В яких кримінальних провадженнях фігурують мери українських міст

Читать на русском

Після того, як мер Черкас відмовився скасувати рішення міськвиконкому щодо пом’якшення карантину в місті для малого бізнесу всупереч постанові Кабміну, його підтримали декілька колег. Зокрема, міський голова Івано-Франківська стверджував, що проти мерів навмисно відкривають кримінальні провадження. «Слово і діло» пропонує подивитися, в яких кримінальних провадженнях наразі фігурують міські голови обласних центрів.

Низку кримінальних проваджень почали правоохоронці щодо діяльності мера Києва Віталія Кличка. У жовтні 2019 року Національне антикорупційне бюро розпочало кримінальне провадження щодо мера столиці за зверненням депутатів Київради.

Група депутатів Київради звернулися до НАБУ щодо можливого вчинення головою КМДА та його підлеглими кримінальних правопорушень під час реконструкції Шулявського мосту.

Водночас мера підозрюють у зловживанні владою та службовим становищем через самовільне захоплення земельних ділянок, одержанні неправомірної вигоди під час несанкціонованої забудови та державній зраді.

Сам Кличко з цього приводу заявив, що обвинувачення на його адресу сміховинні.

«Зараз така хвиля і так звані друзі розганяють цю новину. Можу сказати, що одна людина, приватна особа, подала до суду, який зобов'язав НАБУ зайнятися цієї справою. Дійсно, мені дуже смішно, коли там ще йдеться про держзраду. Будь ласка, хай перевіряють», – заявив Кличко.

Меру Львова Андрію Садовому інкримінують зловживання владою під час операцій із земельними ділянками, розташованими на території Рясне-Руської сільської ради Львівської області та заподіяння шкоди жителям села й державі на суму понад 52 млн гривень, а також вчинення злочину за попередньою змовою групи осіб.

Йдеться про те, що у 2015 році великий індустріальний девелопер Європи – нідерландська компанія CTP – перемогла в конкурсі на управління майбутнім індустріальним парком площею понад 23 га в промисловій зоні Рясне-2.

Згідно з грошовою оцінкою голландці заплатили за землю 52 млн грн (хоча, на думку прокурорів, тієї миті земля коштувала 140 млн грн) і зобов'язалися інвестувати в інфраструктуру парку 50 млн євро, залучити великих виробників і створити понад 3000 робочих місць. Однак будівництво зупинилося через кримінальне провадження й протести місцевих жителів, які стверджували, що ця земля належить їм.

Садовому та чиновникам Львівської міськради загрожує від 3 до 6 років позбавлення волі, виходячи з тих статей КК, які їм інкримінує САП (організація зловживання й зловживання владою або службовим становищем).

Мер Харкова Геннадій Кернес проходить одразу за кількома кримінальними провадженнями стосовно євромайданівців у січні 2014 року, зокрема, незаконне викрадення людини, катування, погроза вбивством. Крім того, Кернесу інкримінують розкрадання 900 га землі в Харкові на суму 4,3 млрд грн.

Міського голову Дніпра Бориса Філатова підозрювали в незаконному збагаченні, але провадження було закрите. Наразі йому інкримінують декларування недостовірної інформації, нібито мер Дніпра приховав 50 млн грн доходу від діяльності підконтрольних йому офшорних компаній, а також незадекларованого майна у 2016-2017 роках на 1 млн грн.

Раніше «Слово і діло» писало про випадки непокори місцевої влади в історії сучасної України.

Також ми розбирались, чи можуть мера Черкас й членів виконкому притягнути до відповідальності?

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: