Нардепів будуть штрафувати за прогули: що передбачає закон

Читать на русском

Нинішній парламент досить дисциплінований, але сьогодні, 16 жовтня, був ухвалений закон, який і в майбутньому не дасть народним обранцям розслабитися. Згідно з ухваленими змінами за прогули пленарних засідань без поважних причин депутатів будуть позбавляти компенсації витрат на виконання повноважень. Отже, напівпорожню залу Ради ми будемо бачити лише інколи. «Слово і Діло» розібралося, через що нардепи можуть залишитися без грошей.

Депутат може залишитися без компенсацій, якщо протягом місяця або однієї сесії Верховної ради пропустить понад 30% голосувань (без поважної причини). Аналогічне покарання чекає і за пропущення більше половини засідань комітету, до складу якого він входить.

Облік робочого часу депутата буде проводитися за допомогою процедури електронної реєстрації перед засіданням (шляхом натискання кнопки «За»). Якщо він не зареєструвався перед засіданням, але голосував протягом дня – це теж враховується. Крім того, новий закон не передбачає процедури письмової реєстрації на засіданнях. Тобто протягом дня нардеп обов'язково повинен брати участь у голосуваннях, не можна зареєструватися і весь день перебувати в кулуарах.

Рішення про позбавлення виплат буде ухвалювати комітет з питань депутатської етики, а розпорядження видає спікер. Крім того, дані про участь парламентаріїв у голосуваннях будуть щодня публікуватися на офіційному сайті Ради і на особистій сторінці нардепа.

Раніше ми писали про те, як народні депутати голосували за цей закон.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: