В очікуванні місцевих виборів: чи вдалося Бондаренку виконати передвиборчу програму

Читать на русском
Скандальний мер Черкас Анатолій Бондаренко не зміг за рік прибрати всі ями на дорогах міста. Є проблеми з будівництвом нової лінії тролейбуса.

До місцевих виборів в Україні залишилося п'ять місяців – вони відбудуться 25 жовтня. Зараз ще немає навіть приблизних списків охочих посісти крісла мерів українських міст, але можна припустити, що більшість чинних міських голів спробують зберегти свій пост. А значить, жителі вже можуть робити висновки: задоволені вони своїм мером чи ні. Щоб прояснити картину, «Слово і діло» проаналізує, як кожен мер виконує свої передвиборчі обіцянки. Сьогодні на черзі – мер Черкас Анатолій Бондаренко.

Обіцянки всіх мерів обласних центрів можна подивитися за посиланням. Із повною методологією, за якою аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок всіх політиків, можна ознайомитися тут.

Відзначимо, про обіцянки Анатолія Бондаренка ми вже писали після скандалу з передчасним послабленням карантину в Черкасах. Сьогодні зосередимося виключно на його програмі.

Які програмні обіцянки виконав мер Черкас

Бондаренко виконав обіцянку забезпечити відшкодування студентам і учням 50% вартості проїзду в громадському транспорті. Наприкінці лютого 2016-го міськвиконком ухвалив рішення відшкодувати учням і студентам Черкас 50% вартості проїзду в електротранспорті міста. У середині квітня того ж року студенти й школярі стали їздити тролейбусом за ціною, яка на 50% менша, ніж загальна вартість квитка. Різницю в тарифі буде компенсувати міський бюджет.

Також мер зміг забезпечити прозору систему запису до дошкільних навчальних закладів. Станом на жовтень 2016 року всі дитячі сади були підключені до інформаційної системи управління освітою. Система дозволяє подати електронну заявку для реєстрації в дошкільний заклад. Прозорість прийому забезпечує програма електронної реєстрації дітей, яка дає можливість батькам особисто зареєструвати дитину в чергу й простежити за просуванням.

Анатолій БондаренкоМіський голова Черкас
Бондаренко пообіцяв створити прозорі умови для ведення бізнесуСказано 29 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

У програмі Бондаренко обіцяв відновити довгострокове кредитування на будівництво та придбання житла. У місті діють програми пільгового житлового кредитування для учасників антитерористичної операції та членів їх сімей (на 2016-2020 роки) та програма довгострокового кредитування населення (до 2050 року). Отже, обіцянка виконана.

Впорався міський голова з обіцянкою провести ремонт дахів і під'їздів у Черкасах. У 2016 році на ремонт житлового фонду міста передбачили 12,7 млн грн, у 2017-му – 15,3 млн грн. У 2018-2019 роках за кошти міського бюджету були замінені вікна в під'їздах житлових будинків на загальну суму 3,7 млн грн.

Ще одна схожа обіцянка – провести реконструкцію внутрішньобудинкових мереж в Черкасах. У 2017 році в місті проводили роботи з реконструкції внутрішньобудинкових мереж. У 2019-му були розподілені кошти на реконструкцію і модернізацію внутрішньобудинкових мереж в 28 житлових будинках, загальна вартість робіт становила 8,4 млн грн. Також на 2019-2020 роки в рамках програми підтримки ОСББ було передбачено 25 млн грн на співфінансування капітальних ремонтів, реконструкцію і модернізацію внутрішньобудинкових мереж.

Які програмні обіцянки провалив Бондаренко

У передвиборчій програмі Бондаренко відвів собі всього рік для того, щоб прибрати всі ями на дорогах Черкас. Але для цього виявилося мало й цілої каденції. Наприклад, у 2018 році ситуація з дорогами була настільки погана, що місцеві жителі провели флешмоб: розмістили триноги з фотографіями мера в дорожніх ямах.

Ми ще чекаємо кінця каденції Бондаренка, але, найімовірніше, він не виконає обіцянку запровадити графік вечірньо-нічної роботи громадського транспорту. У квітні в міській раді «Слово і діло» заявили, що вечірньо-нічні графіки курсування транспорту не розроблялися, тому що такої необхідності немає. На окремих автобусних маршрутах графік руху продовжили, а найпізніший транспорт їздить до півночі.

Анатолій БондаренкоМіський голова Черкас
Бондаренко обіцяє оновити матеріально-технічну базу медичних закладів містаСказано 29 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Цілком можливо, що Бондаренко не встигне побудувати нову тролейбусну лінію по вулиці Гагаріна. Будівництво лінії передбачено в програмі розвитку міського електротранспорту в Черкасах на 2017-2020 роки, але в проєкта є проблеми з фінансуванням.

Також мер у програмі обіцяв побудувати житло для учасників антитерористичної операції та військових. Однак місто підійшло до вирішення питання житла з іншого боку: міськрада виділяє для учасників АТО кошти на довгострокові кредити під будівництво, реконструкцію та придбання житла. Самого житла місто не будує, так що обіцянка теж потенційно не виконана.

Що ще потрібно встигнути зробити меру Черкас

У передвиборчій програмі Анатолія Бондаренка є ще одна обіцянка щодо ремонту доріг: повністю замінити дорожнє покриття на магістральних вулицях міста. На початку року мер констатував, що магістральні вулиці «більш-менш відремонтовані». Залишається ще відремонтувати вулиці Дахнівська, Канівська, Чигиринська та 30 років Перемоги.

Обіцяв міський голова реалізувати програму «Європейський двір» у Черкасах, вона передбачає ремонт внутрішньодворових проїздів та тротуарів, укладку тротуарною плиткою дворів багатоквартирних будинків, встановлення спортивних та дитячих майданчиків, лавок. «Слово і діло» зараз чекає відповідь від міськради з цього питання.

Крім того, Бондаренко обіцяв розширити мережу позашкільної освіти. У міській раді повідомили, що з жовтня 2016-го до червня 2019 року відбулося значне розширення мережі позашкільної освіти в Черкасах. Зокрема, було створено додаткову філію музичної школи, філію художньої школи, у школі мистецтв відкрили клас хореографії та додатковий клас декоративно-прикладного мистецтва.

Нагадаємо, раніше ми проаналізували програмні обіцянки мера Тернополя Сергія Надала, столичного мера Віталія Кличка, мера Житомира Сергія Сухомлина, мера Дніпра Бориса Філатова, мера Чернігова Владислава Атрошенка, мера Чернівців Олексія Каспрука, мера Сум Олександра Лисенка, мера Рівного Володимира Хомка.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: