Які цифрові послуги та функції з’явилися у оновленому застосунку «Дія»

Читать на русском

5 жовтня Міністерство цифрової трансформації презентувало оновлену версію застосунка «Дія» 2.0 з новими послугами та функціями. Нагадаємо, що сервіс електронних державних послуг офіційно запустили у лютому. «Слово і діло» подивилось, які нові послуги з’явилися на порталі «Дія».

«Дія» – масштабний проєкт уряду в рамках ідеї «держава у смартфоні». Мобільний додаток можна безкоштовно завантажити у магазинах додатків для Android, Apple та Heawei. У березні стала доступна і десктопна версія сервісу. До кінця 2020 року в Мінцифрі планують оцифрувати до 50 найпоширеніших державних послуг. Загалом реалізація проєкту розрахована на 3 роки.

Користувачі застосунку можуть передавати копії документів (паспорт, ІПН, свідоцтво про народження), наприклад, в банк, поштове відділення чи будь-яку іншу установу. Електронні копії можна використовувати для поїздок, банків, нотаріусів, медичних та освітніх послуг.

Важливо, що для внутрішньо переміщених осіб стали доступні у цифрі документи, що підтверджують їх статус. Такі документи вимагають у більшості державних установ, і тепер завдяки шерінгу документів ці довідки можна буде надати за допомогою «Дія».

Також стало доступним місце реєстрації, яке відображатиметься у цифровому паспорті та свідоцтві про народження. Як уточнили на презентації оновлення, наразі послуга доступна у Харкові, скоро вона запрацює в Києві, а за короткий час і по всій Україні.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров наголосив, що з 1 вересня 2021 року органи влади не матимуть права вимагати паперові документи від українських громадян.

Отже, у жовтні в смартфоні з’явилися цифрові свідоцтво про народження дитини, довідка внутрішньо-переміщеної особи, ІПН (податковий номер).

З жовтня з’явилася можливість отримати інформацію про штрафи та сплатити їх у застосунку через Apple Pay/Google Pay або карткою. Зокрема, це стосується штрафів за порушення ПДР та боргів за виконавчими провадженнями.

Також тепер можна розшарити технічний паспорт на авто іншій людині. Наприклад, дружина або інший член сім’ї зможе їздити на машині без фізичного технічного паспорта, оскільки у «Дії» відображатиметься належний користувач автівки.

Відтепер у «Дії» можна перевірити, чи електронний документ є чинним, а також відстежувати будівництво об’єктів онлайн від початку й до кінця, з категорії СС1 (кафе, приватні будинки, малі споруди.

У «Дії» оновили послугу єМалятко онлайн, реєстрацію ТОВ протягом 30 хвилин

Щоб скористатися новими послугами в «Дія» потрібно оновити додаток.

Раніше «Слово і діло» писало, що проєкт бюджету-2021 передбачає більше витрат на Мінцифри, правоохоронців та медицину.

Також ми розбиралися, де будуть чинними електронні документи з цифрових сервісів для авіапасажирів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: