Війна в Україні: як здійснюються прогнози керівника ГУР Кирила Буданова

Читать на русском

Якщо на початку повномасштабної війни з росією українців могли заспокоїти прогнози в стилі «все закінчиться через два-три тижні», то сьогодні вже очевидний запит на більш реалістичну інформацію, засновану на серйозній аналітиці, а не «ворожіння на кавовій гущі». Поки що з українських офіційних осіб найточніші прогнози дає керівник Головного управління розвідки Кирило Буданов. Саме він за кілька днів до початку вторгнення описав найбільш правдиву картину того, як воно відбуватиметься. Як здійснюються прогнози Буданова, проаналізувало «Слово і діло».

Як збуваються прогнози щодо війни в Україні, озвучені керівником розвідки Кирилом Будановим – на інфографіці.
Прогнози Кирила Буданова щодо війниСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Перший і найсумніший прогноз Кирила Буданова стосувався початку повномасштабного вторгнення росії. 22 лютого на Банковій відбулася зустріч президента Володимира Зеленського з головами фракцій та груп та силовиками.

На цій зустрічі, за інформацією видання УП, Буданов і розповів, як може статися вторгнення: росіяни можуть розпочати війну за межами Донбасу, під загрозою Херсон та Харків, є загроза для Києва, росіяни можуть спробувати зайти з Чорнобиля.

Власне, вже через півтори доби прогноз справдився, коли російські війська пішли у наступ одразу з кількох напрямків.

Але вже за два тижні після початку Буданов заявив, що «всі спроби росії захопити Україну військовим шляхом проваляться». Як бачимо, не схибив.

Не помилився глава розвідки і з прогнозом про те, що Білорусь не вступатиме у війну. «Я вважаю, що білоруському керівництву вистачить розуму не піддатися на провокації та зрозуміти, що все це виключно дії Кремля щодо втягування Білорусі у відкритий конфлікт з Україною», – сказав він у березні. Білорусь із самого початку виступає активним помічником росії у війні, чого Олександр Лукашенко не заперечує, але повноцінно у бойових діях країна не бере участі, незважаючи на спроби росії залучити її до цього.

Буданов розповів, скільки ракет та іранських дронів залишилося у росіїРакетні запаси росії майже вичерпані. Залишилося близько 13 відсотків Іскандерів, 43 відсотки Калібрів та близько 45 відсотків ракет Х-101 та Х-555.

Мав рацію Буданов щодо того, що росія планує влаштувати в Україні демографічну та гуманітарну кризу. Він говорив про це на прикладі Херсонської області, але це видно на всіх областях, яких торкнулася окупація.

У травні керівник розвідки заявив, що війна з росією досягне переломного моменту до середини серпня. На підтвердження своїх слів у серпні Буданов навів серію вибухів в окупованому Криму: «Переломний момент уже почався, адже росіяни зрозуміли, що війна не десь там в іншій частині світу, а у них». А потім українські військові звільнили майже всю Харківську область та розпочали контрнаступ на Херсон.

Здійснився також червневий прогноз Буданова про те, що острів Зміїний буде звільнено. 30 червня російські війська пішли з острова в якості «жеста доброї волі».

Частково здійснився прогноз глави розвідки про те, що у росії не буде протестних настроїв через війну. Декілька акцій протесту були в рф у вересні після оголошення мобілізації, але їх не можна назвати численними та систематичними.

Залишаються актуальними ще кілька прогнозів Буданова щодо війни. Ще у березні він заявив, що Україна звільнить усі окуповані території, а у вересні – що поверне всіх полонених.

У квітні, коли була перша хвиля російських ядерних погроз, Буданов заявив, що застосування росією ядерної зброї малоймовірне – на його думку, це елемент шантажу всього світу.

Як може закінчитися війна в Україні, за прогнозами Буданова? Глава ГУР вважає, що до кінця цього року більшість активних бойових дій закінчиться (але до цього у ЗСУ ще будуть «значні перемоги»), а війна завершиться в 2023-му виходом України на свої кордони 1991 року.

Також Буданов прогнозував, що наприкінці весни Збройні сили України зайдуть до Криму.

У травні керівник розвідки називав ще два варіанти закінчення війни: перший – поділ рф на три і більше частин, другий – відносне збереження територіальної цілісності росії при зміні керівництва країни.

Нагадаємо, «Слово і діло» також писало, хто з російського військового керівництва був відсторонений за провали в Україні.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: