В очікуванні місцевих виборів: чи вдалося меру Вінниці виконати передвиборчу програму

Читать на русском
Мер Вінниці Сергій Моргунов вже провалив одну програмну обіцянку, два зобов'язання – під загрозою невиконання.

До місцевих виборів в Україні залишилося щонайменше п'ять місяців – вони відбудуться 25 жовтня. Зараз ще немає навіть приблизних списків охочих зайняти крісла мерів українських міст, але можна припустити, що більшість чинних міських голів спробують зберегти свій пост. А значить, жителі вже можуть робити висновки: задоволені вони своїм мером чи ні. Щоб прояснити картину, «Слово і діло» проаналізує, як кожен мер виконує свої передвиборчі обіцянки. Сьогодні на черзі – мер Вінниці Сергій Моргунов.

Відзначимо, обіцянки всіх мерів обласних центрів можна подивитися за посиланням. Із повною методологією, за якою аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок усіх політиків, можна ознайомитися тут.

Які програмні обіцянки виконав Моргунов

Сергій Моргунов виконав обіцянку відкрити три нові дитячі садки в місті. У 2017 році в мікрорайоні «Академічний» запрацював новий дитячий садок «Пазлик» і комунальний заклад «Дитячий сад №15». У лютому 2018-го відкрили ще один дитячий садок на 360 дітей.

Також мер, як і обіцяв, сприяв розвитку інклюзивної освіти. У 2016 році в міській школі №26 був створений клас для дітей із порушеннями зору, а в школі №10 обласного центру – спеціалізований клас, де навчаються діти-аутисти, у трьох дитячих садах запрацювали інклюзивні групи для дітей. Із вересня минулого року в місті працює інклюзивної-ресурсний центр для сприяння дітям з особливими освітніми проблемами. Крім того, в серпні в місті почав роботу інклюзивний табір для дітей.

У листопаді минулого року в місті почали видавати картки вінничанина. Отже, Моргунов реалізував відповідний проєкт зі своєї програми.

Сергій МоргуновМіський голова Вінниці
Моргунов пообіцяв замінити обладнання їдалень у школахСказано 24 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Крім того, Моргунов виконав обіцянку відкрити хоспіс у Вінниці. Він був створений на базі міської клінічної лікарні №3. У відділенні провели реконструкцію, завезли необхідні меблі та обладнання, запросили фахівців. Орієнтовно хоспіс розрахований на 30 ліжко-місць.

Мер поки провалив тільки одну обіцянку з програми

Поки єдина невиконана обіцянка з програми – впровадити концепцію інтеграції річки Південний Буг до міста. У лютому минулого року була затверджена концепція інтегрованого розвитку Вінниці до 2030 року. Серед проєктів є інтеграція річки у міський простір, але це тільки нереалізований проєкт на папері.

Однак ще кілька обіцянок Моргунова під загрозою провалу. У програмі він обіцяв створити логістичний центр у районі аеропорту «Вінниця». У березні в міськраді повідомили «Слово і діло», що обласна рада відмовила Вінницькій ОТГ у передачі у власність земельної ділянки під будівництво центру. З цього питання планується повторне звернення. Але якщо проєкт на такому етапі, навряд чи він буде реалізований за п'ять місяців.

Також ще під питанням, коли закінчать реконструювати міський спорткомплекс на вулиці Янгеля (Фрунзе). Станом на травень минулого року там були укріплені стіни, проведена підготовка до установки вікон на другому поверсі, проводили внутрішні роботи. На початку цього року Моргунов повідомив, що реконструкція буде продовжена і у 2020-му.

Які обіцянки ще потрібно виконати Моргунову

У міського голови Вінниці є всі шанси виконати обіцянку про облаштування 85 кілометрів велосипедних доріжок. Станом на кінець 2017 року у Вінниці було обладнано 19,2 км сучасних велодоріжок, загальна їх протяжність досягла 49 км у межах міста. Станом на липень 2018 року в місті було облаштовано 49,3 км велодоріжок, а станом на листопад 2019-го – 60 км. До кінця каденції Моргунова подивимося, які були успіхи за останній рік.

У програмі Моргунов пообіцяв побудувати Вінницький регіональний клінічний центр серцево-судинної патології. Будівництво почалося в червні 2018 року. Територія ділянки під корпус – 1,8 га, а площа приміщень майбутнього медичного закладу – понад 16 тис. кв. м. У центрі функціонуватимуть 138 стаціонарних цілодобових ліжок і 6 реанімаційних ліжок. Завершити будівництво нового кардіоцентру планується в серпні 2020 року, за пару місяців до місцевих виборів.

Незрозуміла доля проєкту щодо роздільного збору відходів. Станом на квітень минулого року цей пункт програми Моргунова реалізований не був. За словами самого мера, на першому етапі необхідно запровадити у Вінниці роздільний збір сміття, закупити нову техніку, створити абсолютно інші логістичні підходи в зборі та вивезенні відходів. Поки обіцянку все ще не виконано.

Аналогічна ситуація з офісом супроводу інвестора, який обіцяв створити Моргунов. Ще три роки тому міська рада затвердила програму сприяння залученню інвестицій у місто на 2014-2020 роки, складовою частиною якої є механізм супроводу інвестора «Гід інвестора». Що далі сталося з проєктом, дізнаємося, отримавши відповідь на запит.

Нагадаємо, раніше ми проаналізували програмні обіцянки мера Тернополя Сергія Надала, столичного мера Віталія Кличка, мера Житомира Сергія Сухомлина, мера Дніпра Бориса Філатова, мера Чернігова Владислава Атрошенка, мера Черкас Анатолія Бондаренка, мера Сум Олександра Лисенка, мера Чернівців Олексія Каспрука, мера Рівного Володимира Хомка, мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа, мера Кропивницького Андрія Райковича, мера Львова Андрія Садового, мера Хмельницького Олександра Сімчишина.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: