Роковини вторгнення рф: що за останній місяць пообіцяв Зеленський

Читать на русском
Володимир Зеленський за останній місяць обіцяв працювати над постачанням далекобійної зброї та авіації, домогтися прогресу в переговорах щодо членства в ЄС, не допустити участі росіян та білорусів в Олімпіаді.
Фото: ОПУ

Рік тому росія розпочала проти України нову, більш масштабну та жорстоку фазу війни. За даними Офісу генпрокурора, за цей період рф скоїла на нашій території більше 68 тисяч воєнних злочинів, знищила або зруйнувала більше 81 тисячі цивільних об'єктів. Скільки загинуло військових та цивільних – точних цифр немає, але рахунок іде на тисячі. Але Україна вистояла, зберегла свою незалежність та переможе. «Слово і діло» традиційно зібрало обіцянки президента Володимира Зеленського за останній місяць.

Ситуація на фронті та переговори з росією

У лютому Зеленський коментував ситуацію в Бахмуті, де кілька місяців тривають жорстокі бої.

3 лютого він заявив, що «здавати Бахмут ніхто не буде». «Боротимемося, скільки зможемо», – пообіцяв глава держави.

Нещодавно в інтерв'ю італійському видання він зазначив, що Україні важливо відстояти Бахмут, але «не за будь-яку ціну».

Наразі українські військові продовжують утримувати Бахмут. «З військової точки зору утримання Бахмута дає нам стримування росіян у цьому районі та заподіяння їм катастрофічних втрат», – пояснював голова української розвідки Кирило Буданов.

Формула миру: які країни підтримали план ЗеленськогоФормулу миру, запропоновану Володимиром Зеленським, підтримали Євросоюз, США та ще понад десять країн. Докладніше – на інфографіці.

Аналітики Інституту вивчення війни також називали оборону міста стратегічно обґрунтованим кроком: на їхню думку Україна таким чином значно послаблює російські війська та створює умови для свого майбутнього контрнаступу.

Крім того, в одному з інтерв'ю Зеленський коментував можливість компромісу та діалогу з путіним – пообіцяв ні того, ні іншого не допустити.

І Зеленський обіцяв, що Україна більше не потрапить у пастку подібну до Мінських угод, які дали путіну час підготуватися до нападу.

Поки обіцянки Зеленського виконуються: про переговори з росією чи про будь-які компромісні угоди не йдеться, основна вимога України – спочатку повне виведення російських військ, а потім уже переговори.

Участь росіян в Олімпіаді

У Міжнародному олімпійському комітеті допускали участь спортсменів з росії та Білорусі в Олімпіаді-2024. Як сказав глава МОК Томас Бах, «відсторонення спортсменів на підставі паспорта не відповідає цінностям та місії Олімпійської хартії».

Володимир Зеленський заявив, що розчарований заявами Баха та обіцяв, що Україна та світ захистять спорт від впливу держави-терориста.

Спорт не поза політикою: від яких змагань усунули росію та БілорусьНа тлі скандалу з можливим допуском росії та Білорусі до Олімпіади вирішили згадати, від яких спортивних змагань усунули їхніх спортсменів.

«Не буває нейтральності, коли триває така війна. І ми знаємо, як часто тиранії намагаються використати спорт заради своїх ідеологічних інтересів. Я не хочу розбиратися, що саме стало мотивом для Баха, щоб просувати таку ініціативу. Але ми зробимо все, щоб світ захистив спорт від політичного та будь-якого іншого впливу держави-терориста, просто неминучого, якщо російські спортсмени братимуть участь у змаганнях», – сказав він.

Україна розпочала кампанію з метою не допустити росіян та білорусів на Ігри, пригрозивши бойкотом.

За останніми даними, близько 35 країн готові вимагати усунення російських та білоруських спортсменів від участі в Олімпіаді. Точного списку немає, але серед них Британія, Франція, Німеччина, США, Польща, Нідерланди, Канада, Австралія, Японія, країни Балтії та Скандинавії.

Поки невідомо, яке рішення щодо недопуску рф та Білорусі до Олімпіади буде прийнято, але масштаби тиску на МОК дозволяють припустити, що позитивне.

Членство у Євросоюзі

Зеленський регулярно обіцяє, що Україна стане членом Європейського Союзу. «Цей рік має стати тим часом, коли не залишиться жодної перешкоди для початку переговорів щодо повноправного членства України у ЄС. Україна виконає свою частину роботи. Має виконати та виконає», – сказав він, виступаючи у Брюсселі.

Президент також вірить, що Україна цього року досягне прогресу, необхідного для початку переговорів.

Європейські чиновники більш стримані у своїх оцінках термінів і початку переговорів з Україною, і самого вступу – «Слово і діло» порівняло прогнози на інфографіці.

Але в ЄС не заперечують, що Україна приєднається до Союзу, але нагадують, що цього мають бути виконані усі вимоги. ЄС у письмовому звіті, який буде представлено восени, оцінить втілення рекомендацій.

Обіцянка Зеленського у процесі виконання.

Постачання Україні винищувачів та далекобійної зброї

Зеленський обіцяв українцям зробити все, щоб не було якихось табу у постачанні західної зброї. Він зазначав, що Україна працює над відкриттям поставок, зокрема, ATACMS та іншої подібної зброї, а також бойової авіації.

Щодо західних винищувачів, то поки що ніхто не взяв на себе зобов'язання поставити їх Україні, хоча деякі країни дали сигнал, що готові зробити це в рамках коаліції.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба не сумнівається, що питання літаків буде рішення: просто, за його словами, на це потрібно трохи більше часу. Керівник Офісу президента Андрій Єрмак припускає, що першою країною, яка надасть авіацію, може стати Велика Британія.

Дальнобійну зброю Україна отримає, підтвердив нещодавно міністр оборони Олексій Резніков. Але не факт, що це будуть ATACMS.

Якщо говорити конкретно про ракети ATACMS, то, за інформацією ЗМІ, Штати не постачають їх через недостатній рівень власних запасів.

Виїзд чиновників за кордон

Після скандальної поїздки Миколи Тищенка до Таїланду Зеленський знову нагадав, що виїзд за кордон чиновників та нардепів має бути згідно з відповідним рішенням РНБО. «Інших виїздів за кордон посадових осіб чи депутатів у воєнний час не буде», – запевнив президент.

Петиції до Зеленського: які питання найбільше турбують українців під час війниЗ початку війни 81 петиція на сайті президента набрала потрібні для розгляду голоси. Найбільше українців хвилюють теми нагородження захисників, обороноздатності та міждержавних відносин.

У рішенні РНБО зазначалося, що виїзд за кордон можливий «виключно у службове відрядження». Але уряд, ухвалюючи постанову, все ж таки залишив можливість виїжджати і з поважних причин: для супроводження або відвідування дітей, для лікування або у разі смерті за кордоном члена сім'ї.

Тож обіцянку Зеленського частково виконано.

«2023-й буде роком нашої перемоги»

«2023-й має бути і обов'язково буде роком нашої перемоги!» – пообіцяв Зеленський 29 січня.

Раніше він також висловлював впевненість у тому, що Україна зможе перемогти росію у 2023 році: за словами президента, це залежить від міцності самих українців, а також від допомоги союзників.

Наразі, як кажуть західні експерти, ні Україна, ні росія своїх цілей у війні не досягають. Але, наприклад, Кирило Буданов кілька разів повторював свій прогноз, що навесні в Україні будуть вирішальні бої, а перемога можлива цього року.

Нагадаємо, у наших матеріалах можна прочитати, які обіцянки Володимир Зеленський дав протягом першого, другого, третього, четвертого, п'ятого, шостого, сьомого, восьмого, дев'ятого, десятого та одинадцятого місяця війни.

На інфографіці «Слово і діло» – що президент має виконати у 2023 році.

Віктор Гаврилюк, Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: