Відновлення енергосистеми та мир на умовах України: що Зеленський пообіцяв упродовж дев'ятого місяця війни

Читать на русском
Які обіцянки Володимир Зеленський давав упродовж дев'ятого місяця війни – у матеріалі Слово і діло.
Фото: ОПУ

Через дев'ять місяців після початку вторгнення в Україну росія продовжує зазнавати невдач на фронті. 11 листопада від окупантів було звільнено Херсон: західна розвідка прогнозувала, що це може статися лише до кінця року, але успішний контрнаступ ЗСУ змусив росіян залишити єдиний захоплений обласний центр. У той же час рф посилила атаки на сході України. Загалом, дев'ять місяців повномасштабної війни коштували росії більш ніж 86 тисяч життів її солдатів і 82 млрд доларів бюджетних коштів. У відповідь агресор посилив удари по енергетичній інфраструктурі України: два ракетні обстріли в листопаді за наслідками перевершили атаку 10 жовтня, зануривши в блекаут цілі області. «Слово і діло» традиційно зібрало обіцянки президента Зеленського за останній місяць.

Відновлення енергосистеми та експорт е/е до Євросоюзу

За півтора місяці росія завдала як мінімум чотирьох серйозних масштабних ударів по українській енергосистемі. Після кожної атаки Володимир Зеленський обіцяв, що все буде відновлено.

«Ми зробимо все, щоб дати людям електрику та тепло цієї зими. Але нам слід розуміти, що росія зробить усе, щоб руйнувати нормальність життя», – заявив він, зокрема, 1 листопада.

Обіцянка виконується: після кожної атаки енергетики роблять усе можливе, щоб повернути людям електрики. Наприклад, після останнього удару росії повністю знеструмленими виявилися 11 областей: учора ввечері їх вдалося заживити, першими почали підключати об'єкти критичної інфраструктури, потім споживачів.

Куди президент Зеленський виїжджав із Києва під час повномасштабної війниЗа час повномасштабної війни Володимир Зеленський здійснив трохи більше десяти робочих поїздок – всі по Україні. Докладніше – на інфографіці.

Як запевнили в «Укренерго», компанія має план дій на будь-який сценарій, тому причин для паніки немає.

Після першого удару росії 10 жовтня Україна була змушена зупинити експорт електроенергії до Євросоюзу. Але під час зустрічі з єврокомісаром Зеленський запевнив, що у спокійніший час і коли інфраструктуру буде відновлено, експорт буде поновлено.

Крім того, президент заявив, що Україна здатна замінити російське викопне паливо своєю «зеленою» енергетикою. «Україна – це енергетична безпека Європи. І не лише наших сусідів. Коли ми звільнимо нашу територію від російських загарбників, Європейський Союз зможе з нашою допомогою заміняти брудні російські енергоресурси. А наш експорт електрики – потенційно це десятки гігават – стане однією з фундаментальних опор європейської кліматичної політики», – запевнив він, виступаючи на конференції з питань відновлення України.

Поки що обіцянки в процесі виконання.

Деокупація Херсонщини

11 листопада Збройні сили України зайшли до Херсона, з якого на інший берег Дніпра втекли російські окупанти. За кілька днів Зеленський пообіцяв налагодити життя у звільнених населених пунктах області.

«У Херсонській області буде забезпечено стабілізацію та відновлення правопорядку у 226 населених пунктах. Це понад 100 тис. місцевих жителів на даний момент. Повертаємо зв'язок, інтернет, телебачення. Робимо все, щоб якнайшвидше відновити нормальні технічні можливості постачання електрики та води. Повернемо транспортне сполучення та пошту. Повернімо швидку допомогу та нормальну медицину. Звичайно, вже розпочинається відновлення роботи органів влади, поліції, деяких приватних компаній», – сказав він.

Станом на сьогодні саме в Херсоні вже запрацювали «Укрпошта» та «Нова пошта», деякі мережі супермаркетів, відновлено залізничне та автобусне сполучення, частково є мобільний зв'язок. Також мешканці міста можуть отримати медичну допомогу. До міста повернулася адміністрація та правоохоронні органи.

Однак перед втечею окупанти знищили у місті всю критичну інфраструктуру – зв'язок, водо-, тепло- та електропостачання. Але світло обіцяють дати вже найближчим часом.

Таким чином, поступово обіцянка Зеленського виконується, але піде на це чимало часу.

Посилення ППО та флот морських дронів

5 листопада Зеленський пообіцяв наступного тижня запустити ще один фандрейзинговий напрямок – акумулювати кошти для флоту морських дронів.

Збір коштів на армію зі 100 дронів було відкрито 11 листопада на платформі UNITED24. Морські дрони мають захистити акваторії українських морів та мирні міста від ракет, а також допоможуть розблокувати коридор для цивільних суден, що перевозять зерно.

За перший день на дрони задонатили понад 120 мільйонів гривень. Днями президент повідомив, що до ініціативи приєдналися люди із 93 країн.

На тлі регулярних ракет ударів Зеленський також обіцяє посилювати систему протиповітряної оборони України. У цьому питанні, на жаль, не все залежить від української влади. Які системі ППО обіцяли дати Україні після атаки 10 жовтня, можна дізнатися з нашої інфографіки.

Крім того, нові системи Україні пообіцяли чи вже надіслали Британія, Франція, США та Швеція.

Забезпечення продовольчої безпеки

Зеленський знову пообіцяв, що Україна, незважаючи на російські обстріли, продовжуватиме залишатися гарантом світової продовольчої безпеки. Зокрема, у партнерстві зі Світовою продовольчою програмою ООН Україна реалізуватиме гуманітарну ініціативу Grain from Ukraine – направить частину зерна, яке йшло на експорт, на закупівлю для африканських країн, які страждають від голоду. Частину експортного зерна можуть викупити держави-учасниці проєкту, а Україна поставить його Африці.

Перемир'я або переговори можуть бути єдиним шляхом до перемоги для путіна – CNNВід перемир'я або передчасних переговорів найбільше виграла б росія, яка найбільш виснажена – вона б переозброїлася, поновила сили, а потім відновила б війну.

За допомогою ініціативи до кінця весни 2023 року планується забезпечити зерном щонайменше 5 мільйонів осіб.

Зеленський також обіцяв, що Україна зі свого боку зробить усе, щоб зернова угода працювала й надалі. Нещодавно її продовжили ще на чотири місяці. До речі, Україна виконувала угоду, навіть коли росія під надуманою приводом призупинила у ній участь.

Жодного «Мінська-3»

Після того, як Україна звільнила Херсон, на Заході знову почали звучати думки про те, що настав час розпочати переговори з росією. У кремлі також відкрито кажуть, що бомбардують інфраструктуру України, тому що «київська влада не йде на переговори». Ці тези повторюють й сателіти кремля на кшталт Олександра Лукашенка.

Україна згодна на переговори лише на певних умовах. «Не варто пропонувати Україні компроміси із совістю, суверенітетом, територією та незалежністю. Ми поважаємо правила та ми люди слова. Україна завжди була лідером миротворчих зусиль, і світ це бачив. І якщо росія каже, що ніби хоче закінчити цю війну, нехай доведе це діями. Ми не дамо росії перечекати, наростити сили, а потім розпочати нову серію терору та глобальну дестабілізацію. Не буде жодних «Мінськ-3», які росія порушить одразу ж після ув'язнення», – пообіцяв Зеленський.

На саміті G20 він представив українську формулу миру з десяти пунктів, які росія відкинула, вкотре показавши, що хоче капітуляції України, а не миру.

Нагадаємо, у наших матеріалах можна прочитати, які обіцянки Володимир Зеленський дав упродовж першого, другого, третього, четвертого, п'ятого, шостого, сьомого та восьмого місяця війни.

Віктор Гаврилюк, Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: