«У Криму все почалося, там і закінчиться»: коли і як Україна може звільнити півострів

Читать на русском
Як Україна може повернути окупований Крим, у які терміни та як може виглядати можлива військова операція – усі прогнози.
osce.usmission.gov/

До повномасштабної війни Україна дуже обережно висловлювалася щодо повернення окупованого росією Криму, розглядаючи виключно дипломатичний шлях. Після 24 лютого підхід змінився: не лише в Україні, а й на Заході тепер серйозно говорять про військовий сценарій вирішення питання. Називаючи різні терміни та варіанти деокупації півострова, політики та експерти єдині у думці, що саме в Криму буде поставлено крапку у війні. Поки росія зберігає контроль над своїм головним територіальним «трофеєм», перетворюючи його на військову базу, Україна відчуватиме загрозу, а рф – свою безкарність за агресію. «Слово і діло» зібрало різні прогнози щодо того, коли та як Україна може звільнити Крим.

Зеленський готовий розглядати дипломатичні варіанти повернення Криму

У травні минулого року в одному з інтерв'ю Володимир Зеленський припускав, що після повернення військовим шляхом територій, які росія захопила після 24 лютого, можна буде сісти за стіл переговорів та обговорювати звільнення Криму та Донбасу.

Які території ризикує втратити росія після поразки у війні проти УкраїниЯкі території може втратити росія після поразки у війні проти України – на карті Слово і діло, зібраній за даними, які раніше оприлюднювала розвідка.

Зараз позиція президента з огляду на абсолютну неготовність росії до миру, стала більш жорсткою. У серпні він заявив, що Україна самостійно обиратиме шлях повернення півострова, і він може бути, зокрема, військовим.

«Я розумію, що всі збентежені від ситуації і того, що буде з Кримом. Якщо хтось готовий запропонувати нам спосіб деокупації Криму невійськовим шляхом, я буду лише «за». Якщо рішення не передбачає деокупації і Крим входить до складу російської федерації, ніхто не повинен витрачати на це свій час. Це марна трата часу», – сказав Зеленський у листопаді.

Україна може повернути Крим без боїв – Резніков

Міністр оборони Олексій Резніков у листопаді також висловив думку, що Україна може повернути Крим без боїв.

Це можливо, за його словами, «внаслідок внутрішньої боротьби у росії».

Крим буде звільнено на останньому етапі війни – Чубаров

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров також вважає, що Крим можна повернути за допомогою переговорів, тільки вони будуть схожі на «акт капітуляції росії».

«Оскільки розглядається, що звільнення Криму відбуватиметься десь на останніх етапах російсько-української війни, і на той момент росія матиме дуже багато внутрішніх проблем. Я особисто не виключаю, що звільнення Криму відбуватиметься, зокрема, через такі переговорні процеси, які більше нагадуватимуть акти капітуляції росії», – сказав Чубаров в інтерв'ю «Крим. Реалії».

У ще одному інтерв'ю Чубаров припускав, що росіяни можуть залишити Крим не пізніше літа 2023-го.

Шлях до визволення Криму лежить через Мелітополь – Залужний

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний в інтерв'ю The Economist говорив, що для звільнення Криму Україні потрібно подолати 84 км до окупованого Мелітополя (Запорізька область). Звільнення цього міста дало б українській армії повний контроль над сухопутним коридором.

«З Мелітополя ми вже можемо вести вогонь по Кримському перешийку, тими ж HIMARS тощо», – зазначив він.

Війна в Україні: як здійснюються прогнози керівника ГУР Кирила БудановаЯк збуваються прогнози щодо війни в Україні, озвучені керівником розвідки Кирилом Будановим – на інфографіці.

Цікаво, що у вересневій статті, написаній у співавторстві з Михайлом Забродським, Залужний зазначав, що визволення Криму матиме лише тимчасовий військовий ефект.

«Припустимо, ЗСУ досягли повного успіху в кампанії 2023 року і оволоділи півостровом Крим. Вкрай позитивне політичне та інформаційне значення такого стратегічного успіху важко переоцінити. Натомість по-іншому можна оцінювати військове значення такої перемоги. Рф втрачає основу для Чорноморського флоту, аеродромну мережу, значну кількість запасів матеріальних засобів і, найімовірніше, значну кількість особового складу та техніки. В той же час, ніщо не може суттєво перешкодити болючому, але цілком реальному перебазуванню Чорноморського флоту на військово-морську базу Новоросійська на східному узбережжі Чорного моря і військову присутність агресора в регіоні буде збережено разом із загрозою ракетних ударів. Втрата значної кількості запасів засобів для ВС рф матиме лише тимчасовий ефект. Втрати в особовому складі та техніці щонайменше у плані чисельності росіяни згодом можуть поповнити», – йшлося у статті.

Україна може звільнити Крим до осені 2023 року – генерал Годжес

Одні з найоптимістичніших прогнозів щодо повернення Криму дає колишній командувач військ США в Європі генерал Бен Годжес.

За словами Годжеса, битва за Крим стане ключовою у війні України та росії. Він вважає, що Україна протягом наступних кількох місяців створюватиме умови для звільнення півострова, але для цього потрібна високоточна зброя великої дальності.

Він додав, що для звільнення Криму потрібно буде ізолювати півострів, зруйнувавши міст через Керченську протоку.

Щодо термінів звільнення Криму, Годжес уже не раз говорив, що це може статися до кінця літа 2023 року.

Фукуяма припускає «принизливий відхід» росіян із Криму

Американський політолог Френсіс Фукуяма не виключає, що Україна зможе звільнити півострів у 2023 році.

Як він розповів в інтерв'ю «Голосу Америки», українські військові мають звільнити Херсонську, а згодом Запорізьку область, і таким чином відрізати Крим від росіян та ізолювати його.

Така ситуація, на думку Фукуями, призведе до відступу російських військ – ще одного «принизливого відходу».

Україна має повернути Крим до літа – Буданов

Глава української розвідки Кирило Буданов заявив, що Крим буде повернуто комбінованим шляхом: «…і силою, і дипломатією. Але без сили нічого не буде. Наші підрозділи зайдуть туди зі зброєю до рук».

Щодо термінів звільнення – Буданов прогнозує, що це станеться до літа 2023 року.

Колишній глава ЦРУ припускає початок операції зі звільнення Криму навесні чи влітку

Ексглава ЦРУ генерал Девід Петреус вважає, що під час наступу навесні чи влітку Україна може перерізати сухопутний коридор до Криму, а потім перервати його забезпечення через Керченський міст. Після цього острів буде ізольований, що стане запорукою для початку його звільнення від росіян.

Якщо ЗСУ матимуть далекобійну зброю, зазначив Петреус, вони зможуть обстрілювати штаби Чорноморського флоту, різні авіабази, морські порти для того, щоб у якийсь момент розпочати сухопутну операцію або змусити росію піти на поступки.

Повернення Криму: песимістичні сценарії

Не дуже вірить у визволення Криму військовим шляхом голова Об'єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі. За його словами, така перемога України «малоймовірна», але росіяни можуть самі піти з окупованої території.

Війна в Україні: експерти назвали шість факторів, які вплинуть на подальший перебіг подійШість чинників, що вплинуть на перебіг війни в Україні на початку 2023 року – погода, битва за Бахмут, наступ ЗСУ, російська оборона, наступ росіян, події за межами України.

Скандальну заяву про Крим зробив президент Хорватії Зоран Міланович: він сказав, що «Крим ніколи більше не буде Україною». Втім, Міланович відомий своїми антиукраїнськими заявами й переконливих аргументів не навів.

У грудні у виданні The Washington Post вийшла стаття, в якій йшлося, що суперечка навколо Криму не дає сподівань на мирне врегулювання між Україною та росією.

У видання вважають, що відмова будь-якої зі сторін відступити «погрожує перетворити війну на багаторічний конфлікт, дуже схожий на територіальне протистояння через Західний берег і сектор Газа, Нагірний Карабах або Курдистан».

Видання The Economist із посиланням на експертів теж писало, повернення Криму може бути «довгим та кривавим для України».

Опитані експерти вважають, що Україна в ході операції може мати справу з російськими партизанами. Також топографія півострова не сприяє воєнній операції. «Військові операції в Криму, як правило, закінчуються тисячами загиблих: тільки за останнє століття сотні тисяч загинули, насамперед у громадянській війні в росії та Другій світовій війні, не кажучи вже про величезні жертви під час Кримської війни 1850-х років. Захоплення півострова зазвичай вимагало перетину вузьких, відкритих смуг чи болотистих місцевостей. Військові експерти, які добре знають рельєф півострова, зазначають, що топографія півострова має змусити Україну задуматися», – ось такі основні аргументи.

Нагадаємо, раніше видання Insider розглянуло шість сценаріїв закінчення війни в Україні.

Про три основні сценарії поразки росії у війні можна прочитати тут.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: