В очікуванні місцевих виборів: чи вдалося Садовому виконати передвиборчу програму

Читать на русском
У мера Львова Андрія Садового дуже велика передвиборча програма. І є обіцянки, які він може провалити через терміни.

До місцевих виборів в Україні залишилося п'ять місяців – вони відбудуться 25 жовтня. Зараз ще немає навіть приблизних списків охочих зайняти крісла мерів українських міст, але можна припустити, що більшість чинних міських голів спробують зберегти свій пост. А значить, жителі вже можуть робити висновки: задоволені вони своїм мером чи ні. Щоб прояснити картину, «Слово і діло» проаналізує, як кожен мер виконує свої передвиборчі обіцянки. Сьогодні на черзі – мер Львова Андрій Садовий.

Відзначимо, обіцянки всіх мерів обласних центрів можна подивитися за посиланням. З повною методологією, за якою аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок всіх політиків, можна ознайомитися тут.

Андрія Садового вперше обрали міським головою Львова ще в 2006 році. Ми проаналізуємо тільки його передвиборчу програму 2015 року, тобто програму останньої каденції.

Які програмні обіцянки виконав Садовий

Садовий виконав обіцянку побудувати новий притулок для тварин. Його відкрили у Львові три роки тому. Також із 2018 року перша комунальна ветеринарна клініка «Лев» перейшла на цілодобовий формат роботи, продовжила роботу з безпритульними тваринами і розширила перелік своїх послуг, що дозволило їй виконувати функції повноцінного притулок для тварин.

Також у Львові було створено гуртожиток для дітей-сиріт. Його відкриття відбулося наприкінці березня минулого року. Крім проживання, там можна отримати фахову юридичну та психологічну допомогу, а також взяти участь у тренінгах і семінарах.

Як і обіцяв, Садовий облаштував у місті музичні класи і театральні студії, а також розширив інфраструктуру шкільних стадіонів. У художніх школах Львова щорічно проводили капітальні ремонти навчальних класів, санвузлів і приміщень всередині і зовні. Із 2015 до 2019 року купили музичні інструменти та обладнання на суму 5,5 млн грн. Що стосується спортивної інфраструктури, у Львові капітально відремонтували стадіон у спортивній школі №4, у ліцеї «Сихівський» запрацювала багатофункціональний спортивний майданчик, обладнано спортивний майданчик на території школи №98.

Андрій СадовийМіський голова Львова
Садовий планує розбудувати район довкола стадіону «Арена Львів»Сказано 2 жовтня 2015 р.Статус обіцянки: Архів

Крім того, мер виконав обіцянку надавати грантову підтримку громадським організаціям. У 2015 році переможцем конкурсу на підтримку соціально-культурних проєктів громадських організацій стали 4 організацій, які отримали 236,6 тис. грн, у 2016 році обрали 15 проєктів на загальну суму 500 тис. грн, у 2017-му – 12 проєктів на суму 700 тис. грн.

За час каденції Садовий зробив ребрендинг міського транспорту. Улітку минулого року в міськраді затвердили схему оформлення громадського транспорту. Нову ліврею будуть наносити на новий транспорт, а також при ремонті старого. Згідно з новим стандартом основними кольорами в оформленні міського транспорту будуть жовтий, білий, чорний і сірий кольори. Жовтим і білим кольорами фарбуватимуть зовнішні стіни транспорту, також білий буде використовуватися при фарбуванні даху. Стійки між вікнами та інші зовнішні елементи транспорту будуть пофарбовані в чорний або сірий кольори. По обидва боки автобусів і електротранспорту буде нанесено туристичний логотип Львова.

Садовий може не встигнути побудувати конгрес-хол і сміттєсортувальний комплекс

У Садового поки немає провалених програмних обіцянок, але, вочевидь, реалізація деяких виходить за рамки каденції мера.

Наприклад, Садовий планував побудувати новий конгрес-хол. Восени минулого року міськрада передала інвестору земельну ділянку площею 4,8 га. Компанія «Онур» зобов'язалася побудувати конгрес-хол, де можна буде проводити концерти, конференції, виставки (місткість 3 тисячі осіб). Також там заплановано будівництво готелю, офісних приміщень, паркінгу на 400 авто, простору для ІТ-бізнесу. Однак почати роботи повинні тільки цьогоріч, і триватимуть вони близько 2 років.

Крім того, до осені не встигнуть побудувати спортивний комплекс для ігрових видів спорту. Станом на кінець минулого року було відомо, що будівництво Палацу ігрових видів спорту триватиме три роки. Спорткомплекс буде розрахований на баскетбол, волейбол, гандбол, регбі, дах буде призначений для лижного спуску.

Проблеми і з обіцянкою створити сміттєсортувальний комплекс і полігон твердих відходів. У лютому Садовий повідомив, що роботи з будівництва заводу у Львові почнуть цьогоріч, а завершать тільки за два роки. Також за два роки буде реалізований проєкт «Креативний квартал» (комплекс для розробки і реалізації проєктів).

Парку атракціонів у Львові, ймовірно, не буде: інвестора для нього немає. Садовий обіцяв побудувати чотири сучасні автостанції, однак за час його останньої каденції не побудована жодна станція. Також, незважаючи на обіцянку в програмі Садового, у Львові так і не побудували нове пологове відділення.

Не повною мірою буде виконана обіцянка щодо створення пунктів муніципального велопрокату: у програмі Садовий «замахнувся» на 120 пунктів, а станом на жовтень минулого року було лише 23.

Які ще обіцянки потрібно виконати меру Львова

Садовий обіцяв запровадити систему відеоспостереження у всіх громадських місцях. У 2016 році у Львові запрацював оновлений Центр безпеки міста, де обробляють зображення з понад 130 відеокамер, встановлених на вулицях, а також у медичних установах. Станом на кінець минулого року відеоспостереження було встановлено в 96 школах і в 26 дитячих садах.

Також у Садового була обіцянка забезпечити освітлення нерегульованих пішохідних переходів у місті. У 2015 році у Львові підсвітили 36 пішохідних переходів на суму 1,2 млн грн, у 2017-му – 885 пішохідних переходів, із них 680 – нерегульовані. У 2018 році встановлено додаткове освітлення на 120 нерегульованих пішохідних переходах, а торік – на 157.

Добре в мера виходить щорічно висаджувати щонайменше 500 нових дерев, Садовий навіть перевиконує свою обіцянку. За 2016 рік у Львові висадили понад 1,5 тисячі дерев і 749 кущів, у 2017 році – 3,5 тисячі дерев і 2 тисячі кущів, у 2018-му – майже 5 тисяч дерев і 5,7 тисячі кущів, у минулому році – 812 дерев і 270 кущів.

Крім того, Садовий обіцяв побудувати в місті сучасну музичну школу і Центр паліативної допомоги. Обидва проєкти зараз на початковому етапі: наприкінці минулого року почалося будівництво музичної школи з концертним залом, а також проводилася реконструкція будівлі під створення відділення паліативної допомоги (очікувана вартість робіт 5,3 млн грн).

Триває реконструкція площі біля Оперного театру. Цього року там планують встановити новий фонтан, з підсвічуванням та із синхронізацією з музикою, яка йтиме в Опері. Планується також облаштувати мініметеостанцію, яка буде регулювати напір і висоту струменя фонтану залежно від погоди й сили вітру. Крім того, у Львові провели підготовчі роботи для створення індустріального парку «Сигнівка».

Садовий виконує обіцянку оновити міський транспорт. Наприклад, за 2016 рік місто закупило 7 сучасних трамваїв, 5 тролейбусів, 20 автобусів з низькою підлогою. На початку 2017 році транспортний парк Львівського комунального підприємства поповнився ще 25 новими низькопідлоговими автобусами. У 2018 році місто закупило 150 великогабаритних автобусів, а цьогоріч планують придбати 10 нових трамваїв, 100 автобусів і 100 тролейбусів.

Незрозуміло, що з обіцянкою розширити мережу нічних автобусів. У 2015 році її запровадили, і було організовано рух 7 нічних автобусних маршрутів. Однак відтоді кількість маршрутів не змінилася.

Нагадаємо, раніше ми проаналізували програмні обіцянки мера Тернополя Сергія Надала, столичного мера Віталія Кличка, мера Житомира Сергія Сухомлина, мера Дніпра Бориса Філатова, мера Чернігова Владислава Атрошенка, мера Черкас Анатолія Бондаренка, мера Сум Олександра Лисенка, мера Чернівців Олексія Каспрука, мера Рівного Володимира Хомка, мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа, мера Кропивницького Андрія Райковича.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: