В очікуванні місцевих виборів: чи вдалося меру Кропивницького виконати передвиборчу програму

Читать на русском
Андрій Райкович не збудував у Кропивницькому обіцяний сміттєпереробний завод. Під питанням обіцянка з ремонтом музею.

До місцевих виборів в Україні залишилося п'ять місяців – вони відбудуться 25 жовтня. Зараз ще немає навіть приблизних списків охочих зайняти крісла мерів українських міст, але можна припустити, що більшість чинних міських голів спробують зберегти свій пост. А значить, жителі вже можуть робити висновки: задоволені вони своїм мером чи ні. Щоб прояснити картину, «Слово і діло» проаналізує, як кожен мер виконує свої передвиборчі обіцянки. Сьогодні на черзі – мер Кропивницького Андрій Райкович.

Відзначимо, обіцянки всіх мерів обласних центрів можна подивитися за посиланням. З повною методологією, за якою аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок всіх політиків, можна ознайомитися тут.

Які програмні обіцянки виконав Райкович

В Андрія Райковича досить велика передвиборча програма, поділена на різні напрямии – культура, благоустрій, безпека, спорт, будівництво тощо. З обіцянками щодо культури мер непогано впорався.

Зокрема, Райкович виконав обіцянки відремонтувати корпус музичної школи імені Генріха Нейгауза (роботи завершили наприкінці 2016 року, їх вартість становила трохи більше 1 млн грн), завершити реконструкцію приміщення міського літературно-меморіального музею імені Карпенка-Карого (також завершена наприкінці 2016-го, вартість – 445 тис. грн), завершити ремонт дитячої художньої школи імені Олександра Осмьоркіна.

Також Райкович виконав обіцянку створити єдину міську інформаційну мережу бібліотечних установ. Вона була створена у 2016 році за рахунок коштів міського бюджету. Для бібліотек закупили комп'ютери, підключили до інтернету. Як і обіцяв мер, була запроваджена щомісячна стипендія переможцям всеукраїнських і міжнародних олімпіад. Її виплачують за рахунок видатків загального фонду за управлінням освіти міськради.

Андрій РайковичМіський голова Кропивницького
Райкович обіцяє розробити інвестиційну стратегію розвитку містаСказано 30 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Вийшло в міського голови ремонтувати щороку 5 шкільних спортзалів. Усього за час каденції Райковича в Кропивницькому відремонтували 26 шкільних спортивних залів.

У програмі Райковича була обіцянка розробити й реалізувати програму «Тривожна кнопка», яка передбачає встановлення відеокамер цілодобового спостереження в громадських місцях (навчальні заклади, медичні установи, при в'їзді до міста і на його вулицях). Станом на червень минулого року в місті реалізували перший етап програми, встановивши 81 камеру відеоспостереження. Крім того, камерами обладнали всі комунальні автобуси й тролейбуси, а в кабінах водія були встановлені тривожні кнопки. Станом на травень 2020-го в Кропивницькому вже 162 камери і 61 кнопка тривоги в комунальному транспорті. Тож обіцянка виконана.

Що стосується охорони здоров'я, Райкович відкрив міське гемодіалізне відділення. Воно почало свою діяльність у вересні 2017 року в приміщенні колишнього відділення консервативної гінекології пологового будинку ім. Святої Анни. Також у Кропивницькому був створений «Інсультний центр», він теж запрацював у вересні 2017-го.

Які обіцянки провалив Райкович

Ще ні в кого з мерів не вийшло побудувати сміттєпереробний завод, у Райковича теж не вийшло реалізувати проєкт. У 2017 році стало відомо, що Міністерство регіонального розвитку підтримало проєкт, а Кіровоградська обладміністрація пропонувала місцевій владі свою допомогу й алгоритм дій. Але в міськраді говорили, що проєкт потребує доопрацювання.

Торік секретар міської ради Андрій Табалов так описав ситуацію: «Я вивчав питання щодо будівництва сміттєпереробного заводу в Кропивницькому. Поки немає реальних інвесторів, які побудували б його тут. Треба розуміти, що для цього необхідні значні кошти. Наразі єдиний вихід – дегазація». Отже, сміттєпереробного заводу не буде.

Андрій РайковичМіський голова Кропивницького
Райкович обіцяє розробити програму будівництва соціального житла для молодих сімей та переселенцівСказано 30 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Не виконав Райкович обіцянку розробити програму переходу житлового фонду на автономне теплопостачання. У січні минулого року городяни навіть створили таку петицію, але вона не була підтримана.

Крім того, мер провалив обіцянку затвердити генеральний план розвитку Кропивницького. Останній генплан був затверджений ще у 2000 році, за дорученням Райковича до нього внесли зміни замість того, щоб розробити новий документ.

Цілком вірогідно, що до кінця каденції Райковича в місті не встигнуть завершити реконструкцію музею Кароля Шимановського. У 2019 був закінчений перший етап реконструкції, а остаточне завершення всіх робіт – тільки наприкінці 2021-го.

Що з програми залишилося виконати меру Кропивницького

Не дуже поспішає Райкович із програмною обіцянкою створити велодоріжки в місті. У червні минулого року на фінансування був поданий проєкт облаштування першої велосипедної доріжки в Кропивницькому. Станом на березень міськрада тільки готувалася укласти договір на створення першої велодоріжки.

Призабута обіцянка реконструювати дитячу міську лікарню. У міськраді повідомили, що з жовтня 2015-го до серпня 2019 року реконструкція там не проводилася.

Райкович обіцяв встановити фільтри для очищення питної води в закладах освіти та охорони здоров'я. Фільтри вже встановили в центральній міській лікарні (дитяче інфекційне відділення, рентген), міському пологовому будинку, Кіровоградській міській лікарні швидкої медичної допомоги (відділення гострої судинної патології), міській лікарні №2 (відділення амбулаторного гемодіалізу), центрі первинної медико-санітарної допомоги №2. А також у декількох навчальних закладах.

У Кропивницькому триває реалізація програми «Світле місто» – установка зовнішнього енергозбережувального освітлення. Цьогоріч і в наступні роки планується встановити світильники на всій території міста.

Крім того, Райкович обіцяв забезпечити дітей до 7 років безкоштовною вакцинацією від небезпечних хвороб і запровадити для всіх жителів безкоштовний щорічний медичний огляд. Поки ці послуги були доступні тільки для пільговиків.

Нагадаємо, раніше ми проаналізували програмні обіцянки мера Тернополя Сергія Надала, столичного мера Віталія Кличка, мера Житомира Сергія Сухомлина, мера Дніпра Бориса Філатова, мера Чернігова Владислава Атрошенка, мера Черкас Анатолія Бондаренка, мера Сум Олександра Лисенка, мера Чернівців Олексія Каспрука, мера Рівного Володимира Хомка, мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: