The Economist: Повернення Криму Україною буде довгим, важким та дуже кривавим

Читать на русском
Західні ЗМІ роблять дуже дивні висновки - повернення Криму нібито буде дуже кривавим і довгим, на півострові звідкись візьмуться російські партизани, а союзники нібито відвернуться від України
Ілюстративне фотоshutterstock.com

На Заході нібито вкрай скептично ставляться до перспектив повернення Україною окупованих росією Криму і Донбасу військовим шляхом. Там вважають, що це буде кривава каша, і до того ж Україна може зіткнутися з якимись проросійськими партизанами.

Про це повідомляє The Economist з посиланням на військових експертів.

Зеленський на саміті G20 назвав десять умов для встановлення миру з росієюВолодимир Зеленський на саміті G20 представив українську формулу миру із росією з десяти пунктів.

«Військові операції в Криму, як правило, закінчуються тисячами загиблих: тільки за останнє століття сотні тисяч загинули, перш за все в громадянській війні в росії та Другій світовій війні, не кажучи вже про величезні жертви під час Кримської війни 1850-х років. Захоплення півострова зазвичай вимагав перетину вузьких, відкритих смуг або болотистих місцевостей» - сказано в матеріалі.

Видання також наводить заяви низки військових експертів, які заявляють, що нібито сама топографія півострова вже повинна «змусити Україну замислитися» і наголошують на тому, що півострів повинен бути повернутий дипломатичним шляхом.

«Є реальна перспектива, що все закінчиться кровопролиттям. Це операція, яка не потрібна Україні» - заявив виданню капітан ВМФ у відставці Андрій Риженко, уродженець Криму.

Крім того, зазначає видання, західні партнери нібито побоюються, що успішні операції ЗСУ з повернення Криму і Донбасу спровокують росію до ескалації із застосуванням ядерного озброєння.

Зеленський про Крим: «Якщо хтось готовий запропонувати спосіб деокупації невійськовим шляхом, я лише за»Зеленський наголосив, що Україна має намір повернути всі свої території, інакше війну буде заморожено. Але якщо хтось має пропозицію, як повернути Крим невійськовим шляхом, Україна тільки за.

При цьому народний депутат Михайло Забродський, колишній командувач десантно-штурмовими військами, сказав, що операція з повернення Криму цілком можлива. Більш того, вона вже була розроблена і планувала повернення півострова до весни 2023 року. Згідно з планом, Україна не буде штурмувати Крим в лоб; є багато способів зробити так, щоб окупанти самі покинули півострів, оскільки їм буде нічого їсти та нічим стріляти.

Правда, він не сказав, коли може початися операція. Командування ЗСУ також нічого не говорить з цього приводу. Невелике число українських політичних лідерів, як повідомляє видання, не наводячи ніякої конкретики, також нібито стверджує, що деокупація Криму буде складною.

Джерела видання в ЗСУ іншої думки - вони нагадують, що всі дороги, що ведуть до Криму, зараз знаходяться під українським вогневим контролем. Атака на Кримський міст і на Севастополь показала надзвичайну вразливість окупантів. Україна реалізовуватиме повною мірою притаманну їй здатність - організовувати високомобільні раптові атаки та розривати лінії постачання.

Що стосується російських ліній оборони, кажуть у ЗСУ, окупанти можуть скільки завгодно окопуватися в Криму, це їм не допоможе - росіяни розраховують на лобовий штурм позицій, міряючи українську армію за своїми мірками, але цього ніколи не буде.

Проте, з усього вищевикладеного видання робить дивний висновок - що спроба повернути в Крим нібито буде дорого коштувати у військовому плані та, несподівано, «призведе до розколу з союзниками» України. На підставі чого робиться такий висновок, до кінця не зрозуміло.

Нагадаємо, колишній командувач армією США в Європі генерал Бен Ходжес вважає, що Україна може деокупувати Крим протягом 2023 року.

Глава української розвідки Кирило Буданов прогнозує, що остаточно війна з росією повинна завершитися до початку літа 2023 року. І завершиться вона виходом на кордони 1991 року.

Президент Володимир Зеленський нещодавно сказав, що після перемоги планує відвідати український Крим.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: