FT назвало п'ять уроків вторгнення росії в Україну

Читать на русском
Один із ключових уроків вторгнення в Україну, на думку аналітиків, полягає в тому, що велика війна повернулася, і країнам потрібно мати промислові потужності та величезні запаси зброї для підтримки інтенсивних бойових дій.

Володимир путін використав для вторгнення в Україну той самий самовпевнений план, що й СРСР для вторгнення в Афганістан у 1979 році – надія на швидке захоплення столиці та встановлення маріонеткового режиму. Однак в обох випадках вторгнення було поганою ідеєю.

Видання Financial Times назвало п'ять уроків повномасштабної війни в Україні.

«Існує пригнічуюча пряма паралель між тим, як група старіючих чоловіків у Кремлі ухвалила погане рішення вторгнутися до Афганістану, і тим, як інша група старіючих чоловіків у Кремлі ухвалила рішення вторгнутися до України. В обох випадках військові визнали вторгнення поганою ідеєю, але їхнє рішення було відхилено», – сказав історик Марк Галеотті.

Вторгнення СРСР до Афганістану забрало життя 15 тисяч солдатів і призвело до десятирічної війни. В Україні всього за десять місяців було вбито чи поранено близько 100 тисяч російських військових.

Загроза нового масштабного наступу росії: що відомоЧи можливий новий масштабний наступ росії у 2023 році, що говорять про його підготовку – на інфографіці.

Російським військам не вдалося взяти Київ і з того часу Україна витіснила їх із більш ніж половини території, яку окупанти спочатку захопили. Але росію, схоже, це не бентежить: Україна попереджає про підготовку ще однієї наземної атаки на столицю, хоча можливостей у росіян для цього немає.

За словами військових та аналітиків, один із ключових уроків вторгнення в Україну полягає в тому, що «велика війна повернулася», а разом з нею необхідність мати промислові потужності та величезні запаси зброї для підтримки інтенсивних бойових дій.

Третій урок для росії полягає в тому, що якість важливіша за кількість. Велика кількість військ та відповідна військова техніка нічого не варті за умови поганої розвідки й логістики та відсутності лідерства, зазначив колишній бригадний генерал британської армії Бен Баррі.

Щоб виправити ситуацію з поганою організацією на полі бою путін призначив генерала Сергія Суровікіна командувачем російських військ в Україні. Його дії щодо організації оборони на півдні України знижують шанси на успішний зимовий контрнаступ України, вважають західні аналітики. Втім, вони не відкидають можливості прориву ЗСУ.

Четвертий урок полягає у важливості підтримки військових дій громадянським суспільством. «Успіх українців на полі бою багато в чому залежить від різнорідного і впевненого в собі громадянського суспільства, здатного підтримати солдатів», – сказав Тімоті Снайдер.

П'ятий урок війни полягає в тому, що вона ведеться на кількох фронтах, а не лише за допомогою танків, ракет та гармат. Путін розпочав терористичні атаки на енергетичну інфраструктуру України, погрожує подальшими скороченнями постачання газу, шантажує припиненням зернової угоди.

На думку аналітиків, якщо сторони домовляться про припинення вогню наступного року, путінська агресія проти України все ще може продовжуватися за допомогою інших засобів.

Нагадаємо, «Слово і діло» зібрало сценарії того, як війна в Україні може розвиватися цієї зими.

Раніше видання Insider розглянуло шість сценаріїв закінчення війни в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: