В очікуванні місцевих виборів: чи вдалося меру Чернігова виконати передвиборчу програму

Читать на русском
Владислав Атрошенко провалив, зокрема, обіцянку побудувати в Чернігові сміттєпереробний завод.

До місцевих виборів в Україні залишилося п'ять місяців – вони відбудуться 25 жовтня. Зараз ще немає навіть приблизних списків охочих посісти крісла мерів українських міст, але можна припустити, що більшість чинних міських голів спробують зберегти свій пост. А значить, жителі вже можуть робити висновки: задоволені вони своїм мером чи ні. Щоб прояснити картину, «Слово і діло» проаналізує, як кожен мер виконує свої передвиборчі обіцянки. Сьогодні на черзі – мер Чернігова Владислав Атрошенко.

Відзначимо, обіцянки всіх мерів обласних центрів можна подивитися за посиланням. З повною методологією, за якою аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок усіх політиків, можна ознайомитися тут.

Які програмні обіцянки виконав Атрошенко

У програмі Владислава Атрошенка є кілька стандартних для міського голови обіцянки, з яким він уже впорався. Наприклад, реконструювати сквери й парки. З жовтня 2015-го до квітня цього року в Чернігові провели реконструкцію бульвару із зеленими насадженнями по вулиці Миру, реконструкцію парку Богдана Хмельницького, розпочато роботи з капітального ремонту парку ім. Коцюбинського, провели реконструкцію зеленої зони біля перехрестя вул. Шевченко і вул. Рокосовського, почали реконструкцію скверу «Казка».

Також Атрошенко виконав обіцянки запровадити в міськраді електронний документообіг, а в громадському транспорті – електронний квиток. Електронний документообіг був запроваджений вже на початку 2016 року, а реалізація проєкту з е-квитком стартувала у вересні.

Владислав АтрошенкоМіський голова Чернігова
Атрошенко обіцяє впровадити продаж земельних ділянок через аукціониСказано 8 жовтня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Виконав мер обіцянку створити мережу велосипедних доріжок у Чернігові. У місті схвалили програму розвитку велосипедного руху й облаштування велосипедної інфраструктури на 2017-2020 роки. Торік у Чернігові облаштували 4,3 км велодоріжок, станом на кінець 2019-го в місті було понад 30 км велодоріжок і велосмуг.

Як і обіцяв, Атрошенко створив у місті виставковий центр і конференц-зали. У Чернігові провели капітальний ремонт будівлі та приміщень Палацу культури, у ньому тепер проводять виставки, конференції та семінари. На базі Агентства регіонального розвитку Чернігівської області відкрили Центр підтримки підприємництва, інновацій та стартапів.

Крім того, Атрошенко виконав обіцянку виділяти земельні ділянки сім'ям загиблих у зоні проведення антитерористичної операції. З жовтня 2015 до квітня 2020-го членам сімей загиблих у зоні АТО/ООС бійців надали 46 дозволів на розробку проєктів землеустрою щодо відведення земельних ділянок

Обіцяв Атрошенко перед виборами впровадити програму підвищення енергоефективності в місті. За 2016 рік Чернігові затвердили програму відшкодування кредитів, отриманих ОСББ на впровадження енергоефективних заходів у житловому фонді Чернігова, проводили заходи з енергозбереження в установах бюджетної сфери. У 2017 році офіційне відкриття діяльності німецького проєкту «Партнерство з модернізації: енергоефективність у лікарнях». Станом на минулий рік всі багатоповерхівки міста були оснащені лічильниками тепла. Отже, обіцянку виконано.

Які обіцянки провалив мер

У передвиборчій програмі Атрошенко пообіцяв призначати начальників структурних підрозділів, керівників комунальних підприємств та інших посадових осіб після відкритих конкурсів. У січні 2016 року мер зробив перше призначення на керівну посаду поза конкурсом – призначив главу КП «Дільниця з контролю за благоустроєм міста» і главу управління освіти міськради.

Своє рішення Атрошенко пояснив тим, що працювати вже треба зараз, а часу на проведення конкурсу немає. Пізніше міськрада ухвалила рішення, згідно з яким мер буде призначати керівників міських комунальних підприємств одноосібно, без погодження з депутатами. Тож обіцянка провалена.

Владислав АтрошенкоМіський голова Чернігова
Атрошенко пообіцяв знизити місцеві тарифи та збори для роботи бізнесуСказано 8 жовтня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Також Атрошенко не впорався з обіцянкою знизити вартість опалення житлових будинків Чернігова вдвічі. За роки його перебування на посаді мера ціна не зменшувалася.

Ми ще почекаємо до кінця каденції Атрошенка, але, вочевидь, буде провалена обіцянка побудувати в Чернігові сміттєпереробний завод. У 2018 року мер заявив, що питання будівництва заводу зависло. За його словами, в умовах нинішнього законодавства сміттєпереробний завод не буде таким, що окупається. Торік Атрошенко сказав, що проєкт можна буде реалізувати за умови змін у законодавстві: або формування державного спецфонду за податками на виробників упаковок, або за рахунок зеленого тарифу. Навряд чи за п'ять місяців завод у місті з'явиться.

Цілком можливо, що буде не виконана й обіцянка реконструювати Чернігівський вал і Антонієві печери. Там виникли складнощі через юридичні питання (пам'ятник є державною власністю і не всі узгодження отримані) і проблеми з фінансуванням.

Що ще потрібно встигнути зробити Атрошенку

У планах у Атрошенка було створення офісного центру для підприємств сфери ІТ. Для створення центру пропонували приміщення, але досі не створили.

Також неясно, що з обіцянкою створити в Чернігові технологічний парк із логістикою. Торік для цього тільки робили підготовчі роботи.

Нагадаємо, раніше ми проаналізували програмні обіцянки мера Тернополя Сергія Надала, столичного мера Віталія Кличка, мера Житомира Сергія Сухомлина, мера Дніпра Бориса Філатова, мера Чернівців Олексія Каспрука, мера Черкас Анатолія Бондаренка, мера Сум Олександра Лисенка, мера Рівного Володимира Хомка, мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: