В очікуванні місцевих виборів: чи вдалося меру Сум виконати передвиборчу програму

Читать на русском
Олександр Лисенко виконав обіцянки створити хоспіс в Сумах і надавати підтримку школам і дитячим садкам.

До місцевих виборів в Україні залишилося п'ять місяців – вони відбудуться 25 жовтня. Зараз ще немає навіть приблизних списків охочих зайняти крісла мерів українських міст, але можна припустити, що більшість чинних міських голів спробують зберегти свій пост. А значить, жителі вже можуть робити висновки: задоволені вони своїм мером чи ні. Щоб прояснити картину, «Слово і діло» проаналізує, як кожен мер виконує свої передвиборні обіцянки. Сьогодні на черзі – мер Сум Олександр Лисенко.

Відзначимо, обіцянки всіх мерів обласних центрів можна подивитися за посиланням. З повною методологією, за якою аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок всіх політиків, можна ознайомитися тут.

Олександр Лисенко вперше був обраний мером Сум в травні 2014 року, на місцевих виборах 2015 року його переобрали. Ми проаналізуємо тільки його програмні обіцянки за каденцію, яка добігає кінця.

Які програмні обіцянки виконав Лисенко

Лисенко виконав обіцянку створити хоспіс в Сумах. Перший хоспіс для догляду за хворими людьми, що знаходяться в дуже важкому стані, відкрився в 2017 році на базі Краснопільської центральної районної лікарні.

Також мер обіцяв в програмі щорічно надавати підтримку дитячим садам в розмірі 75 тисяч гривень, а школам – в розмірі 150 тисяч. Обіцяні кошти місцева влада виділяли в повному обсязі: дитячі садки в 2016-2017 роках отримували по 75 тисяч гривень, а в 2018-2019 роках – по 100 тисяч. Кожній школі в 2016-2017 роках виділили по 150 тисяч гривень, в наступні два роки – по 200 тисяч.

Олександр ЛисенкоМіський голова Сум
Лисенко обіцяє сприяти створенню ОСББ та будинкових комітетівСказано 5 жовтня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Як і обіцяв Лисенко, в Сумах була побудована тролейбусна лінія по вулиці Прокоф'єва. Тролейбуси там почали курсувати на постійній основі в січні 2017 року.

До 2019 року Лисенко збирався відновити освітлення в приватному секторі міста. З жовтня 2015-го до кінця 2016 року було виконано капітальний ремонт електричних мереж вуличного освітлення в приватному секторі, мова про вулиці Косівщина, Корсакова, Засумська, Матюшенко, Котляревського. У 2017 році були повністю освітлені райони Веретінівка, Ганнівка, Ювілейна, а також вулиці Чекалкіна, Перемоги, Зв'язківців, Щепкіна та інші. Також в приватному секторі Сум відремонтували зовнішнє освітлення розі вулиці 2-я Північна та провулку Веретенівська, на вулиці Тополянська і Ярова. Таким чином, обіцянка виконана.

Які обіцянки з програми провалив мер

Олександр Лисенко не зміг щороку закуповувати для міста 5 автобусів. У 2016 році місто купило 4 автобуси марки «Богдан», в 2017-му – 8 автобусів, в 2018-му – чотири, в 2019-му – тільки два.

Крім того, міський голова провалив обіцянку ввести програму ранньої професійної орієнтації молоді до 2019 року. У минулому році в міськраді «Слово і діло» повідомили, що у них немає інформації про впровадження такої програми.

Нагадаємо, раніше ми проаналізували програмні обіцянки мера Тернополя Сергія Надала, столичного мера Віталія Кличка, мера Житомира Сергія Сухомлина, мера Дніпра Бориса Філатова, мера Чернігова Владислава Атрошенка, мера Черкас Анатолія Бондаренка, мера Чернівців Олексія Каспрука, мера Рівного Володимира Хомка, мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: