Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Міський голова Одеси

Труханов пообіцяв вирішити проблему міського звалища та запровадити переробку сміття

13 жовтня 2015 року кандидат на посаду міського голови Одеси Геннадій Труханов у своїй передвиборчій програмі пообіцяв вирішити проблему міського звалища та запровадити переробку сміття.
Не виконано
Сказано 13 жовтня 2015 р.

Джерело

  • http://ivoter.od.ua/gall/%D1%82%D1%80%D1%83%D1%85%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%BC%D0%B0/
  • http://omr.gov.ua/ua/news/81064/
  • http://omr.gov.ua/ru/news/85109/
  • http://omr.gov.ua/ua/news/85465/
  • Лист департамента інформації та зв'язків з громадськістю
  • https://omr.gov.ua/ru/city/mayor/report/
  • https://dumskaya.net/news/na-dalnitckih-karerah-zalozhili-kapsulu-stantcii-103757/
  • Лист в.о. начальника департаменту О.О. Тіщенко
  • Лист заступника директора департаменту О.О. Тачковська

Результат

За інформацією наданою пресслужбою від 16 жовтня 2020 року, у 2017 році було розроблено проєкт ліквідації несанкціонованого звалища та рекультивації земель на полях фільтрації, а до кінця поточного року буде запущена в роботу станція дегазації. Однак реалізація цього проєкту ще не завершена і для повної ліквідації звалища необхідний час.

Оскільки до кінця каденції, яка закінчується в жовтні 2020 року, виконати обіцянку не встигають, вона отримує статус не виконано.

Нагадаємо попередній хід подій:

14 березня 2016 року на апаратній нараді в одеській мерії перший заступник міського голови А.Орловський розповів про технологію збирання твердих побутових відходів у підземні місткості, яка успішно застосовується в європейських країнах. Як зазначив віце-мер, встановлений підземний бокс для прийому сміття на поверхні землі займає всього 1,5 кв. м. При цьому він може вмістити відходів стільки ж, скільки 5 сміттєвих контейнерів, які займають майданчик близько 20 кв. м. Ця пропозиція узгоджується в міській раді та виконкомі.

1 липня 2016 року між Одеською міською радою та українським представником корейського інвестора - компанією ТОВ «Всеукраїнська Енерго Компанія» - був підписаний Меморандум про наміри будівництва в Одесі сміттєпереробного заводу. Цей проект передбачає будівництво сортувального комплексу на території законсервованого міського сміттєзвалища в районі Цементного заводу за адресою: вул. Хуторська, 70 і будівництво сміттєпереробного заводу на території полігону «Дальницькі кар'єри». Також в Одесі вирішується питання впровадження пілотного проекту з будівництва підземних сміттєвих контейнерів по вул. Ак. Філатова.

8 липня 2016 року перший заступник Одеського міського голови Анатолій Орловський спільно з журналістами проінспектував роботу єдиного діючого звалища «Дальницькі кар'єри». Єдине звалище, на яке звозиться сміття з Одеси, працює в штатному режимі. Об’єм сміття, що вивозиться з території міста Одеси на звалище «Дальницькі кар'єри», складає близько 3 млн кубічних метрів на рік. На цей полігон вивозяться також тверді побутові відходи з інших прилеглих міст і населених пунктів Одеської області. При в'їзді на територію звалища вміст машин перевіряють на рівень радіації, при виїзді вони проходять дезінфекцію коліс. На сьогодні на полігоні застосовується спрощена схема утилізації ТПВ, яка передбачає трамбування сміття та пересипання шарів сміття ґрунтом і будівельним сміттям.

Станом на 30 січня 2018 року проблема міського звалища знаходиться в процесі вирішення. Наразі вже розроблений проект ліквідації несанкціонованого звалища та проект будівництва комплексу для сортування твердих побутових відходів.

Згідно зі звіту міського голови за 2019 рік, в Одесі було проведено екофестиваль, на якому були розглянуті питання охорони навколишнього середовища.

4 жовтня 2019 року на єдиному сміттєзвалищі Одеси почалося будівництво станції дегазації. Будівництво передбачає створення комплексу із сортування та переробки сміття.