«Один народ», «руська» Одеса та денацифікація: що путін на пресконференції сказав про війну проти України

Читать на русском
Путін на пресконференції розповів, коли закінчить війну проти України, знову назвав росіян та українців одним народом та прокоментував нову хвилю мобілізації у рф.
Фото: РІА Новини

Російський диктатор володимир путін сьогодні, 14 грудня, проводить пресконференцію та пряму лінію. Значну частину спілкування з журналістами путін, як завжди, присвятив розповіді своєї версії того, що відбувається в Україні та на фронті.

«Слово і діло» зробило короткий переказ.

Путін править понад 9 тисяч днів: як довго утримували владу керівники росії та СРСРПутін править рф більше 9 тисяч днів. На інфографіці – як довго утримували владу керівники росії та СРСР.

Про цілі війни проти України. Путін знову заявив, що росія розпочала війну для «денацифікації, демілітаризації та нейтрального статусу України». «Мир буде тоді, коли ми досягнемо своїх цілей. Вони не змінюються», – сказав він.

Насправді росія вже неодноразово змінювала заявлені цілі нападу на Україну, «Слово і діло» аналізувало це, результати – на інфографіці.

Російський президент також додав, що питання «денацифікації України залишається актуальним», а щодо демілітаризації, то «Україна майже нічого не виробляє — всі привозять нахаляву».

Про нову хвилю мобілізації в росії – путін заявив, що потреби в цьому немає: за його словами, в рамках «часткової» мобілізації було призвано 300 тисяч осіб. Крім того, до армії прийшли ще 486 тисяч «добровольців».

Зазначимо, що насправді, за інформацією української розвідки, Кремль уже був готовий оголосити нову хвилю мобілізації, але відклав через побоювання дестабілізації та протестів, а також через майбутні президентські вибори. Скільки насправді відправили на війну мобілізованих – на інфографіці.

Про Революцію Гідності в Україні. Євромайдан путін знову назвав «державним переворотом» і заявив, що до цього росія намагалася «десятиліттями вибудувати нормальні відносини з Україною».

«Один народ» та «громадянська війна». Путін знову стверджував, що «росіяни та українці — єдиний народ», а тому «те, що відбувається, схоже на громадянську війну».

«Південний схід України завжди був проросійським. До чого тут Україна? Одеса взагалі російське місто. Вигадали історичну нісенітницю. Ми змирилися після розпаду СРСР. Але південний схід для нас завжди був важливим. Вони завжди голосували за тих, хто йшов з проросійськими гаслами. Але після 2014 року ми зрозуміли, що нам не дадуть збудувати нормальні відносини з Україною», — заявив путін.

Про контрнаступ України. За словами путіна, «ніде нічого не вийшло».

Про плацдарм ЗСУ на лівому березі Дніпра. Путін визнав, що українські війська закріпилися на лівому березі Херсонської області і заявив, що його армія «ухвалила рішення відійти на кілька метрів у лісопосадки, щоби зберегти особовий склад».

При цьому, за словами путіна, втрати російської армії там становлять «шість людей поранених».

Нагадаємо, місяць тому російські пропагандисти повідомили про «перегрупування» військ на Херсонському напрямку, але потім видалили новину. У Міноборони рф назвали розсилку таких повідомлень «провокацією».

Про порівняння війни на Близькому сході та війни проти України. Путін назвав те, що відбувається в Секторі Гази «катастрофою». «У всьому світі бачать — нічого подібного в Україні немає», – сказав він, незважаючи на десятки зруйнованих міст та сіл в Україні.

Щодо чисельності російських військ в Україні. Угруповання окупантів в Україні, за словами путіна, становить 617 тисяч осіб.

Нагадаємо, з інфографіки можна дізнатися, скільки тривають війни путінської росії.

Повномасштабне вторгнення в Україну росія офіційно називає «спеціальною військовою операцією». «Слово і діло» підрахувало, скільки разів путін називав «СВО» війною.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: