виконання обіцянки було зірвано, новий комплекс запущено наприкінці липня. Але там шість нових відділень: відділення хіміотерапії онкогематологічних захворювань зі стаціонаром денного перебування; відділення інтенсивної хіміотерапії; відділення хіміотерапії онкогематологічних захворювань із блоком інтенсивної терапії; відділення трансплантації кісткового мозку та інтенсивної мегадозової хіміотерапії та імунотерапії; відділення онкології з ліжками інтенсивної хіміотерапії; відділення гострої реабілітації. Комплекс оснащений сучасним медичним обладнанням для пацієнтів із складними діагнозами.

Щодо оновлення інфраструктури лікарень. У 2020 році через Prozorro було закуплено 416 автомобілів швидкої допомоги, у 2021 році – 622 швидкі.

Крім того, триває історія з реконструкцією приймальних відділень. Володимир Зеленський та Кирило Тимошенко обіцяли до 2021 року реконструювати 210 приймалень, але повністю на кінець року було завершено лише 16. Ремонтні роботи в решті тривають, після реконструкції у них буде нове медичне обладнання.

Також Зеленський обіцяв взагалі у всіх областях збудувати нові приймальні відділення до кінця каденції, а ще створити в Україні п'ять медичних містечок.

Своєю чергою, міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко пообіцяв у кожній області модернізувати щонайменше одну клінічну та дитячу лікарню.

Поки що можна зробити висновок, що обладнання в лікарнях поступово оновлюється, але є деякі питання щодо COVID-лікарень. Крім того, у Зеленського великі плани щодо будівництва нових лікарень. Якщо він зможе реалізувати свої поточні обіцянки, то й масштабну програмну обіцянку можна вважати виконаною.

Нагадаємо, «Слово і діло» випустило серію матеріалів щодо передвиборчої програми Володимира Зеленського. Ми писали про такі обіцянки:

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО