Підсумкова пресконференція Зеленського: головне

Читать на русском

Пресконференція Володимира Зеленського відбулася 19 грудня. Слово і діло вело текстовий онлайн та зібрало головні тези.
Фото: Офіс президента України

Президент Володимир Зеленський сьогодні, 19 грудня, провів підсумкову пресконференцію, яка тривала рівно дві години.

«Слово і діло» вело текстовий онлайн пресконференції у цій публікації.

[жестова мова] Підсумкова пресконференція Президента України Володимира ЗеленськогоОфіс Президента України

20:04 Пресконференція закінчилася, вона тривала дві години.

20:02 Про претензії нардепки Мар'яни Безуглої до Залужного: «Щодо коментів у Фейсбуці, я не займаюся цим, у мене немає часу».

20:01 Передостаннє питання про сім'ю: Зеленський пишається дружиною, син президента ходить до школи, дочка – до університету.

19:57 Президент нагадав, що виступає за введення множинного громадянства.

19:56 Про повернення українців з-за кордону: «Я вважаю, що багато приїдуть, коли буде потужніша ППО… Друге, що впливатиме – зменшення підтримки (українських біженців – ред.) з боку європейських країн».

19:55 Глава держави обіцяв, що переселенцям не зменшуватимуть допомогу.

19:45 Про можливе відкриття аеропорту в Україні: «Бориспіль» (аеропорт – ред.) – це як Чорне море, це дуже серйозна операція. Відкриття «Борисполя» – це буде перемога української ППО, це буде потужний економічний крок. Ми ставимо це питання колегам і знаємо, що конкретно нам потрібно».

19:42 Зеленський обіцяв, що Україна наступного року виготовить мільйон дронів.

19:37 Зеленський не підписуватиме закон, який передбачає мобілізацію жінок. Щодо зниження мобілізаційного віку з 27 до 25 років, то це буде схвалено, «якщо будуть аргументи».

19:35 Про контрнаступ «У нас були труднощі на півдні, бо всі розповідали, які у нас там цілі. Тому я не скажу вам наші цілі на наступний рік».

19:32 Зеленський сказав, що працював із президентом Туреччини Реджепом Ердоганом щодо звільнення полонених в окупованому Криму, але «Ердоган результату не показав».

19:30 Процес обміну полоненими ускладнений та сповільнився, але робота над новим обміном триває. Президент також припустив, що влада мало комунікує з цього питання.

19:25 Зеленський подякував Німеччині та суспільству за підтримку. Від Німеччини Україна чекає на ще одну систему Patriot.

19:20 «Один військовий – це шість осіб у цивільному житті, які сплачують податки. Просто візьміть 500 тисяч людей, помножте на шість і зрозумієте – як мені, уряду, всім нам знайти плюс три мільйони платників податків із січня місяця», – президент про додаткову мобілізацію.

19:17 Зеленський заявив, що має робочі відносини з головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним. Він додав, що чекає від військових рішень щодо мобілізації та «конкретних речей» на полі бою.

19:16 Зеленський заявив, що питання переговорів з росією не актуальне.

19:11 Україна не збирається змінювати свою стратегію – звільнятиме всі території. Тактика може змінюватись. Зеленський проігнорував частину питання від журналіста про те, чи збирається міняти військове керівництво.

19:08 «Нас не запрошують до НАТО», – заявив Зеленський.

19:07 Про гарантії безпеки: «Процес іде. Трошки повільніше, ніж я розраховував, якщо чесно».

19:02 Через блокаду кордону Україна та Польща почали втрачати політичні відносини: «З квітня по вересень було дуже складно: ми втратили сотні мільйонів доларів, ми втратили частину урожаю, ми почали втрачати політичні відносини… Я не тряпка, я захищаю інтереси своєї держави під час війни. Усі знають, що (в Польщі – ред.) це було питання політики». Зеленський назвав блокаду штучною та сподівається, що новий уряд розблокує кордон.

19:00 Зеленський подякував Польщі, президенту Анджею Дуді та суспільству за допомогу Україні у війні. «Я вважаю, що ми з вами брати», – сказав президент польському журналісту.

18:57 Президент сказав, що не може прирівняти події в Газі з війною в Україні: «Окупація і вторгнення рф в Україну не починалось з терористичної атаки людей з українським громадянством на територію росії».

18:54 Зеленський упевнений, що у Дональда Трампа у разі перемоги на виборах у США точно буде інша політика. Але він не впевнений, що зміниться політика саме щодо України.

18:50 Війна на Близькому Сході має вплив на допомогу Україні, констатував Зеленський: «Розфокус допомоги світу, розфокус консолідації навколо України, розфокус в інформаційному просторі – все це комплексно погано впливає на допомогу Україні». Деякі держави почали балансувати, кому першому допомагати – Україні чи Ізраїлю. Він додав, що був готовий їхати до Ізраїлю відразу після початку війни, але «колеги мали інші пріоритети».

18:46 Про законопроєкт №5655 про реформу містобудування: президент сказав, що до нього ніхто не звертався з проханням не підписувати його, це його особистий вибір, «є причини».

18:45 Зеленський каже, що хоче зменшити уряд.

18:38 «Я ніколи не говорив з Віктором Орбаном про припинення вогню або переговори з путіним. Можливо, він підіймав цю тему зі своїми друзями, чи лідерами ЄС... Щось було таке у його промові… Але його політика не дуже дружня до нас, і він про це знає, він це чув від мене», – президент про те, чи був з боку Орбана тиск щодо переговорів з росією.

18:32 Зеленський сказав, що нардепи повинні «займатися виключно своєю роботою», бути моральними авторитетами. «Не можу їх розпустити, тому що мають бути вибори, а це не можна... Якщо ми готові на такі зміни, то треба змінювати законодавство та призначати вибори», – сказав він.

18:27 На запитання, чи може Україна дійти до програшу, Зеленський відповів негативно. Президент зазначив, що Україна була й у складнішій ситуації, але вийшла з неї: «Ми були майже повністю окуповані – принаймні центральні регіони, логістика нашої держави, дороги, залізниця, доставка продуктів, ми були в повній блокаді, ми вийшли. Зараз в нас інша ситуація».

18:26 «Ніхто не знає, коли завершиться війна. Ми не готові віддати нашу країну. Ми зможемо наблизити перемогу, якщо кожен з нас робитиме все для цього», – заявив Зеленський.

18:25 Зеленський перерахував затверджену фінансову допомогу від партнерів: Бельгія – 1,7 млрд, Данія – 1,4 млрд, Південна Корея – 2,3 млрд, Латвія, Литва та Нідерланди – сотні мільйонів, Норвегія – 7, 5 млрд, Франція – 2 млрд, Німеччина – 8 млрд, Швеція – понад півмільярда.

18:19 Щодо фінансової та військової допомоги від США: президент упевнений, що Штати не зрадять Україну. «Мені здається, я знайшов порозуміння з Байденом та сенаторами», – зазначив він. Допомога від Євросоюзу у розмірі 50 млрд євро також має бути затверджена найближчим часом.

18:17 Зеленський заявив, що росія не досягла жодного результату на полі бою цього року. «Жодної перемоги росія не досягла. Які там три дні – два роки. Бійці наші молодці», – сказав він.

18:14 Мобілізація у такому форматі коштуватиме державі додатково 500 млрд гривень. Тому Зеленський чекає на аргументацію від військових, а також на відповідь від міністра фінансів, звідки взяти такі кошти.

18:12 Щодо демобілізації, сказав Зеленський, пропозицій поки що немає. «Якщо 400-500 тисяч, то мені дуже важливо – хто заслуговує на відпочинок», – додав він.

18:09 Пішли питання: перше, очікувано, щодо мобілізації. За словами Зеленського, до нього звернулися військові із пропозицією мобілізувати додаткові 450-500 тисяч людей. Він поки що не затвердив цю цифру: «Вони звернулися щодо захисту нашої держави і потенційних контрнаступальних дій, щодо дефіциту. І їх погляд був, вони запропонували мобілізувати додаткових 450-500 тисяч людей. Це серйозна цифра і я сказав, що мені треба більше аргументів».

18:07 Президент також зазначив, що Українська держава зараз проходить великий шлях, відбиваючи вторгнення російських військ. Він подякував партнерам за системи ППО, зазначивши, що зима завдяки їм зараз інша, ніж торік.

18:02. Володимир Зеленський на місці, пресконференція розпочинається. Президент подякував ЗСУ за можливість провести пресконференцію, а СБУ, розвідці та іншим спецслужбам – за операції у Чорному морі.

На заході присутні близько 200 представників українських та зарубіжних ЗМІ. Повідомляється також, що на пресконференцію акредитували представників Telegram-каналів «Труха», «Вертикаль», «Україна Зараз».

Нагадаємо, попередня пресконференція президента відбулася у річницю повномасштабного вторгнення росії, 24 лютого 2023-го. Під час спілкування з журналістами Зеленський висловив упевненість у тому, що Україна переможе у війні вже цього року.

Він також розповів, який день за рік повномасштабної війни з росією був для нього найтрагічнішим.

До цього Зеленський спілкувався із журналістами на станції метро «Майдан Незалежності».

Декілька великих пресконференцій президент провів до повномасштабної війни. Першим був пресмарафон у жовтні 2019 року, тоді Зеленський спілкувався з журналістами рекордні 14 годин. Основні тези тієї зустрічі – у матеріалі «Слово і діло».

Під час пандемії у травні 2020-го Зеленський спілкувався з журналістами біля Маріїнського палацу на честь річниці інавгурації.

До дворіччя на посаді Зеленський дав пресконференцію на території ДП «Антонов». Докладніше можна прочитати тут.

А у листопаді 2021-го відбувся захід «30 питань президенту». Зеленський, зокрема, відповідав на питання про переговори щодо Донбасу, операції з «вагнерівцями» та можливість повномасштабної війни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: