В очікуванні місцевих виборів: чи вдалося меру Хмельницького виконати передвиборчу програму

Читать на русском
Мер Хмельницького Олександр Симчишин виконав практично всі обіцянки з передвиборчої програми.

До місцевих виборів в Україні залишилося п'ять місяців – вони відбудуться 25 жовтня. Зараз ще немає навіть приблизних списків охочих зайняти крісла мерів українських міст, але можна припустити, що більшість чинних міських голів спробують зберегти свій пост. А значить, жителі вже можуть робити висновки: задоволені вони своїм мером чи ні. Щоб прояснити картину, «Слово і діло» проаналізує, як кожен мер виконує свої передвиборчі обіцянки. Сьогодні на черзі – мер Хмельницького Олександр Симчишин.

Відзначимо, обіцянки всіх мерів обласних центрів можна подивитися за посиланням. З повною методологією, за якою аналітики «Слово і діло» відстежують виконання обіцянок всіх політиків, можна ознайомитися тут.

Які програмні обіцянки виконав Симчишин

Олександр Симчишин виконав майже всі обіцянки зі своєї передвиборчої програми.

Мер, як і обіцяв, провів інвентаризацію використання комунального майна. Інвентаризацію провели в 2016 році, щоб вивчити ефективність використання нежитлових приміщень, переданих в оренду. У результаті обстежили більше тисячі об'єктів нерухомого майна. З'ясувалося, що основна його частина використовується за призначенням. При цьому 70% приміщень потребують ремонту.

Була також проведена інвентаризація та ревізія використання земельних ділянок. Її почали проводити у 2016 році, тоді виявили 46 ділянок, які використовуються без правовстановлюючих документів. Закінчили інвентаризацію в 2019 році.

Симчишин виконав обіцянку відновити футбольну команду «Поділля». У 2016 році відбулася перша офіційна гра клубу, а міська рада виділила на його розвиток 1 млн грн. Безкоштовний стадіон, навчально-тренувальні збори, харчування, матеріально-технічне забезпечення і виїзди будуть фінансуватися з міського бюджету. Ще одна виконана обіцянка зі спорту – сприяти його розвитку в Хмельницькому. У 2016 році на придбання спортивного обладнання з бюджету міста виділили майже 500 тис. грн, ще майже 2,9 млн грн – на будівництво трьох футбольних полів зі штучним покриттям і спортивних майданчиків. У 2017 році в місті побудували 8 спортивних майданчиків, завершили капітальний ремонт стадіону «Локомотив» і легкоатлетичного комплексу на стадіоні «Поділля». У вересні 2019-го був відкритий багатофункціональний спортивний майданчик. І всього за останні роки в місті відкрили 22 майданчики для ігрових видів спорту.

Олександр СимчишинМіський голова Хмельницького
Симчишин обіцяє проводити в місті енергоефективні заходиСказано 12 жовтня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

Також мер виконав обіцянку розробити програму розвитку міста. У квітні 2017-го була представлена стратегія розвитку Хмельницького до 2025 року, вона складається з двох частин: перша – концептуальні напрями розвитку, друга – план дій з реалізації стратегії.

За час своєї каденції Симчишин сформував орган для залучення інвестицій і грантів у місто. У Хмельницькому працює комунальна установа «Агентство розвитку міста» як орган для залучення інвестицій і грантів. Зокрема, станом на 2018 рік воно привернуло близько 60 млн євро іноземних інвестицій зі створенням близько 800 нових робочих місць.

Крім того, реалізовано обіцянку сприяти розвитку електротранспорту в місті. За 2016 рік у Хмельницькому на лінії виїхало 10 нових і два капітально відремонтованих тролейбуси. У 2017 році для «Електротрансу» закупили 7 нових тролейбусів, у 2018-му – почали процедуру придбання 5 нових тролейбусів і 5 тролейбусів з автономним ходом. У вересні минулого року в Хмельницький прибули 10 нових автономних тролейбусів.

Симчишин не зміг оптимізувати міськвиконком

Єдина обіцянка з передвиборчої програми, яку мер провалив, – провести оптимізацію міського виконкому. У 2016 році замість скорочення штату була збільшена чисельність працівників управління праці та соціального захисту населення та управління адміністративних послуг. Крім того, створили ще управління з питань державного архітектурно-будівельного контролю та управління з питань реєстрації.

У рамках оптимізації лише скоротили посаду першого заступника міського голови, а управління освіти реорганізували в департамент.

Меру Хмельницького залишилося виконати ще одну програмну обіцянку

Наприкінці каденції Сімчишина ми надамо статус його обіцянці підтримувати малий і середній бізнес. Зараз у Хмельницькому працює координаційна рада з питань розвитку підприємництва, створена у 2016 році. Крім того, міська влада спростила дозвільні процедури (оформлення земельних відносин, укладення договору особистого строкового сервітуту), удосконалила систему адміністративних послуг, запровадила прозорий механізм передачі в оренду (приватизації) земельних ділянок, приміщень комунальної власності.

Також за сприяння міської ради продовжує роботу Центр підтримки малого підприємництва.

Нагадаємо, раніше ми проаналізували програмні обіцянки мера Тернополя Сергія Надала, столичного мера Віталія Кличка, мера Житомира Сергія Сухомлина, мера Дніпра Бориса Філатова, мера Чернігова Владислава Атрошенка, мера Черкас Анатолія Бондаренка, мера Сум Олександра Лисенка, мера Чернівців Олексія Каспрука, мера Рівного Володимира Хомка, мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа, мера Кропивницького Андрія Райковича.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: