В очікуванні місцевих виборів: чи вдалося меру Тернополя виконати передвиборчу програму

Читать на русском
За п'ять місяців в Україні місцеві вибори. Саме час розібратися, як мери виконують обіцянки, сьогодні в центрі уваги міський голова Тернополя Сергій Надал.

До місцевих виборів в Україні залишилося п'ять місяців – вони відбудуться 25 жовтня. Зараз ще немає навіть приблизних списків охочих посісти крісла мерів українських міст, але можна припустити, що більшість чинних міських голів спробують зберегти свій пост. А значить, жителі вже можуть робити висновки: задоволені вони своїм мером чи ні. Щоб прояснити картину, «Слово і діло» проаналізує, як кожен мер виконує свої передвиборчі обіцянки. Сьогодні на черзі Сергій Надал, міський голова Тернополя.

Відзначимо, обіцянки всіх мерів обласних центрів можна подивитися за посиланням. З повною методологією, за якою аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок всіх політиків, можна ознайомитися тут.

Сергій Надал вперше був обраний мером Тернополя в далекому 2010 році, але нас цікавить наскільки він впорався з поставленими самому собі завданнями саме на цю каденцію, яка підходить до кінця, так що пропонуємо згадати його передвиборчу програму 2015 року.

Які програмні обіцянки виконав Надал

Кілька програмних обіцянок Надал виконав вже протягом першого року після виборів. Вже у 2016 році був відкритий перинатальний центр другого рівня, реконструйований бульвар Симона Петлюри (там облаштували два дитячих майданчики, спортивний майданчик, нові лавочки для відпочинку та встановили вуличне освітлення), реконструйована набережна ставу в напрямку пляжу «Циганка», відремонтовані під'їзні шляхи до міської лікарні №2, облаштована зона відпочинку на бульварі Просвітництва.

Також досить швидко Надал виконав обіцянку облаштувати сквер на вулицях Валова і Руська. Оновлений сквер відкрили в червні 2016 року, а капітальний ремонт завершили у 2017-му. У сквері поклали нову бруківку, облаштували зелені зони, місця для відпочинку, спортивний і дитячий майданчики. Роботи коштували понад 997 тисяч гривень.

Поступово мер Тернополя виконав програмну обіцянку збільшити кількість тролейбусів на 10 одиниць. У 2015 році було закуплено 5 тролейбусів, у 2016-му – 3, у 2017-му – 5, у 2018-му – 1, у 2019-му – 2.

Сергій НадалМіський голова Тернополя
Надал пообіцяв виділяти комунальну власність в оренду на умовах відкритих конкурсівСказано 10 листопада 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Також Надал виконав обіцянку модернізувати медичну апаратуру лікувальних установ. У програмі йшлося про плани придбати, зокрема, цифрову рентген-апаратуру, комп'ютерний томограф, ЕКГ апарати, стоматологічне обладнання, апарат УЗД, ендоскопічну апаратуру. У 2015-2019 роках здійснювалося систематичне оновлення медичного обладнання в лікарнях Тернополя. У 2016 році з міського бюджету на це виділили 4 млн грн і закупили стоматологічну установку для дитячої поліклініки та обладнання для лікарні швидкої допомоги та дитячої лікарні.

У 2017 році завершили капітальний ремонт інфекційного відділення комунальної лікарні швидкої допомоги, а також придбали два реанімаційних монітори, рентгенівський апарат, лапароскопічну стійку та біохімічний аналізатор. У 2019-му з бюджету було виділено 3,8 млн грн на модернізацію медичної апаратури в лікувальних установах.

Обіцяв Надал у програмі комп'ютеризувати бібліотеки. За 2016-2019 роки для бібліотек придбали: 13 персональних комп'ютерів, 13 багатофункціональних пристроїв, принтер, мультимедійний комплекс, інтерактивну дошку, ксерокс. Зобов'язання виконано.

Крім того, реалізовано програмну обіцянку створити сприятливі умови для розвитку малого бізнесу. Станом на кінець 2016 року в Тернополі провели 17 інформаційних семінарів, 14 осіб отримали одноразову допомогу для організації підприємницької діяльності, а сума надходжень до міського бюджету становила 4,1 млн грн. Також у місті затвердили програму розвитку малого і середнього підприємництва. Вона, зокрема, передбачає автоматичне оновлення договорів оренди приміщень за умови його належного виконання, активізацію залучення учасників АТО й переселенців у підприємницьку діяльність.

Які ще обіцянки потрібно виконати Надалу

Поки до кінця не виконано обіцянку відремонтувати спортзали в п'яти спортивних школах. Станом на початок року був зроблений ремонт спортзалів у 3 школах спортивного спрямування: КДЮСШ №2 ім. Ю. Горайского, ДЮСШ із греко-римської боротьби, КДЮСШ із футболу та інших ігрових видів спорту. Ще в одній школі відремонтували тільки басейн.

Також ще не виконано обіцянку створити велосипедний маршрут до «Далекого» пляжу, його довжина повинна сягати 643 метри. Станом на кінець минулого року облаштування доріжки досі тривало.

Сергій НадалМіський голова Тернополя
Надал пообіцяв відкрити 10 майданчиків з силовими тренажерамиСказано 10 листопада 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Невиконаних обіцянок із програми у мера Тернополя поки немає, але можуть з'явитися. Наприклад, він обіцяв встановити 20 критих зупинок громадського транспорту. За чотири роки встановили 14 зупинок. Тож до виборів Надалу варто напружитися й встановити ті шість.

Вочевидь, буде провалена обіцянка створювати нові амбулаторії сімейного лікаря. За час другої каденції Надала нові амбулаторії не відкрили, а тільки ремонтували старі.

Навряд чи за п'ять місяців Надал встигне побудувати обіцяний автовокзал в напрямку Підволочиського шосе. Земельну ділянку для нового міжміського автовокзалу вже визначили, у листопаді минулого року, а на відкритому аукціоні був визначений інвестор. Далі цього справа поки не пішла.

Також ми писали, як програмні обіцянки виконує столичний мер Віталій Кличко, мер Житомира Сергій Сухомлин, мер Дніпра Борис Філатов, мер Чернівців Олексій Каспрук, мера Чернігова Владислав Атрошенко, мер Черкас Анатолій Бондаренко, мер Сум Олександр Лисенко, мер Рівного Володимир Хомко, мера Івано-Франківська Руслан Марцінків.

Раніше ми проаналізували, наскільки мери великих міст впоралися з виконанням своїх передвиборчих програм.

Нагадаємо, «Слово і діло» писало, в яких кримінальних провадженнях фігурують мери обласних центрів.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: