Місцеві вибори та COVID-19: чи відбудеться голосування в «червоних» зонах

Читать на русском
Валентин Войтковполітолог

5 вересня офіційно стартувала передвиборча кампанія. Водночас Україна продовжує боротися з епідемією коронавірусу. Зокрема, кожні 14 днів переглядаються так звані зони небезпеки: «червона», «помаранчева», «жовта» і «зелена», які, своєю чергою, передбачають різні карантинні обмеження. У коментарі «Слово і діло» політтехнолог, виконавчий директор комунікаційної групи XPR Валентин Войтков відзначив, що влада повинна розробити спеціальні рекомендації для проведення виборів у зонах із посиленими карантинними обмеженням, однак це позначиться на рейтингу партії влади.

«Треба звірятися з тим, що говорить Центральна виборча комісія. Жодних умов, щоб вибори були відтерміновані чи скасовані. Напевно, повинні бути розроблені відповідні рекомендації, які б забезпечили умови, щоб не було натовпу чи інших порушень санітарних норм», – сказав Войтков.

За його словами, не можна говорити про надзвичайно високі ризики під час голосування в умовах епідемії, оскільки на місцевих виборах явка – вже традиційно не надто висока.

Місцеві вибори: рейтинги партій у КиєвіСоціологи підрахували, хто отримав би найбільшу підтримку виборців, якби вибори до Київської міської ради відбулися на початку вересня 2020 року.

«Варто розуміти, що на місцевих виборах ніколи не було особливо високої явки. Явка на місцевих виборах – традиційно нижча, ніж на парламентських та президентських, тому я, чесно кажучи, не бачу підстав, що були якісь проблеми», – додав співрозмовник.

Відтермінування виборів у районах, що належать до «червоних» зон та мають більш жорсткі карантинні заходи, негативно позначиться на рейтингу партії влади.

«Подейкують, що може бути відтермінування, але навряд чи це на руку чинній владі, бо це може викликати багато запитань і в частині дотриманні Конституції з боку влади, і навіть з психологічної точки зору. Навряд чи це пройде без втрат для рейтингу», – пояснив Валентин Войтков.

Раніше «Слово і діло» розбиралось, кого та до яких органів влади українці обиратимуть на місцевих виборах-2020.

Також ми писали, як змінити виборчу адресу, куди звертатися та які документи подавати.

«Слово і діло» запустило новий проєкт Politkarma для відстеження виконання програм президентів, політичних партій, урядів і мерів. Уже можна перевірити, на скільки відсотків той чи інший політик (партія, уряд) виконали свою програму, і дізнатися подробиці.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: