За виконанням передвиборчих і урядових програм можна буде стежити онлайн

Читать на русском
Проект Politkarma запускає Слово і ділодля відстеження виконання програм президентів, політичних партій, урядів і мерів.
Слово і діло

«Слово і діло» запустило новий проєкт Politkarma для відстеження виконання програм президентів, політичних партій, урядів і мерів. Вже сьогодні можна перевірити, на скільки відсотків той чи інший політик (партія, уряд) виконали свою програму, і дізнатися подробиці.

«Концепція проєкту дуже проста. Не виконуючи програму, яка, по суті, є закріпленими на папері обіцянками, політик, на наш погляд, псує свою карму, а виконуючи дедалі більше пунктів – додає в свою карму плюсики. Покращувати електоральну пам'ять складно, але можливо: ми вибрали для цього шлях інфотейнменту», – розповіла керівник проєкту Катерина Пітєніна.

Програма Петра Порошенка і програма Володимира Зеленського, програми урядів Гройсмана, Гончарука і навіть незатвердження програма Шмигаля, програми всіх партій VIII і IX скликання, а також програми мерів облцентрів (Кличка, Філатова, Садового, Труханова та інших) – вже є на politkarma.com, і відсоток їх виконання вже підраховано.

Як політики справляються і справлялися зі своїми програмами – читайте в нашому матеріалі.

Зеленський поки виконав 10% своєї програми

Президент Володимир Зеленський за більш ніж рік на посаді виконав 10% своєї передвиборної програми. Провалена одна обіцянка – підготувати законопроект про зняття недоторканності з президента, народних депутатів і суддів. Ще одна обіцянка – подати в парламент першим законопроект про народовладдя – виконана із запізненням.

Крім того, шість обіцянок Зеленський повністю виконав. Зокрема, підготувати законопроекти про імпічмент президента і про відкликання народного депутата.

П'ятий президент Петро Порошенко виконав трохи більше половини своєї передвиборної програми – 53%. Наприклад, попередник Зеленського не зміг реформувати систему судів і правоохоронну систему, провести люстрацію, перекрити всі офшори і забезпечити енергетичну незалежність України.

Кабмін Шмигаля виконав 2% програми, Кабмін Гройсмана – понад 60%

Програму діяльності уряду Дениса Шмигаля народні депутати відхилили, швидше за все, щоб не давати прем'єру імунітет на рік. Незважаючи на це, Шмигаль заявив, що його Кабінет міністрів все одно буде працювати за запропонованою програмою.

Поки з цієї програми виконано 2% обіцянок, однак і сам документ великий, і уряд працює не так довго – з березня.

Кабінет міністрів Олексія Гончарука проіснував всього з 29 серпня по 4 березня, трохи більше півроку. Природно, що нормально виконати свою програму міністри не встигли – зроблено тільки 11% від запланованого.

Один з найбільш «живучих» Кабмінів в історії незалежної України – Кабмін Володимира Гройсмана, який працював більше трьох років. За цей час міністри змогли виконати 62% програми діяльності. Непоганий показник, але міг бути і вищим.

Серед партій поки краще за всіх виконує програму «Слуга народу»

У парламенті IX скликання очікувано, що «Слуга народу» виконала більше за всіх передвиборчих обіцянок – 9%. У партії більшість в Раді, і вона формує потрібний для себе порядок денний.

На другому місці партія «Голос» – 5% виконаних програмних обіцянок, могло бути і більше, якби депутати проголосували, наприклад, за закон про імпічмент або про скасування недоторканності. «Опозиційна платформа – За життя» та «Батьківщина» виконали тільки по 2% програми. Ще нічого зі своєї програми не виконала «Європейська солідарність»

У парламенті VIII скликання повністю виконала свою програму тільки партія «Народний фронт», 82% програми виконала «Самопоміч». Але і в першому, і в другому випадках, секрет багато в чому в хитрому формулюванні обіцянок – партії обіцяли не змінити щось повністю, а лише сприяти змінам.

«Блок Петра Порошенка» виконав 70% програми, Радикальна партія – 43%, «Батьківщина» – 36%. Найгірше з програмою було у «Опозиційного блоку» – тільки 9% виконаних обіцянок. Представники фракції найчастіше просто демонстративно не голосували за законопроекти коаліції, і в більшості випадків не пропонували альтернативних.

Тільки один мер виконав програму на 100%

Каденція мерів обласних центрів добігає кінця – 25 жовтня вже пройдуть місцеві вибори. За п'ять років тільки один мер зміг виконати 100% програми – Олександр Сенкєвич з Миколаєва, але у нього було лише 4 конкретних обіцянки.

Мери, у яких передвиборних обіцянок побільше, реалізували максимум близько 80% програми. Наприклад, це мер Тернополя Сергій Надал, мер Дніпра Борис Філатов, мер Сум Олександр Лисенко.

До речі, передвиборна програма в 2015 році була далеко не у всіх мерів. Обратися без неї змогли мер Харкова Геннадій Кернес, мер Полтави Олександр Мамай, мер Ужгорода Богдан Андріїв, мер Запоріжжя Володимир Буряк і мер Херсона Володимир Миколаєнко.

Нагадаємо, до річниці роботи парламенту дев'ятого скликання «Слово і діло» склало топ народних депутатів, які краще і гірше всіх виконують обіцянки у фракціях і групах.

Крім того, ми аналізувало, як президент Володимир Зеленський виконує передвиборчу програму.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: