В очікуванні місцевих виборів: чи вдалося Марцінківу виконати передвиборчу програму

Читать на русском
Руслану Марцінківу до кінця каденції потрібно створити єдиний інвестиційний офіс і закінчити декомунізацію в місті.

До місцевих виборів в Україні залишилося п'ять місяців – вони відбудуться 25 жовтня. Зараз ще немає навіть приблизних списків охочих зайняти крісла мерів українських міст, але можна припустити, що більшість чинних міських голів спробують зберегти свій пост. А значить, жителі вже можуть робити висновки: задоволені вони своїм мером чи ні. Щоб прояснити картину, «Слово і діло» проаналізує, як кожен мер виконує свої передвиборчі обіцянки. Сьогодні на черзі – мер Івано-Франківська Руслан Марцінків.

Відзначимо, обіцянки всіх мерів обласних центрів можна подивитися за посиланням. З повною методологією, за якою аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок всіх політиків, можна ознайомитися тут.

Які програмні обіцянки виконав Марцінків

Руслан Марцінків виконав обіцянку відремонтувати місцеві дороги й пішохідні доріжки. Всього за чотири роки в місті провели ремонт по 126 об'єктам: у 2016-му – 39 об'єктів, у 2017-му – 26 об'єктів, у 2018-му – 30 об'єктів, у 2019-му – 21 об'єкт.

Крім того, мер виконав обіцянку запровадити мораторій на будівництво в центральній частині Івано-Франківська. Відповідне рішення міська рада ухвалила в квітні 2016 року.

У програмі Марцінків обіцяв провести аудит діяльності комунальних підприємств та установ. Поки Марцінків на посаді мера вже провели аудит діяльності КП «Муніципальна інвестиційна керуюча компанія», КП «Електротранс» і КП «Івано-Франківськводоекотехпром».

Як і обіцяно в програмі, в місті впроваджувалися енергозбережувальні технології. В Івано-Франківську була розроблена й затверджена програма постійного енергетичного розвитку до 2020 року. Зокрема, у рамках проєкту в семи навчальних закладах провели капітальний ремонт опалення, замінили вікна та двері. За межами проєкту роботи з енергоефективності провели ще в кількох школах. Також різнопланові роботи з модернізації провели в установах культури, соціального захисту, а також медичних установах: дитячій лікарні, міській стоматологічній поліклініці, міській дитячій стоматологічній поліклініці, міській лікарні №1, поліклініках №5, №3, №4 та пренатальному центрі.

Також Марцінків виконав обіцянку забезпечити підзвітність міської влади громаді. Мер регулярно, майже щотижня, проводить прийоми громадян, інформація про проєкти та ухвалені рішення міської ради публікується на офіційному сайті міста. У 2016-2019 роках Марцінків регулярно проводив щорічні публічні звіти, які заздалегідь анонсуються в ЗМІ, а потім транслюються у Facebook. Розширений звіт про роботу міської ради публікується на сайті.

Впорався він із зобов'язанням сприяти формуванню органів самоорганізації населення. У 2017 році в Івано-Франківську запрацював Центр розвитку місцевого самоврядування. Основним завданням офісу є підтримка вже чинних територіальних громад, а також сприяння створенню нових. Крім цього, у місті реалізуються заходи з підтримки створення ОСББ. У 2016-2019 роках фінансову підтримку отримали 193 об'єкти ОСББ. Також створені інформаційні журнали для ініціативних груп та ОСББ, зі створення та управління органів самоорганізації населення.

Які обіцянки провалив Марцінків

Марцінків провалив обіцянку призначати фахівців на посади місцевих службовців виключно на основі відкритого конкурсу. Із 2016-го стало відомо, що посади архітектора міста, керівників департаментів молодіжної політики й спорту та комунальних ресурсів, глави департаменту освіти та глав інших підрозділів були розподілені без конкурсів.

Також Марцінківу не вдалося, як говорилося в програмі, виділяти комунальну землю і приміщення в оренду тільки на умовах відкритого аукціону. З жовтня 2015 року до вересня 2017-го з аукціону було передано 14 ділянок, а без аукціону – 532 ділянки. Без аукціону було приватизовано 13 об'єктів нерухомого майна комунальної власності.

Що ще потрібно зробити меру Івано-Франківська

У передвиборчій програмі міський голова обіцяв створити єдиний інвестиційний офіс і відкрити гарячу лінію сприяння для підприємців. Ні перше, ні друге досі не зроблено, терміни реалізації проєктів теж невідомі.

Як і багато інших мерів, Марцінків збирався вирішити «сміттєву проблему» – ліквідувати стихійні звалища в місті. За інформацією міської ради із жовтня 2015 року до вересня 2017-го в місті стихійних звалищ не було виявлено. У минулому році таке звалище все-таки знайшлося, на вулиці Заклинських, на його місці встановили сміттєві контейнери. Остаточно підсумки виконання обіцянки підіб'ємо ближче до кінця каденції мера.

Руслан МарцінківМіський голова Івано-Франківська
Марцінків пообіцяв завершити перехід на біопаливо усіх міських котеленьСказано 18 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Марцінків успішно виконує обіцянку провести декомунізацію в місті. Наразі залишилося перейменувати тільки дві вулиці.

Немає проблем і з обіцянкою збільшити кількість місць у дитячих садах і школах. У 2016 році в мікрорайоні «Пасічна» було відкрито новий дошкільний навчальний заклад «Вишиванка» (300 місць, всього 10 груп), два нові дитячі садки відкрили в селі Хриплин та Крихівцях. У травні 2018 року Марцінків відзвітував, що за час його перебування на посаді в місті відкрили 7 дитячих садків. У 2019-2020 навчальному році в Івано-Франківську функціонували 42 установи загальної середньої освіти, в 1091 класі навчалося 29 тисяч 524 учня. Порівняно з попереднім навчальним роком фактична мережа лікувальних закладів загальної середньої освіти зросла на 49 класів.

Нагадаємо, раніше ми проаналізували програмні обіцянки мера Тернополя Сергія Надала, столичного мера Віталія Кличка, мера Житомира Сергія Сухомлина, мера Дніпра Бориса Філатова, мера Чернігова Владислава Атрошенка, мера Черкас Анатолія Бондаренка, мера Сум Олександра Лисенка, мера Чернівців Олексія Каспрука, мера Рівного Володимира Хомка.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: