У яких країнах жінок можуть мобілізувати до армії після обов'язкової служби

Читать на русском

У Верховній раді готують зміни до законодавства щодо мобілізації, демобілізації та постановки на військовий облік. Готового законопроєкту немає, у мережі з'являються лише окремі пропозиції. Великий резонанс викликала заява народної депутатки від «Слуги народу» Мар'яни Безуглої про необхідність мобілізувати до ЗСУ жінок. Вона пропонує, щоб придатні до служби жінки ставали на облік військовозобов'язаних, могли бути призвані на службу або залучалися до робіт із забезпечення обороноздатності у воєнний час. На інфографіці «Слово і діло» – світовий досвід у цьому питанні.

На інфографіці Слово і діло – країни, де жінок можуть мобілізувати до армії після обов'язкової служби.
Мобілізація жінок після строкової службиСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Однією з небагатьох країн, де військова служба є обов'язковою для жінок, є Ізраїль. Термін служби становить два роки, жінки можуть бути звільнені від неї через вагітність, материнство, шлюб або з релігійних причин.

Жінки, які переїжджають до Ізраїлю у віці 17 років і старше, зазвичай звільняються від військової служби, але можуть служити на добровільній основі.

У деяких країнах Європи жінки також зобов'язані служити в армії. У Норвегії у 2014 році було ухвалено закон, який зобов'язує жінок віком від 19 до 44 років проходити військову службу протягом 19 місяців. Крім того, у воєнний час або при загрозі війни в країні може бути створено поповнення за участю всіх працездатних осіб віком до 55 років.

Раніше військова служба для жінок у Норвегії була добровільною.

Швеція повернула обов'язкову військову службу – як для чоловіків, так і для жінок – у 2018 році. Термін служби складає від 9 до 12 місяців.

Обов'язковий призов для жінок діє у низці африканських країн – Бенін, Еритрея, Марокко, Кабо-Верде, Мозамбік, Нігер, Судан, Чад, Малі.

В Еритреї термін служби для чоловіків та жінок становить 18 місяців. У Марокко з 2018 року жінки та чоловіки віком від 19 до 25 років мають відслужити в армії рік.

Логічно, що в такій мілітаризованій країні, як КНДР, є військовий обов'язок як для чоловіків, так і для жінок. Жінок, як і чоловіків, призивають до армії у 17 років, але на три роки (а не 10).

Нагадаємо, наразі у Збройних силах України чисельність жінок перевищила 62 тисячі.

У жовтні набрав чинності закон про взяття деяких категорій жінок на військовий облік. Більше – на інфографіці «Слово і діло».

У листопаді президент Володимир Зеленський анонсував створення комплексного плану щодо мобілізації. Відомо, що у Раді готується законопроєкт щодо зміни правил мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: