В очікуванні місцевих виборів: чи вдалося Кличку виконати передвиборчу програму

Читать на русском
Столичний мер Віталій Кличко досить непогано виконує передвиборчу програму. Детальніше – в матеріалі Слово і діло.

До місцевих виборів в Україні залишилося п'ять місяців – вони відбудуться 25 жовтня. Зараз ще немає навіть приблизних списків охочих посісти крісла мерів українських міст, але можна припустити, що більшість чинних міських голів спробують зберегти свій пост. А значить, жителі вже можуть робити висновки: задоволені вони своїм мером чи ні. Щоб прояснити картину, «Слово і діло» проаналізує, як кожен мер виконує свої передвиборчі обіцянки. Сьогодні на черзі столичний мер Віталій Кличко.

Відзначимо, обіцянки всіх мерів обласних центрів можна подивитися за посиланням. З повною методологією, за якою аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок усіх політиків, можна ознайомитися тут.

Віталій Кличко вперше був обраний мером у травні 2014 року, восени 2015-го його переобрали. У цій публікації ми проаналізуємо його програмні обіцянки, які він повинен виконати за поточну каденцію.

Метро на Троєщину й пільги для малозабезпечених киян

Але почнемо з передвиборчої риторики Віталія Кличка, тобто обіцянок, які він давав незадовго до виборів.

Кличко знав, чим «підкупити» виборців: пообіцяв метро на Троєщину за п'ять років, тобто до кінця 2019 року. Обіцянку, як ми знаємо, провалено. У 2016 році Кличко заявив, що про метро на Троєщину можна буде говорити тільки після запуску Подільсько-Воскресенського мосту (а він не функціонує досі). Потім, коли йшлося про метро на Троєщину, спливали терміни будівництва в 10-15 років.

До вересня 2014 року Кличко обіцяв знайти фінансування для будівництва Подільського моста, але теж не вийшло. Будівництво моста було відновлено тільки з квітня 2017 року і станом на цей рік ведеться за рахунок міського бюджету.

Також Кличко обіцяв за півтора року (до кінця 2015-го) пустити на Троєщину швидкісний трамвай. Однак уже за кілька місяців після цієї обіцянки в міській адміністрації заявили, що проєкт запуску швидкісного трамвая на Троєщину є недоцільним через високі витрати. У 2016 році й сам Кличко підтвердив цей факт. Отже, і ця обіцянка не виконана.

Крім того, Кличко не виконав обіцянку домогтися, щоб зі столичного бюджету не вилучали податок на доходи з фізичних осіб. Київ віддає державному бюджету 60% податку на ДФО.

Виконав Кличко обіцянку запровадити доплати й пільги малозабезпеченим киянам. Наприклад, у 2014 році окремі категорії малозабезпечених киян отримали виплати на загальну суму 620,6 тис. грн. Адресну допомогу надавали і в 2015 році.

Які програмні обіцянки виконав Кличко

Мер Києва виконав свою програмну обіцянку забезпечити прозорість міського бюджету. У червні 2015-го Кличко представив електронний бюджет Києва та повідомив, що Київ став першим розумним «містом» в Україні. Проєкт «відкритого бюджету» був першим етапом реалізації в столиці системи Smart City.

Виконано ще кілька обіцянок зі сфери державного управління. Проведено обіцяний Кличком аудит фінансово-господарської діяльності органів виконавчої влади. Зокрема, провели аудит діяльності КП «Київпастранс» за період 2013-2014 років, знайшли порушень на 311,8 млн грн. У Київській міській адміністрації було проведено внутрішній аудит, станом на вересень 2015-го було порушено 65 кримінальних справ.

Також Кличко виконав обіцянку сприяти розширенню сфер електронного документообігу. Станом на кінець 2014 року близько 90% співробітників міської адміністрації, Київради й РДА працювали в системі електронного документообігу.

Обіцяв Кличко в програмі розширити мережу лікувальних установ і поліклінік, а також ремонтувати лікарні та поліклініки. Обидва зобов'язання виконані. У 2016 році були відкриті два лікувальні заклади – КНП «Центр спортивної медицини м.Києва» та КНП «Київський міський медичний центр «Академія здоров'я людини», у 2018-му – КНП «Київський міський центр громадського здоров'я» і «Київський міський центр нефрології і діалізу». Що стосується ремонту, то ще у 2014-2015 роках відремонтували 125 лікувальних установ.

Як і обіцяв мер, у Києві збільшили кількість місць для паркування. У 2014-му і 2015 році поруч із ключовими станціями метро було 980 паркомісць, у 2017-му – вже 1,4 тисячі.

Крім того, Кличко обіцяв запровадити муніципальну міліцію, яка буде підпорядковуватися міській раді. Влітку 2017 року мер вручив посвідчення першим представникам новоствореного громадського формування «Муніципальна варта», яке буде допомагати поліції забезпечувати й підтримувати правопорядок у Києві. У минулому році для Києва затверджено програму «Безпечна столиця», у рамках якої Національній поліції допомагатиме «Муніципальна варта».

Кличко провалив одну програмну обіцянку

У своїй передвиборчій програмі Віталій Кличко обіцяв не допустити до управління містом осіб, причетних до корупції. Однак членів команди мера неодноразово звинувачували в корупційних діях. Наприклад, у 2014 році депутат Київради від партії «Демократичний Альянс» Галина Янченко заявила, що депутати від УДАРу Володимир Прокопів, Юрій Крикунов і Сергій Костюк причетні до корупційних схем.

У 2015 році голова партії «ДемАльянс» Василь Гацько звинуватив команду Кличка в причетності до незаконних будівництвах в столиці. У тому ж році депутата від УДАРу Віталія Даниленка затримали за підозрою в отриманні 1 млн грн хабара. У квітні замішаним у корупційний скандал виявився перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

Які ще обіцянки потрібно виконати меру Києва

Добре йде виконання обіцянки регулярно звітувати перед киянами: Віталій Кличко постійно звітує про роботу на офіційному сайті та в соціальних мережах. Також щорічно виходить звіт про роботу й подальші плани. Остаточний статус цій обіцянці ми надамо після закінчення каденції мера.

Віталій КличкоМіський голова Києва
Кличко пообіцяв стимулювати підвищення якості освітніх послуг у містіСказано 30 квітня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

Не зовсім зрозуміла ситуація з обіцянкою Кличка наполягати на повній забороні висотного будівництва в історичному центрі Києва. Торік у міській адміністрації «Слово і діло» заявили, що в них немає відомостей щодо ухвалених рішень чи доручень для повної заборони висотного будівництва в історичному центрі. Можливо, ця обіцянка буде провалена.

Активно працює мер над виконанням обіцянки забезпечити лікарні та поліклініки сучасним медичним обладнанням і необхідним набором ліків. У жовтні 2014 року Кличко передав дитячій лікарні «Охматдит» комплекс медичного обладнання, яке було придбано на грант від німецького фонду Ein Herz für Kinder (з ініціативи «Фонду Кличко»). У 2015 році на закупівлю медичного обладнання в місцевому бюджеті було передбачено 19,3 млн грн, на закупівлю медикаментів – 592,2 млн грн. У 2016 році на ці ж цілі було закладено 56,4 млн грн і 827 млн грн відповідно. Також у в 2016-му Кличко передав 100 нових автомобілів марки Ford медичним установам Києва.

Станом на кінець жовтня 2017 року було укладено договір щодо постачання томографів, апаратів ультразвукової діагностики, обладнання для реанімації. У 2018 році на закупівлю устаткування й предметів довгострокового користування було виділено 741 млн грн. Торік у Києві відремонтували 50 відділень у лікарнях і закупили медичного обладнання на 700 млн грн.

Також Кличко обіцяв у програмі забезпечити пріоритетність виділення коштів на реставрацію та відновлення історичних і культурних пам'яток столиці. У 2014 році на виконання програми «Збереження, розвиток, реконструкція та реставрація пам'яток історії та культури» було передбачено 5 млн грн, а використано 2,7 млн. У 2016 році на реконструкцію та реставрацію культурних пам'яток столиці було виділено бюджет у сумі 9,6 млн грн, у 2017 році цю суму збільшили до 14,3 млн грн, у 2018 році – до 33 млн. Щодо того, які цифри були далі, «Слово і діло» чекає відповідь на запит.

Нагадаємо, раніше ми проаналізували програмні обіцянки мера Тернополя Сергія Надала, мера Житомира Сергія Сухомлина, мера Дніпра Бориса Філатова, мера Чернівців Олексія Каспрука, мера Чернігова Владислава Атрошенка, мера Черкас Анатолія Бондаренка, мера Сум Олександра Лисенка, мера Рівного Володимира Хомка, мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: