В очікуванні місцевих виборів: чи вдалося меру Чернівців виконати передвиборчу програму

Читать на русском
У мера Чернівців Олексія Каспрука була зовсім невелика передвиборна програма, три обіцянки він виконав.

До місцевих виборів в Україні залишилося п'ять місяців – вони відбудуться 25 жовтня. Зараз ще немає навіть приблизних списків охочих посісти крісла мерів українських міст, але можна припустити, що більшість чинних міських голів спробують зберегти свій пост. А значить, жителі вже можуть робити висновки: задоволені вони своїм мером чи ні. Щоб прояснити картину, «Слово і діло» проаналізує, як кожен мер виконує свої передвиборчі обіцянки. Сьогодні на черзі – мер Чернівців Олексій Каспрук.

Відзначимо, обіцянки всіх мерів обласних центрів можна подивитися за посиланням. З повною методологією, за якою аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок всіх політиків, можна ознайомитися тут.

Олексія Каспрука обрали мером Чернівців у травні 2014 року. Восени 2015-го його переобрали на другий термін, і в цій публікації ми розглянемо тільки його передвиборчу програму 2015 року.

Під час цієї каденції в Каспрука був неприємний момент у кар'єрі мера: у липні 2018 року міська рада ухвалила рішення достроково припинити повноваження Каспрука. Таку пропозицію вніс секретар міськради Василь Продан, він мотивував це тим, що в місті поганий стан доріг і інфраструктури. У квітні минулого року Каспрук відновився на посаді через суд.

Які програмні обіцянки виконав Каспрук

У Каспрука була дуже коротка передвиборча програма, «Слово і діло» нарахувало в ній менше 10 обіцянок.

Каспрук виконав обіцянку оновити парк комунальної техніки міста. У листопаді 2016 року для Чернівців закупили 17 тролейбусів Skoda. Крім того, комунальні підприємства отримали 150 одиниць нової техніки та обладнання на суму 50,6 млн грн. У 2018-му обласне управління ДСНС отримало чотири нових пожежних автомобіля на суму 18,5 млн грн.

Також мер виконав зобов'язання запровадити «Карту чернівчанина». Вона запрацювала з квітня 2016 року, карту можна отримати у відділеннях Ощадбанку.

Ще одна виконана обіцянка – запровадити бюджет участі. За його запровадження міська рада проголосувала в травні 2016 рік. Бюджет участі – процес, який дає можливість кожному жителю брати участь у розподілі коштів місцевого бюджету шляхом створення проєктів для поліпшення міста (або громади) або голосування за них.

Що ще потрібно зробити меру Чернівців

У Каспрука в програмі була обіцянка створити комунальний автобусний парк. У 2018 році мер Чернівців заявив, що для функціонування комунального автобусного парку необхідно 20-30 одиниць транспорту, щоб місто змогло контролювати хоча би 10% перевезень. Торік у міськраді повідомили, що питання про створення такого парку взагалі не розглядається, тому що немає достатніх коштів. У мера є ще кілька місяців до виборів, щоб розв'язати цю проблему.

Також міський голова обіцяв забезпечити всіх учасників антитерористичної операції земельними ділянками. У міській раді «Слово і діло» повідомили, що з 2014-го до 2019 року на отримання земельної ділянки під будівництво житла зареєстрували понад 2 тисячі учасників АТО, 902 особи ділянки отримали. Крім того, без черги надали землю 56 членам сімей загиблих бійців.

Нагадаємо, раніше ми проаналізували програмні обіцянки мера Тернополя Сергія Надала, столичного мера Віталія Кличка, мера Житомира Сергія Сухомлина, мера Дніпра Бориса Філатова, мера Чернігова Владислава Атрошенка, мера Черкас Анатолія Бондаренка, мера Сум Олександра Лисенка, мера Рівного Володимира Хомка, мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: