В очікуванні місцевих виборів: чи вдалося меру Рівного виконати передвиборчу програму

Читать на русском
Мер Рівного Володимир Хомко провалив відразу чотири програмних обіцянки у 2016 році. Серед них – відновлення всіх спортивних майданчиків у місті.

До місцевих виборів в Україні залишилося п'ять місяців – вони відбудуться 25 жовтня. Зараз ще немає навіть приблизних списків охочих посісти крісла мерів українських міст, але можна припустити, що більшість чинних міських голів спробують зберегти свій пост. А значить, жителі вже можуть робити висновки: задоволені вони своїм мером чи ні. Щоб прояснити картину, «Слово і діло» проаналізує, як кожен мер виконує свої передвиборчі обіцянки. Сьогодні на черзі – міський голова Рівного Володимир Хомко.

Відзначимо, обіцянки всіх мерів обласних центрів можна подивитися за посиланням. З повною методологією, за якою аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок усіх політиків, можна ознайомитися тут.

Володимир Хомко вперше став мером Рівного в уже далекому 2008 році, кілька разів переобирався на цю посаду. У цій публікації ми аналізуємо його програмні обіцянки тільки за останню каденцію.

Які програмні обіцянки виконав Хомко

У своїй програмі Хомко обіцяв у 2016-2017 роках побудувати систему збору та утилізації біогазу на рівненському звалищі. У 2016 році мер повідомив, що місто підписало договір оренди з компанією Києва, яка буде займатися будівництвом електростанції на території звалища в Рівному. У вересні 2017-го в Рівному запустили першу біогазову станцію з виробництва електроенергії з метану. Вартість будівництва становила 20 млн грн, проєкт окупить себе протягом 3,5-4 років. За рік станція буде добувати 2,5-4 мільйони кубів біогазу. Обіцянку виконано.

Хомко виконав обіцянку збільшити кількість дитячих садків у місті. Станом на осінь минулого року мережа закладів дошкільної освіти Рівного збільшилася на 440 місць. У 2015 році було відновлено роботу дитячого садка №4. У 2017 році була відкрита група короткочасного перебування дітей у Палаці дітей та молоді. Також у місті з'явився приватний дитячий сад на 120 місць.

У 2016 році, як і обіцяв Хомко, в парку «Ювілейний» з'явилося освітлення. Там встановили й підключили світлодіодні ліхтарі. Також виконана обіцянка термомодернізувати Дитячо-юнацьку спортивну школу №4: у школі замінили вікна, утеплили стіни й дах.

Крім того, Хомко виконав обіцянку розпочати в комунальній сфері програми з енергозбереження. Станом на кінець 2015 року на сайті міськради були представлені три програми з енергозбереження: калькулятор для розрахунку вартості й державної компенсації при заміні котла, держпідтримка енергозбереження та поради щодо економії електроенергії в домашніх умовах. У 2016-му мер повідомив, що в Рівному діє державна програма співфінансування тепломодернізації приміщень за рахунок міської влади. Також у місті діє програма «Теплий дім».

Які програмні обіцянки провалив мер

У передвиборчій програмі Хомко до деяких обіцянок вказав термін реалізації. Незважаючи на те, що він вже багато років керує містом і повинен добре знати свої можливості, від провалених обіцянок його це не врятувало. 2016 рік був не дуже успішним для планів Хомка – він не виконав чотири обіцянки.

У 2016-му міський голова не зміг провести реконструкцію шлюзів на річці Устя. Була проведена реконструкція шлюзу тільки в районі вулиці Набережної. Також Хомко не встиг провести реконструкцію парку «Просвіта».

У тому ж році Хомко повинен був завершити ремонт асфальтового покриття прибудинкових територій. Із жовтня 2015 року до грудня 2017-го було капітально відремонтовано асфальтове покриття на 7 прибудинкових територіях. Також у 2016-му був зроблений поточний ремонт покриття прибудинкових територій житлових будинків за 104 адресами. З огляду на те, що за 2016 рік все зробити не встигли, обіцянка не виконана.

Був у Хомка намір у 2016 році відновити всі спортивні майданчики міста Рівне. Але за вказаний термін із 32 майданчиків повністю відремонтували тільки 19.

Нагадаємо, раніше ми проаналізували програмні обіцянки мера Тернополя Сергія Надала, столичного мера Віталія Кличка, мера Житомира Сергія Сухомлина, мера Дніпра Бориса Філатова, мера Чернігова Владислава Атрошенка, мера Черкас Анатолія Бондаренка, мера Сум Олександра Лисенка, мера Чернівців Олексія Каспрука, мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: