Як росія може програти війну: три сценарії від Foreign Affairs

Читать на русском
Три сценарії поразки росії у війні проти України – росія може погодитися зі своєю поразкою на умовах України, програти війну в ході ескалації або цьому сприятиме крах режиму.
businesstoday.in

Війна проти України мала стати головним досягненням володимира путіна. Передбачалося, що захоплення України стане першим кроком у відновленні «російської імперії». Але війна за своєю природою непередбачувана, і прогнози про те, що Україна швидко впаде, виявилися невірними. А росія, схоже, йде до поразки.

Видання Foreign Affairs наводить три основні сценарії поразки росії у війні.

Перший і найменш ймовірний сценарій – росія погодиться зі своєю поразкою та піде на врегулювання конфлікту шляхом переговорів на умовах України. Для такого сценарію, пише видання, багато що має змінитися, адже зараз немає навіть подібності дипломатичного діалогу між рф, Україною та Заходом.

Ексголовнокомандувач силами НАТО в Європі спрогнозував, коли може закінчитися війна в УкраїніРосія вже сьогодні зазнала поразки у війні, вважає ексголовнокомандувач силами НАТО в Європі Джеймс Джонс. Її стратегія зараз полягає в тому, щоб завдавати ракетних ударів по цивільній інфраструктурі України.

Але навіть за такого сценарію росія – з путіним чи його наступником – може спробувати зберегти Крим у своєму складі. Щоб зберегти обличчя всередині країни, кремль спробує покласти відповідальність за програш на НАТО – нібито перемозі росії завадили поставки західної зброї, а не сила України. Щоб такий підхід зіграв, можливо, прихильників жорсткої лінії та самого путіна доведеться усунути від влади.

Другий сценарій поразки росії – провал на тлі ескалації. Росія прагнутиме затягування війни, здійснюватиме диверсії в самій Україні та країнах-союзниках, а в гіршому випадку – застосує ядерну зброю. Це призведе до прямого військового зіткнення росії та НАТО, що прискорить поразку рф.

Третій сценарій – поразка росії шляхом краху режиму. У такому разі, пише видання, вирішальні бої відбуватимуться не в Україні, а в залах кремля чи вулицях Москви. Росіяни будуть йти за путіним тільки до певного моменту і можуть відвернутися від нього, якщо війна принесе всім великі втрати.

Крах режиму міг би означати негайне припинення війни, оскільки росія не змогла б її вести в умовах внутрішнього хаосу.

Незважаючи на те, що поразка росії принесла б багато користі, США та Європі слід підготуватися до регіональних та глобальних заворушень, які вона викличе. Наслідки її поразки та можливого розколу відчувалися б в Азії, Європі та на Близькому Сході. Заворушення можуть набути форми сепаратизму та відновлення конфліктів усередині та навколо росії.

Нагадаємо, раніше видання Insider розглянуло шість сценаріїв закінчення війни в Україні.

Експерти прогнозують розпад росії або перетворення на failed state до 2033 року.

Які території ризикує втратити росія після поразки у війні проти України – на інфографіці «Слово і діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: