В очікуванні місцевих виборів: чи вдалося Труханову виконати передвиборчу програму

Читать на русском
Міський голова Одеси Геннадій Труханов поки провалив тільки одну обіцянку з передвиборної програми.

До місцевих виборів в Україні залишилося менше п'яти місяців – вони відбудуться 25 жовтня. Зараз ще немає навіть приблизних списків охочих зайняти крісла мерів українських міст, але можна припустити, що більшість чинних міських голів спробують зберегти свій пост. А значить, жителі вже можуть робити висновки: задоволені вони своїм мером чи ні. Щоб прояснити картину, «Слово і діло» проаналізує, як кожен мер виконує свої передвиборні обіцянки. Сьогодні на черзі – мер Одеси Геннадій Труханов.

Відзначимо, обіцянки всіх мерів обласних центрів можна подивитися за посиланням. З повною методологією, за якою аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок всіх політиків, можна ознайомитися тут.

Геннадія Труханова вперше обрали мером Одеси в травні 2014 року, восени 2015-го він був переобраний на це пост. У публікації ми аналізували тільки його передвиборну програму 2015 року.

Які програмні обіцянки виконав Труханов

У програмі Труханов обіцяв запровадити нові системи очищення питної води. У 2018 році в міськраді «Слово і діло» повідомили, що на всіх водопровідних насосних станція Одеси знезараження води переведено на нову безпечну технологію. Для цього ТОВ «Інфокс» (підприємство, що забезпечує водопостачання і водовідведення міста) інвестувало понад 5 млн грн в німецьке і австрійське обладнання та якісні реагенти.

Міський голова впорався з обіцянками по будівництву. Він взяв на себе зобов'язання реалізувати проєкт будівництва аеропорту в Одесі, і в квітні 2017-го новий термінал вже прийняв перших пасажирів. Також Труханов виконав обіцянку добудувати школу на вулиці Маршала Говорова. На будівництво пішло більше 100 млн грн, школа розрахована на тисячу місць. Відкриття відбулося 3 вересня 2018-го.

Геннадій ТрухановМіський голова Одеси
Труханов пообіцяв вирішити проблему міського звалища та запровадити переробку сміттяСказано 13 жовтня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Що стосується благоустрою в Одесі: Труханов виконав обіцянку відновлювати і будувати стадіони та спортмайданчики. У 2016 році в місті закінчили облаштування нової баскетбольної площадки, в 2018-му – в одній зі шкіл з'явився стадіон з футбольним і баскетбольним полями і тренажерами, був облаштований тенісний корт. У тому ж році в Київському і Суворовському районах були відкриті два стадіони. У червні минулого року було відкрито оновлений стадіон в школі №100.

Крім того, в Одесі привели до ладу міжквартальні проїзди і реалізували програму ремонту і заміни непрацюючих ліфтів. Міська рада в 2016 році затвердив програму заміни, модернізації та диспетчеризації ліфтів, розраховану на п'ять років. У листопаді-грудні 2016 року були виконані роботи по заміні 20 ліфтів і модернізації 130 ліфтів, за 9 місяців 2017-го замінили 238 ліфтів та відремонтували 65. На початку минулого року міськрада відзвітувала про те, що за три роки дії програми капітально відремонтували 1, 3 тисячі ліфтів і налагодили диспетчеризацію 959 ліфтів.

Які обіцянки провалив мер

Не вийшло у Труханова ліквідувати стихійну забудову узбережжя Одеси. За час його каденції в місті неодноразово виникали скандали з цього приводу. Наприклад, в серпні 2016-го поліція почала розслідування незаконного будівництва ЖК «Граф» в районі Відради. У вересні 2018 року активісти намагалися зупинити забудову на набережній Ланжерон. У минулому році в місті проходила акція протесту проти масового будівництва висоток компанією «Кадорр» в приморській зоні.

Під загрозою провалу обіцянку реалізувати проєкт будівництва дамби Хаджибейського лиману. Протягом каденції мера дамбу ремонтували, однак вона все одно перебуває під загрозою руйнування.

Що ще потрібно зробити меру Одеси

У передвиборчій програмі Труханов пообіцяв розширити мережі дитячих садків. Відзначимо, що станом на кінець 2017 року Одеської області була одна з найбільших черг до дитячих садків. Як відзвітували в міськраді, за п'ять років в Одесі знову запрацювали 14 дитячих садків, які були раніше закриті. При цьому в середині минулого року черга в дошкільні установи становила 3,5 тисячі осіб. Поки проблему вирішити до кінця не вдалося.

Є у мера обіцянка оновити рухомий склад міського електротранспорту. З листопада 2015 року до кінця 2017-го був проведений капітальний ремонт і введені в експлуатацію 10 трамвайних вагонів, введені в експлуатацію 10 нових тролейбусів «Богдан», 10 модернізованих трамвайних вагонів. У листопаді 2018-го Труханов відзвітував про те, що на маршрути вийшли 47 нових тролейбусів. А в жовтні минулого року на один з міських маршрутів Одеси виїхав перший в Україні електробус.

Ближче до кінця каденції Труханова ми перевіримо, як він впорався з обіцянками реставрувати пам'ятки історії та архітектури, а також вирішити проблеми недобудов і будівництва соціального житла в Одесі. Що стосується останньої обіцянки, то в 2017 році в міськраді повідомили, що знайшли можливість завершити будівництво 8 довгобудів. Також в місті будувався будинок для пільгової категорії громадян.

Нагадаємо, раніше ми проаналізували програмні обіцянки мера Тернополя Сергія Надала, столичного мера Віталія Кличка, мера Житомира Сергія Сухомлина, мера Дніпра Бориса Філатова, мера Чернігова Владислава Атрошенка, мера Черкас Анатолія Бондаренка, мера Сум Олександра Лисенка, мера Чернівців Олексія Каспрука, мера Рівного Володимира Хомка, мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа, мера Кропивницького Андрія Райковича, мера Львова Андрія Садового, мера Хмельницького Олександра Сімчишина, мера Вінниці Сергія Моргунова.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: