В очікуванні місцевих виборів: чи вдалося Філатову виконати передвиборчу програму

Читать на русском

До місцевих виборів в Україні залишилося п'ять місяців – вони відбудуться 25 жовтня. Зараз ще немає навіть приблизних списків охочих посісти крісла мерів українських міст, але можна припустити, що більшість чинних міських голів спробують зберегти свій пост. А значить, жителі вже можуть робити висновки: задоволені вони своїм мером чи ні. Щоб прояснити картину, «Слово і діло» проаналізує, як кожен мер виконує свої передвиборчі обіцянки. Сьогодні на черзі – мер Дніпра Борис Філатов.

Відзначимо, обіцянки всіх мерів обласних центрів можна подивитися за посиланням. З повною методологією, за якою аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок усіх політиків, можна ознайомитися тут.

Які програмні обіцянки виконав Філатов

Мер Дніпра виконав кілька обіцянок щодо соціального захисту городян. У програмі Філатов обіцяв підтримувати (зокрема, надавати адресну допомогу й пільгове оздоровлення) пенсіонерів міста, сім'ї з дітьми, людей з особливими потребами.

Для підтримки пенсіонерів у міський бюджет Дніпра закладалися кошти на забезпечення ліками, також була ухвалена програма довічного догляду за літніми людьми. Договір про довічне утримання можуть добровільно оформити громадяни віком від 65 років. Серед видів довічного забезпечення – щомісячна грошова компенсація, одноразова виплата в розмірі 5% від оціночної вартості відчужуваного майна, послуги соціального працівника, оплата 50% вартості послуг ЖКГ за рахунок міста.

Борис ФілатовМіський голова Дніпра
Філатов обіцяє боротись з корупцією в містіСказано 28 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Для сімей із дітьми в Дніпрі діють такі програми: програма соціального захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, комплексна програма з питань сімейної, гендерної політики, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім'ї. Крім того, за рахунок міста дітей-сиріт та дітей з інвалідністю відправляють на оздоровлення.

Також кілька програм діють для людей з особливими потребами, зокрема, програма підтримки учасників АТО й громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Людей з інвалідністю відправляють на санаторно-курортного лікування за рахунок місцевого бюджету.

Філатов виконав обіцянки забезпечити муніципальні доплати медикам і педагогам. У 2015 році міська рада ухвалила рішення про виділення щомісячної виплати з бюджету в розмірі 620 гривень лікарям, вчителям та іншим працівникам соціальної сфери. У 2017-му Філатов повідомив, що Дніпро одним із перших в Україні впровадив муніципальні надбавки медикам. Педагогам виплачують додатково 5% посадового окладу.

Крім того, мер зміг забезпечити відродження спортивної інфраструктури в місті. За кошти міського бюджету в Дніпрі з 2015-го до 2019 року встановили 57 футбольних майданчиків зі штучним покриттям та 15 – баскетбольних. Також почали реконструкцію спортивного комплексу та будівель комунального підприємства «Спорт-Інвест», гідротехнічних споруд веслувального каналу та воднолижного стадіону бази олімпійської підготовки КП «Водноспортивний комбінат».

Виконано програмну обіцянку сприяти розвитку ОСББ (об'єднання співвласників багатоквартирного будинку). Уже в липні 2016-го Дніпропетровська область була лідером за кількістю створених ОСББ, а жителі Дніпра були найбільш активними.

Що ще потрібно встигнути зробити меру Дніпра

Провалених обіцянок із передвиборчої програми в Бориса Філатова немає. Однак не варто ідеалізувати мера, у нього досить невиконаних поточних зобов'язань, їх можна подивитися тут.

Напевно, буде виконана обіцянка вирішити проблеми з твердими побутовими відходами в місті. У квітні 2017 року Філатов повідомив, що британська компанія «Фарстон» має намір встановити в Дніпрі сміттєсортувальну лінію вартістю 35 млн доларів і анаеробний біореактор для отримання біогазу з органічних відходів. Реалізація проєкту дозволить у Дніпрі щорічно переробляти до 200 тисяч тонн сміття. Станом на березень сміттєсортувальна лінія вже була побудована, ми будемо стежити за подальшим розвитком подій.

Борис ФілатовМіський голова Дніпра
Філатов обіцяє сприяти поліпшенню екологічного стану у ДніпропетровськуСказано 28 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Є прогрес у виконанні обіцянки створити єдиний паркувальний простір у Дніпрі. Станом на жовтень 2018-го в місті було 19 організованих парковок, з операторами яких встановлені договірні відносини. Також у 2018-му стартував проєкт «Мобільне паркування», який дає можливість водіям оплачувати парковку за допомогою мобільних пристроїв.

У програмі Філатов обіцяв запровадити інтелектуальну систему управління транспортом. Восени 2018 року міська рада затвердила концепцію впровадження автоматизованої системи обліку проїзду в міському пасажирському транспорті. Також у 2015-2019 роках на міському електротранспорті був запроваджений програмно-технічний комплекс диспетчерської служби віддаленого моніторингу для автоматичного інформування жителів міста про графік руху транспорту. Що ще було зроблено для виконання обіцянки, «Слово і діло» дізнається після отримання відповіді на запит.

Нагадаємо, раніше ми проаналізували програмні обіцянки мера Тернополя Сергія Надала, столичного мера Віталія Кличка, мера Житомира Сергія Сухомлина, мера Чернівців Олексія Каспрука, мера Чернігова Владислава Атрошенка, мера Черкас Анатолія Бондаренка, мера Сум Олександра Лисенка, мера Рівного Володимира Хомка, мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: