Передвиборчі програми мерів: які обіцянки вже точно провалені

В Україні за півтора місяця пройдуть місцеві вибори. Більшість чинних мерів націлилися балотуватися знову. Поки вони не засипали виборців новими щедрими обіцянками, «Слово і діло» пропонує подивитися, які зобов'язання зі своєї програми вони вже провалили.

Нагадаємо, що стежити за виконанням програм не тільки мерів, а й президентів, партій, урядів, можна за допомогою проєкту «Слово і діло» Politkarma.

Віталій Кличко

Столичний мер уже точно провалив дві програмних обіцянки. Віталій Кличко перед виборами обіцяв не допустити до управління Києвом осіб, причетних до корупції. Але за час каденції Кличка членів його команди кілька разів звинувачували в корупційних діях. Наприклад, у 2014 році депутат Київради від «Демократичного альянсу» Галина Янченко заявила, що депутати УДАРу Володимир Прокопів, Юрій Крикунов і Сергій Костюк причетні до корупційних схем.

У 2015 році голова «ДемАльянсу» Василь Гацько звинуватив команду мера в причетності до незаконних будівництв у Києві. У тому ж році депутата від УДАРу Віталія Даниленка затримали за підозрою в отриманні 1 млн грн хабара. У квітні 2020 року замішаним у корупційному скандалі виявився перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

Крім того, Кличко провалив обіцянку створити умови для заохочення роботодавців до включення повного медичного обслуговування працівників у соціальні пакети на підприємствах. Хоча в міськадміністрації «Слово і діло» підтвердили, що це питання є актуальним і неодноразово розглядалося на різних зустрічах, інформації про конкретні рішення немає.

Андрій Садовий

Андрій Садовий поки провалив теж дві обіцянки з передвиборчої програми. Мер Львова не встановив у місті світлофори Virtual Wall. У міській раді повідомили, що взагалі не знають, чи відповідають такі світлофори чинному законодавству України.

Також міський голова обіцяв побудувати спортивний комплекс для ігрових видів спорту. Садовий говорив, що будувати комплекс почнуть у 2018 році в Сихові. У 2019 пройшли кілька тендерів на будівництво, наприкінці року стало відомо, що будівництво Палацу ігрових видів спорту триватиме 26 місяців. Спорткомплекс буде розрахований на баскетбол, волейбол, гандбол, регбі, дах буде призначений для лижного спуску.

Але станом на липень 2020-го будівництво так і не розпочалося через відсутність фінансування. Отже, Садовий до кінця своєї каденції точно не зможе виконати обіцянку.

Олександр Симчишин

Мер Хмельницького провалив одну програмну обіцянку – провести оптимізацію міськвиконкому, зменшивши їх кількість, вибравши людей, які є професіоналами і не пов'язані з корупціонерами.

Замість того, щоб відразу взятися за обіцяне скорочення, у 2016 році в міській раді створили управління з питань державного архітектурно-будівельного контролю та управління з питань реєстрації. Також була збільшена загальна чисельність штатних одиниць управління праці та соціального захисту населення та управління адміністративних послуг. В якості оптимізації скоротили тільки посаду першого заступника мера і реорганізували управління освіти в департамент.

Володимир Хомко

Міський голова Рівного не виконав програмну обіцянку в 2016 році реконструювати парк «Просвіти». Як повідомили «Слово і діло» в міськраді, в парку був капітальний ремонт, але реконструкцію не проводили.

Крім того, Хомко провалив обіцянку розширити притулок для утримання безпритульних собак. На початку 2018 року було проведено тендер та укладено договір з генеральним підрядником на облаштування притулку. Однак угода була розірвана у зв'язку з невиконанням умов договору. Притулок так і не розширили.

Олександр Лисенко

Олександр Лисенко, балотуючись у 2015 році, обіцяв до 2019-го запровадити програму ранньої професійної орієнтації молоді. Але цю обіцянку він не виконав. У міській раді Сум повідомили, що в них немає інформації про впровадження такої програми. Немає інформації, значить немає і програми.

Геннадій Труханов

Мер Одеси поки провалив тільки одну програмну обіцянку, але дуже значущу для міста, який він очолює: ліквідувати стихійну забудову узбережжя.

За час каденції Труханова в Одесі неодноразово виникали скандали з приводу незаконних забудов. Наприклад, у серпні 2016 року поліція почала розслідування незаконного будівництва ЖК «Граф» у районі Відради. У вересні 2018 року активісти намагалися зупинити забудову на набережній Ланжерон. У 2019-му в місті проходила акція протесту проти масового будівництва багатоповерхівок компанією «Кадорр» у приморській зоні. Отже, забудова набережної так і не припинилася.

Анатолій Бондаренко

У скандального черкаського мера вже є дві невиконаних обіцянки з програми. Бондаренко давав дуже сміливу обіцянку протягом року (після обрання) прибрати всі ями на дорогах міста. Йому це настільки не вдалося, що в 2018 році городяни провели флешмоб, розмістивши в дорожніх ямах триноги з фотографіями мера.

Крім того, мер Черкас не збудував житло для військових і учасників АТО. Міська рада у виконанні цієї обіцянки Бондаренка пішла шляхом найменшого опору – виділяє для учасників АТО кошти на довгострокові кредити під будівництво, реконструкцію та придбання житла. Станом на 27 лютого 2020 року на обліку в першу чергу на отримання квартир перебуває 354 учасники АТО. Житло для них місцева влада не будує.

Андрій Райкович

Мер Кропивницького не впорався з програмною обіцянкою затвердити генеральний план розвитку міста. Міська рада все ще користується генпланом, який розроблений і затверджений у далекому 2000 році. До нього вносять зміни, але новий документ не затвердили.

Також Райкович провалив обіцянку реалізувати проєкт із будівництва сміттєпереробного заводу, це проблема більшості мерів. У 2017 році Міністерство регіонального розвитку підтримало проєкт будівництва, а Кіровоградська обладміністрація пропонувала місцевій владі свою допомогу й алгоритм дій. Але в міськраді заявили, що проєкт потрібно доопрацювати.

У минулому році секретар міської ради Андрій Табалов так описав ситуацію: «Я вивчав питання з приводу будівництва сміттєпереробного заводу в Кропивницькому. Поки немає реальних інвесторів, які побудували б його тут. Треба розуміти, що для цього необхідні значні кошти. На цей час єдиний вихід – дегазація». Тобто на проєкті поставили хрест.

Ще одна невиконана передвиборча обіцянка – розробити програму переходу житлового фонду на автономне теплопостачання. На початку 2019 року про це просили самі городяни – створили петицію, яку влада не підтримала.

Владислав Атрошенко

Міський голова Чернігова Атрошенко вже точно провалив 3 програмних обіцянки. У місті не встигли створити технологічний парк. У серпні мер провів зустріч з інвестором, який зацікавлений в створенні такого парку на території заводу радіоприладів. Атрошенко підписав з ним меморандум про співпрацю. Але, зрозуміло, що до кінця каденції парк не побудують.

Також Атрошенко не зміг удвічі знизити вартість опалення житлових будинків Чернігова. За час його каденції тариф не зменшувався.

Проігнорував мер свою програмну обіцянку призначати начальників структурних підрозділів, керівників комунальних підприємств та інших посадових осіб після відкритих конкурсів. У січні 2016 року Атрошенко зробив перше призначення на керівну посаду поза конкурсом: призначив главу КП «Дільниця з контролю за благоустроєм міста» і главу управління освіти міськради. Це він пояснив тим, що часу на конкурс немає, потрібно працювати вже зараз. Потім міськрада взагалі ухвалила рішення про те, що мер буде призначати керівників комунальних підприємств без узгодження з депутатами.

Сергій Сухомлин

У мера Житомира поки найбільша кількість провалених обіцянок з програми – 4.

Незважаючи на обіцянку Сухомлина, не було заборонено розміщення зовнішньої реклами в центральній частині міста. Не був створений також тролейбусний маршрут до Глибочиці, на цей рік передбачено лише виготовлення проєктно-кошторисної документації з будівництва.

Сухомлин провалив обіцянку побудувати спортшколу водних видів спорту. Компанія, яка займалася будівництвом об'єкта, порушила умови договору, і він був розірваний. Потім фінансування на будівництво школи так і не знайшли.

Пізно зрушила з мертвої точки історія з обіцяним мером парком сімейного відпочинку й активних видів спорту. Тільки в серпні міська рада підписала меморандум, який передбачає створення на схилах парку ім. Гагаріна тюбинг-парку. Зараз триває переговорний процес щодо впровадження проєкту.

Сергій Моргунов

Мер Вінниці у програмі обіцяв реконструювати концертний зал «Райдуга», але цього так і не зробили. У міській раді повідомили, що в результаті перевірки залу виявили повну непридатність металоконструкцій даху, вимагають заміни колони та їх фундаменти. Поки реалізації цього проєкту відкладається.

Олексій Каспрук

Каспрук не виконав обіцянку створити комунальний автобусний парк у Чернівцях. У 2018 року мер заявив, що для функціонування комунального автобусного парку потрібно 20-30 одиниць транспорту, щоб місто змогло контролювати хоча б 10% перевезень. Однак станом на липень 2020-го у власності міста тільки 4 автобуси. Крім того, і в міськраді повідомили, що питання про створення парку не розглядалося – немає грошей.

Відзначимо, що взагалі не було передвиборчої програми в мера Харкова Геннадія Кернеса, мера Ужгорода Богдана Андріїва, мера Запоріжжя Володимира Буряка, мера Херсона Володимира Миколаєнко і мера Полтави Олександра Мамая.

Повністю виконав свою програму (в ній було всього 4 обіцянки) міський голова Миколаєва Олександр Сенкевич.

У Руслана Марцінківа (Івано-Франківськ), Сергія Надала (Тернопіль) і Бориса Філатова (Дніпро) поки немає однозначно провалених обіцянок з програми.

Нагадаємо, «Слово і діло» проаналізувало, як виконують свої обіцянки мер Києва Віталій Кличко, мер Львова Андрій Садовий, мер Харкова Геннадій Кернес, мер Дніпра Борис Філатов, мер Одеси Геннадій Труханов, мер Вінниці Сергій Моргунов, мер Івано-Франківська Руслан Марцінків, мер Житомира Сергій Сухомлин, мер Ужгорода Богдан Андріїв, мер Чернігова Владислав Атрошенко, мер Запоріжжя Володимир Буряк, міський голова Рівного Володимир Хомко, міський голова Сум Олександр Лисенко, мер Черкас Анатолій Бондаренко, мер Кропивницького Андрій Райкович, мер Хмельницького Олександр Симчишин.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО