Місцеві вибори-2020: як кандидати в мери виконували обіцянки на попередніх посадах

Читать на русском

Досить скоро в Україні відбудуться місцеві вибори – 25 жовтня 2020-го. Багато досвідчених політиків вже або прямо заявили про свої наміри балотуватися в мери обласних центрів, або натякали на це. «Слово і діло» проаналізувало, як потенційні кандидати в міські голови виконували обіцянки на попередніх посадах.

Вінниця

На посаду мери Вінниці є три кандидати, серед них і чинний глава міста Сергій Моргунов. Під час поточної каденції він виконав 69% своїх обіцянок, докладніше можна подивитися на нашій інфографіці.

Також може балотуватися депутат VIII скликання Верховної ради Сергій Кудлаєнко. Працюючи в парламенті у фракції «Блок Петра Порошенка», Кудлаєнко виконав 71% своїх обіцянок. Правда, у нього їх було небагато – 14 і майже всі з передвиборчої програми партії.

Свою кандидатуру на виборах може виставити голова Вінницької обладміністрації Сергій Борзов. Він на цій посаді з 18 червня і поки виконав тільки 11% обіцянок.

Дніпро

Знову балотуватися буде чинний мер Дніпра Борис Філатов. За поточну каденцію він виконав 64% своїх обіцянок, докладніше – на інфографіці.

Серед можливих кандидатів у мери – депутат IX скликання Ради Максим Бужанський. Поки член фракції «Слуга народу» виконав лише 10% обіцянок. Може піти в мери колишній народний депутат Олександр Вілкул. У Верховній раді VIII скликання він був у складі фракції «Опозиційний блок» і виконав 22% своїх обіцянок (як і його колеги у фракції, провалив майже всю партійну програму).

Житомир

Серед можливих кандидатів на пост мера Житомира поки тільки чинний міський голова Сергій Сухомлин. На посаді він виконав 40% обіцянок, докладніше можна подивитися на нашій інфографіці.

Запоріжжя

Вирішив повернутися в політику колишній нардеп Микола Фролов. Він уже балотуватися в мери Запоріжжя на виборах у 2015 році. В якості народного депутата Фролов виконав 83% обіцянок, але у нього їх було досить мало – всього 12.

Чинний мер Запоріжжя Володимир Буряк поки виконав 52% обіцянок. Серед можливих кандидатів – нардеп від «Опозиційної платформи – За життя» Володимир Кальцев. За рік у парламенті він виконав 1% обіцяного.

Івано-Франківськ

Повторно балотуватися на посаду мера Івано-Франківська буде Руслан Марцінків, якщо судити за соцопитуваннями, всі шанси на виборах у нього є. Під час поточної каденції Марцінків виконав 39% обіцянок, докладніше – на інфографіці.

Київ

На «ласий шматочок» цих виборів – пост мера Києва – є вже багато охочих. Чинний столичний мер Віталій Кличко виконав поки 46% обіцянок, деталі можна подивитися на інфографіці.

Від партії «Слуга народу» за місце в столиці буде боротися нардепка Ірина Верещук. На своїй нинішній посаді вона виконала 13% обіцянок. Піде на вибори екснардеп Борислав Береза, він за каденцію в Раді виконав 61% обіцянок.

Хоче стати столичним мером колишній депутат від «Опозиційного блоку» Михайло Добкін. У статусі нардепа він виконав 31% обіцянок. Серед можливих кандидатів – депутат Олексій Гончаренко. У Раді VIII скликання він реалізував 67% обіцяного, в IX скликанні – поки 37%.

Кропивницький

Буде знову балотуватися нинішній міський голова Андрій Райкович, який нещодавно приєднався до «партії мерів». За поточну каденцію Райкович виконав 56% обіцянок.

Львів

Вкотре висуне свою кандидатуру на виборах Андрій Садовий, який є мером Львова із 2006 року. Під час поточної каденції Садовий виконав лише 30% обіцянок, докладніше можна подивитися на інфографіці.

Із Садовим за крісло мера побореться нардеп і колишній глава Львівської обладміністрації Олег Синютка. На посаді керівника ОДА він виконав 65% обіцянок, як депутат – поки тільки 4%.

Миколаїв

Знову балотуватися в мери Миколаєва буде Олександр Сенкевич, поки у нього 46% виконаних обіцянок.

Його конкурентом може стати нардеп VIII скликання Артем Ільюк. У статусі нардепа він виконав 35% обіцянок.

Одеса

Геннадій Труханов намір балотуватися на другий термін, але виконаних обіцянок у нього небагато – 29%. Детальніше, як мер Одеси виконує обіцянки, можна подивитися на нашій інфографіці.

Серед його можливих суперників – народний депутат Микола Скорик. У Верховній раді VIII скликання він виконав 18% обіцянок, в IX-му – 3%. Поки що жодної виконаної обіцянки в нардепа Тетяни Плачкової, яка теж може піти в мери.

Депутат VIII скликання Сергій Ківалов теж може поборотися за пост. Під час останньої каденції в парламенті він виконав лише 19% обіцянок. Інший можливий кандидат – «слуга народу» Артем Дмитрук, він поки виконав 18% зобов'язань.

Полтава

Колишній мер Полтави Олександр Мамай, чиї повноваження e 2018 році достроково припинила міська рада, знову спробує щастя на виборах. За три роки своєї каденції він виконав рівно половину обіцянок.

Його суперниками можуть стати нардеп VIII скликання Сергій Каплін та Юрій Бублик. Каплін у статусі нардепа виконав 32% обіцянок, Бублик – 42%.

Рівне

Чинний мер Володимир Хомко заявив, що більше не балотуватиметься. Охочі посісти його місце вже є.

Наприклад, депутат VIII скликання Юрій Вознюк виконав 58% обіцянок. Його конкурентом може бути «слуга народу» Дмитро Соломчук, він поки виконав 10% обіцянок. Претендувати на посаду може голова Рівненської ОДА Віталій Коваль. Він обіймає цей пост із вересня минулого року і ще нічого з обіцяного не виконав.

Суми

Чинний мер Сум Андрій Лисенко вже підтвердив, що буде балотуватися на виборах. Під час поточної каденції він виконав 41% обіцянок.

Партія «Слуга народу» хоче висунути кандидатом народного депутата Тетяна Рябуху. Вона вже виконала 15% обіцянок.

Тернопіль

Відповідно до соцопитувань у чинного міського голови Тернополя Сергія Надала високі шанси знову обійняти посаду. Під час цієї каденції він виконав 55% обіцянок.

Його суперником може стати голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук. У нього поки жодної виконаної обіцянки.

Харків

Геннадій Кернес так просто Харків не віддасть і буде знову балотуватися на місцевих виборах. За цю каденцію він виконав менше половини обіцянок – 42%, докладніше можна подивитися на нашій інфографіці.

Балотуватиметься народний депутат Олександр Фельдман. У парламенті VIII скликання він виконав лише 25% обіцянок, у IX-му – ще жодної. Може взяти участь у виборах мера Юлія Світлична. У неї є досвід роботи в місцевій владі – вона була головою Харківської обладміністрації, на цій посаді вона виконала всі свої обіцянки. З квітня вона є народним депутатом, у цьому статусі в неї тільки 5% виконаних обіцянок.

Також кандидатом може стати екснардеп, а тепер голова Харківської ОДА Олексій Кучер. Як депутат він виконав 60% обіцянок, як голова ОДА – поки тільки 3%, але він не так багато часу обіймає посаду.

Херсон

Володимир Миколаєнко може знову спробувати обійняти посаду мера Херсона. Він виконав 60% обіцяного.

Хмельницький

Як і більшість мерів обласних центрів, міський голова Хмельницького Олександр Симчишин знову висуне свою кандидатуру на виборах. Він виконав 65% обіцянок.

Компанію йому на виборах може скласти народний депутат Микола Стефанчук, який виконав 19% обіцянок, і голова Хмельницької ОДА Дмитро Габінет, він ще не встиг виконати жодної обіцянки.

Черкаси

Піде на місцеві вибори мер Черкас Анатолій Бондаренко, який недавно став відомий своїм небажанням запроваджувати в місті карантин. У статусі міського голови він виконав лише 31% обіцянок.

Його можливим суперником називали депутата від «Слуги народу» Олександра Скічка. У нього за рік у парламенті 12% виконаних обіцянок.

Чернівці

Олексій Каспрук, якого за час каденції кілька разів усували і відновлювали на посаді мера Чернівців, можливо, захоче взяти реванш на місцевих виборах. В його активі 75% виконаних обіцянок.

Чернігів

Чинний мер Чернігова Владислав Атрошенко виконав 58% своїх обіцянок. Його суперником на виборах може стати депутат IX скликання Олег Семінський, він виконав 13% обіцянок, а також голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко (у нього ще жодної виконаної).

Нагадаємо, «Слово і діло» вивчило передвиборчу риторику кандидатів e мери і розібралося, як вона відрізняється від конкретних обіцянок.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: