Трибунал для росії та звільнення полонених: що Зеленський обіцяв протягом сьомого місяця війни

Читать на русском
Які обіцянки Володимир Зеленський давав упродовж сьомого місяця війни – у матеріалі Слово і діло. Президент говорив про держбюджет-2023, обмін полоненими та міжнародний трибунал для росії.
president.gov.ua

Сьомий місяць протистояння з російськими загарбниками запам’ятався насамперед стрімким контрнаступом ЗСУ у Харківській області. З початку вересня українські військові звільнили близько 400 населених пунктів або 9 тисяч квадратних кілометрів території. Експерти вважають, що після розгрому росіян на Харківщині Україна перехопила ініціативу у цій війні. Але є й тривожні новини: росія цими днями проводить псевдореферендуми на окупованих територіях, очевидно, щоб надалі анексувати їх та шантажувати Україну застосуванням ядерної зброї. Крім того, путін оголосив мобілізацію в рф – це якщо і не сильно змінить ситуацію на полі бою, то затягне війну. Як обіцянки протягом сьомого місяця повномасштабної агресії росії давав президент Зеленський – у матеріалі «Слово і діло».

Обмін полоненими та гарантії для російських військових

21 вересня Україна провела великий обмін військовополоненими з росією: додому повернулися 215 українських військових, зокрема захисники Азовсталі; росії ж віддали 55 військових плюс народного депутата Віктора Медведчука.

«Ми пам'ятаємо всіх наших людей і намагаємося врятувати кожного українця. У цьому сенс України, наша сутність, цим ми відрізняється від ворога. Ми цінуємо кожне життя! І обов'язково зробимо все, щоб урятувати всіх, хто перебуває в полоні», – пообіцяв Володимир Зеленський.

Витрати України на оборону планують збільшити у 57 разів порівняно з 2014 роком: як вони зросталиЯк змінювалися видатки України на оборону – на інфографіці. Порівняно з 2014-м у наступному році витрати можуть зрости у 57 разів.

За словами віцепрем'єрки Ірини Верещук, у російському полоні залишається близько 2,5 тисяч українців, серед них є цивільні, яких уже кілька обмінів поспіль не включають до списків. Обіцянка у процесі виконання.

Вже кілька разів Зеленський закликав російських військових здаватися в полон, гарантуючи виконання всіх норм Женевської конвенції. У Міністерстві оборони підтверджують, що полонені утримуються в нормальних умовах, як того вимагають міжнародні норми.

Після оголошення мобілізації в росії президент України пообіцяв кожному російському солдатові, який здасться в полон, три речі: «Перше: з вами будуть поводитися цивілізовано, відповідно до всіх конвенцій. Друге: ніхто не дізнається про обставини того, як ви здалися в полон, ніхто в росії не дізнається, що ваша здача в полон була добровільною. І третє: якщо ви боятиметеся повертатися до росії і самі не захочете обміну, ми знайдемо спосіб забезпечити і це».

Бюджетні та соціальні обіцянки Зеленського

Володимир Зеленський дав кілька обіцянок щодо держбюджету на 2023 рік. По-перше, він заявив, що на сектор безпеки та оборони буде виділено більше трильйона гривень. Як свідчить текст проєкту бюджету, там закладено 1,136 трлн гривень.

По-друге, президент пообіцяв, що буде створено спеціальний фонд відновлення, який буде наповнений, зокрема, завдяки конфіскованим російським активам. У проєкті бюджету такий фонд закладено в обсязі 19,3 млрд гривень.

По-третє, Зеленський обіцяв зберегти програму кредитування «5-7-9%» та інші програми, які допоможуть бізнесу працювати та зберігати робочі місця.

Потенціал для виконання обіцянок є, але остаточний вердикт щодо їх виконання ми винесемо після ухвалення держбюджету у другому читанні.

Також Зеленський пообіцяв, що на початку наступного року влада намагатиметься вийти на 3-3,5 млрд доларів дефіциту бюджету щомісяця, а не на 5 млрд як зараз.

Бюджет повномасштабної війни: які основні показники закладено на 2023 рік і на що держава витрачатиме грошіБюджет на 2023 рік – розібралися, які основні показники на наступний рік заклав Кабмін, що буде з інфляцією та курсом долара, а також на що планують витрачати кошти в умовах повномасштабної війни.

Після ударів росії по енергетичних об'єктах України президент пообіцяв, що буде виділено кошти на відновлення пошкоджених об'єктів та для допомоги деокупованим територіям. Обіцянку виконано: зокрема, 14 вересня уряд виділив із резервного фонду держбюджету 400 млн гривень для відновлення інфраструктури Харківської області.

Після визволення більшої частини Харківської області Зеленський повідомив, що у населених пунктах вже почали видавати пенсії за всі місяці окупації. Він пообіцяв, що усі українські пенсіонери на звільнених територіях отримають виплати.

Обіцянка у процесі виконання: станом на кінець вересня Укрпошта виплатила понад 10 млн гривень пенсій на звільнених територіях Харківської області. Пенсіонерам, які отримували пенсійні виплати на картку, потрібно дочекатися поновлення роботи відділення чи банкомату у своєму населеному пункті або подати заяву на перерахунок пенсії через Укрпошту. Тож ця категорія громадян зможе отримати виплати у жовтні.

Отримання членства в ЄС та міжнародне співробітництво

На початку вересня Зеленський знову пообіцяв, що Україна обов'язково набуде повноправного членства в Євросоюзі, а також, що всі умови для цього будуть виконані. За словами прем'єр-міністра, Україна розраховує до кінця року чи на початку 2023-го перейти безпосередньо до переговорів про членство.

У рамках співробітництва з ЄС Зеленський також пообіцяв зробити все, щоб українцям було скасовано плату за роумінг – з цією ініціативою виступила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Єдиний роумінговий простір з Євросоюзом, як пояснював Денис Шмигаль, дозволить здійснювати дзвінки між ЄС та Україною без додаткових витрат та дозволить українцям користуватися мобільним інтернетом за домашніми тарифами.

Декілька разів глава держави запевнив, що Україна й надалі буде гарантом світової продовольчої безпеки. Обіцянка у процесі виконання: Україна продовжує виконувати свої зобов'язання, експортувавши у 2022/2023 МР 7,5 млн тонн зернових та зернобобових культур.

Виконується також обіцянка Зеленського зробити все, щоби провідні світові бізнеси працювали з Україною та в Україні. Наприклад, 22 вересня вперше з початку повномасштабної війни інвестиції у нашу країну відновив Світовий банк.

Крім того, президент обіцяв допомогти Польщі з електроенергією: «Польща звернулася до нас із проханням допомогти в енергетичній сфері, зокрема експортом електрики. Звісно, ми це забезпечимо. Польським братам, які допомагають нам з першого дня, ми завжди допоможемо».

Обіцянка виконується. По-перше, Кабмін встановив квоту на експорт вугілля для Польщі на рівні 100 тисяч тонн (раніше експорт було повністю заборонено). По-друге, Україна реконструює лінію електропередач від Хмельницької АЕС до польської підстанції Жешув для передачі до 1000 МВт.

До речі, Зеленський пообіцяв, що й сама Україна пройде цю зиму. Як до опалювального сезону готується влада – у матеріалі «Слово і діло».

Міжнародний трибунал та відповідальність для росії

«Має бути створений спеціальний трибунал для покарання росії за злочин агресії проти нашої держави. Це те, що стане сигналом для всіх потенційних агресорів, що вони повинні цінувати мир, інакше будуть притягнуті до відповідальності світом. Ми підготували конкретні кроки щодо створення такого трибуналу. Вони будуть представлені всім державам. Україна звернеться до Генеральної Асамблеї ООН щодо підтримки необхідності створення та міжнародного компенсаційного механізму», – заявив Зеленський, виступаючи перед Генасамблеєю ООН.

Зеленський прокоментував ядерні погрози рф: «Не думаю, що путін блефує»Володимир Зеленський прокоментував ядерний шантаж володимира путіна. На його думку, президент росії вже не блефує.

Того ж дня президент створив робочу групу щодо створення міжнародного трибуналу. Також Україна лобіює в Генасамблеї ООН резолюцію, яка стане основою створення міжнародного механізму компенсації, що може призвести до арешту російських державних активів за кордоном на суму до 300 млрд доларів.

Міністерство юстиції напрацьовує інші механізми компенсації збитків, завданих Україні внаслідок вторгнення росії.

Зеленський обіцяв притягнути до відповідальності 28 членів Ради безпеки рф, 154 членів Ради федерації рф, 424 депутатів Держдуми, які відповідальні за війну в Україні та терор населення: «Ми ж зробили частину необхідних юридичних, дипломатичних та політичних кроків задля такої відповідальності для них. Продумано робимо й інші кроки».

Неодноразово також Зеленський обіцяв встановити особу та притягнути до відповідальності всіх російських окупантів, які причетні до вбивств та тортур українців.

«На всій тимчасово окупованій території України, від Криму до Харківщини, російська армія не має і не матиме жодної безпечної бази, жодного тихого місця. Наші захисники знищуватимуть усі склади та штаби окупантів, їхню техніку, де б вони не розміщувалися. Під Севастополем – отже, під Севастополем. Під Луганськом – отже, під Луганськом. Це українська земля, і окупанти можуть зробити лише дві речі: втекти чи здатися в полон. Інших опцій ми їм не залишаємо», – сказав президент наприкінці серпня.

«Світ має притягнути росію до реальної відповідальності за цю війну. Зробимо все для цього», – сказав Зеленський 15 вересня.

«Росія залишає після себе лише смерть та страждання. Вбивці. Кати. Позбавлені всього людського. Не втечете. Не сховаєтеся. Відплата буде справедливо страшною. За кожного українця, за кожну закатовану душу», – сказав він 16 вересня.

Крім того, практично щодня Зеленський обіцяє звільнити усі окуповані території України та відновити їх.

Нагадаємо, у наших матеріалах можна прочитати, які обіцянки Володимир Зеленський дав упродовж першого, другого, третього, четвертого, п'ятого, шостого місяця війни.

Віктор Гаврилюк, Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: