Експерти прогнозують розпад росії або перетворення на failed state до 2033 року – Atlantic Council

Читать на русском

Росія може розпастись або перетворитися на failed-state до кінця 2033 року, вважають провідні експерти у сфері зовнішньої політики. Причиною можливого розпаду називають революцію, громадянську війну чи політичні чинники.

Війна проти України може призвести до надзвичайно серйозних потрясінь у росії. Країна розпадеться або стане державою, що не відбулася (failed state), до кінця 2033 року.

Так вважають провідні експерти у сфері зовнішньої політики, опитані аналітичним центром Atlantic Council.

Зі 167 опитаних експертів 46% вважають, що на росію до 2033 року чекає або розпад, або доля failed state.

21% опитаних експертів називають саме росію країною, яка найімовірніше перейде у стан failed state у найближче десятиліття. За Афганістан висловилися 10% експертів, Пакистан та Венесуелу – 8%, США – 7%.

«Україна ясно вказує на можливість внутрішніх проблем у росії та ймовірність того, що війна може мати ефект бумерангу не лише для її керівництва, а й для країни загалом», – прокоментував заступник директора Atlantic Council із прогнозування Пітер Енгельке, передає Financial Times.

У звіті йдеться, що 40% респондентів причиною можливого розпаду росії називають революцію, громадянську війну чи політичний розпад. Найбільш песимістично майбутнє рф бачать європейці: 49% їх передбачають розпад країни порівняно з 36% американців.

Обговорюючи проблему ядерної зброї, 58% експертів висловили думку, що її не буде застосовано до 2033 року. При цьому 14% заявили, що росія може використати ядерну зброю – ймовірність її застосування іншими країнами експерти оцінили нижче.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» розбиралося, що таке failed state і чи відповідає росія цим критеріям.

На думку американського політолога Деніела Трейсмана, крах режиму володимира путіна є більш правдоподібним сценарієм для росії, ніж повстання.

Які території ризикує втратити росія після поразки у війні проти України – на інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: