Війна з рф: що Зеленський обіцяв протягом десятого місяця повномасштабного вторгнення

Читать на русском
Володимир Зеленський за останній місяць пообіцяв забезпечити духовну незалежність України, повернути всіх полонених та депортованих українців, забезпечити світову продовольчу безпеку.
president.gov.ua

Десять місяців повномасштабного вторгнення в Україну коштували росії 100 тисяч загиблих військових. Але володимир путін на цьому зупинятися не збирається: він готує населення своєї країни до затяжної війни і, за інформацією українського військового керівництва, збирається розпочати новий масштабний наступ наприкінці зими – на початку весни. Україна до такого розвитку подій готова і попри все рухатиметься до своєї головної мети – звільнення всіх окупованих територій. «Слово і діло» традиційно зібрало обіцянки президента Володимира Зеленського за останній місяць.

Зовнішня політика

Наприкінці листопада Зеленський зустрівся із прем'єр-міністром Бельгії Олександром Де Кроо. Водночас лідери підписали декларацію, в якій Бельгія підтвердила підтримку руху України до членства у ЄС та НАТО. «Ми обов'язково досягнемо цього важливого для нас результату», – пообіцяв президент.

Переговори про членство у Євросоюзі Україна сподівається розпочати вже наступного року. Для цього потрібно виконати сім вимог, і з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, як просувається процес.

Із членством у НАТО дещо складніше: в Альянсі стверджують, що їхні двері відчинені, але конкретики щодо вступу України не дають. Але місяць тому генсек Єнс Столтенберг заявив, що Україна зможе приєднатися до організації після завершення війни.

Виступ Зеленського у Конгресі США: повний текстПрезидент України Володимир Зеленський виступив із промовою у Конгресі США. Повний текст виступу.

У процесі виконання обіцянка Зеленського найближчим часом організуватиме саміт миру Global Peace Formula Summit. Подробиць щодо заходу та термінів проведення поки що немає (за попередньою інформацією, саміт може відбутися взимку). Але, очевидно, що Зеленський хоче обговорити формулу миру, яку озвучив під час саміту G20.

До речі, ідею провести саміт підтримав президент США Джо Байден.

Минулого тижня Зеленський провів щорічну нараду із послами України. За її підсумками він обіцяв активізацію української дипломатії за декількома напрямками: перший – країни, в яких вплив України поки що невеликий (Африка та Глобальний Південь), другий – нарощування співпраці з нашими традиційними партнерами.

Крім того, наступного року Зеленський пообіцяв модернізацію дипломатичної служби та посилення посольств. Теж у процесі виконання.

Продовольча безпека

В останні місяці Володимир Зеленський приділяє велику увагу ролі України у світовій продовольчій безпеці. Зокрема, він обіцяв, що Україна залишиться гарантом продовольчої безпеки, а також виконуватиме свої експортні зобов'язання з постачання аграрної продукції, незважаючи на війну.

За даними Міністерства аграрної політики, Україна станом на кінець грудня експортувала понад 20 мільйонів тонн зернових. Таким чином, Зеленський тримає своє слово.

Також 26 листопада у Києві відбувся саміт International Summit о Food Security з питань продовольчої безпеки, це ще одна обіцянка президента.

Окрім цього, Україна продовжує реалізовувати ініціативу Grain from Ukraine: Зеленський пообіцяв, що до кінця весни буде відправлено близько 60 суден із гуманітарним зерном.

Внутрішня політика

1 грудня у традиційному вечірньому зверненні Зеленський пообіцяв забезпечити Україні всю повноту незалежності, зокрема духовну.

Для цього Кабміну доручено зареєструвати законопроєкт про неможливість діяльності в Україні афілійованих з центрами впливу в рф релігійних організацій.

Міжнародне визнання: які премії та звання у 2022 році присудили Зеленському та народу УкраїниЯкі премії, ордени та звання цього року присудили Володимиру Зеленському та українському народу – на інфографіці.

Державна служба з етнополітики та свободи совісті, розповів президент, має забезпечити проведення релігієзнавчої експертизи Статуту про управління УПЦ на наявність церковно-канонічного зв'язку з Московським патріархатом. 20 грудня головою служби було призначено Віктора Єленського, основне його завдання – реформа структури.

Також в Україні перевірять правові підстави та дотримання умови використання майна Києво-Печерської Лаври. Крім того, органи повинні активізувати заходи щодо протидії підривній діяльності російських спецслужб у релігійному середовищі.

Цими заходами Зеленський обіцяв забезпечити духовну незалежність – стежитимемо, як вони реалізовуються.

В інтерв'ю американському коміку Девіду Леттерману Зеленський дав обіцянку, яку не виконати в принципі буде досить складно – бути президентом до перемоги України. Під час воєнного стану, як відомо, проводити вибори в Україні заборонено, тож щоб піти з посади Зеленському треба буде закінчити війну.

Війна з росією

У процесі виконання обіцянка Зеленського повернути всіх полонених та депортованих українців. Для останніх, нагадаємо, створили спеціальний механізм відновлення документів, щоби можна було повернутися додому. На початку грудня вже було оформлено перше посвідчення на повернення.

Вкотре президент пообіцяв, що Україна відновить кожен зруйнований окупантами будинок, об'єкт чи підприємство.

Він також пообіцяв, що росія відповідатиме за всі вкрадені українські активи. «Наразі теж не всі у світі погоджуються, що цей трибунал спрацює. Але що б не казали – ми робитимемо своє і обов'язково досягнемо результатів для України та українців», – зазначив Зеленський.

Україна працює над створенням міжнародного спеціального трибуналу щодо злочину агресії, на початку грудня відбулася конференція, присвячена цьому питанню.

Щомісяця, і це не стало винятком, Зеленський обіцяє повернути всі українські території – у процесі виконання.

Нагадаємо, у наших матеріалах можна прочитати, які обіцянки Володимир Зеленський дав протягом першого, другого, третього, четвертого, п'ятого, шостого, сьомого, восьмого та дев'ятого місяця війни.

Віктор Гаврилюк, Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: