Як може закінчитися війна в Україні: шість сценаріїв від Insider

Читать на русском
Як далі може розвиватись війна в Україні. Шість сценаріїв – припинення вогню, мирна угода, перемога росії чи України, затяжна війна, ядерний удар.
Getty Images

Повномасштабна війна росії проти України триває вже вісім місяців. Україна стримала наступ рф та повернула частину окупованих територій. Але незважаючи на низку поразок, росія, як і раніше, має руйнівний військовий потенціал.

Хоча війна, схоже, набула фази виснаження, є шість варіантів подальшого розвитку конфлікту, пише видання Insider.

Припинення вогню

За словами директора Центру стратегічних та міжнародних досліджень Сета Джонса, якщо бойові дії зайдуть у глухий кут, між росією та Україною може бути досягнуто тимчасове припинення вогню шляхом переговорів.

Які території ризикує втратити росія після поразки у війні проти УкраїниЯкі території може втратити росія після поразки у війні проти України – на карті Слово і діло, зібраній за даними, які раніше оприлюднювала розвідка.

Як приклад Джонс наводить дві чеченські війни. Росія домовилася про припинення вогню в 1994 році, що поклало край першій війні, але через три роки відновила нову війну і посилила натиск.

За такого сценарію рф могла сподіватися на те, що США та інші західні країни втратять інтерес до конфлікту та підтримки України.

Мирна угода

Експерт вважає ймовірним, що війна може закінчитися мирною угодою, хоча таке врегулювання буде складним через різні цілі росії та України.

«Я думаю, що путін зараз надто глибоко загруз. Він вклав надто багато політичного та військового капіталу прямо зараз, щоб вирватися з війни без особливих успіхів», – сказав Джонс.

Але цей варіант можливий лише якщо путін отримає територію, завоювання якої може представити, як перемогу. Але Джонс зазначає, що для будь-якого українського лідера було б майже «політичним самогубством» віддати якусь частину території.

Перемога росії

Джонс вважає малоймовірним, що росія оберне ситуацію на полі бою на свою користь і досягне початкової мети – повного захоплення України. Але росія може вважати «перемогою» мирну угоду, за якою їй дістанеться більше території, ніж вона захопила після 24 лютого.

Але, за словами експерта, Україна вже здобула значну перемогу, не дозволивши рф реалізувати початковий план.

Відступ росіян та перемога України

Джонс вважає малоймовірним відступ росіян, доки країною керує володимир путін.

«У росії погані речі трапляються з правителями, які програють війни», – додав полковник морської піхоти США у відставці і старший радник CSIS Марк Канчіан.

Незважаючи на те, що путін зіткнувся зі складнощами в росії через втрати армії, мобілізацію і вплив санкцій на економіку, він, схоже, не збирається відступати.

Відступ армії росії, пише видання, можливо, якщо путін буде повалений або помре.

Тривала війна

Як зазначає видання, не всі війни закінчуються чистою перемогою однієї сторони. Існує сценарій, за якого бойові дії продовжуватимуться роками без будь-якого припинення вогню чи врегулювання.

«Всерйоз ще не починали»: як після восьми місяців війни скоротився військовий потенціал росіїЯк за час повномасштабного вторгнення в Україну скоротився військовий потенціал росії, скільки особового складу та техніки знищено – на інфографіці.

Це може бути у вигляді боїв на лініях зіткнення, партизанських дій на окупованих територіях, бомбардувань України з території росії чи Білорусі.

На нинішньому етапі конфлікт, схоже, перетворився на війну на виснаження. Метою рф зараз є не захоплення більшої території, а ослаблення ресурсів, економіки та армії України. Неясно, пише Insider, яка зі сторін зможе протриматися довше.

Ядерна війна та/або втручання НАТО

Джонс каже, що застосування ядерної зброї пов'язане з великими ризиками, якщо це станеться на окупованих територіях. Також виникне ризик радіоактивних опадів на територію рф.

Якщо російські сили зіткнуться з повномасштабним військовим розгромом, путін може застосувати ядерну зброю на полі бою, але, за словами експерта, ризики переважать будь-які переваги.

Неясно, чи втрутиться НАТО у війну за таких обставин. Джонс вважає, що оголошення НАТО війни росії може призвести до непередбачуваного сценарію.

Нагадаємо, глава української розвідки Кирило Буданов прогнозує, що до кінця року ЗСУ значно просунуться вперед – буде ще низка вагомих перемог. А остаточно війна завершиться до літа 2023 року.

Як здійснюються прогнози Буданова, аналізувало «Слово і діло».

Аналітики ISW вважають, що путін має намір продовжувати війну наступного року, щоб утримати вже захоплені території та послабити підтримку України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: