11 місяців від початку великої війни: що обіцяв Зеленський

Читать на русском
Володимир Зеленський протягом одинадцятого місяця війни обіцяв кадрові перестановки у владі, нові санкції проти росіян та посилення ППО України. Докладніше – у тексті.
president.gov.ua

Україна пережила вже 335 днів повномасштабної війни й буквально трохи відокремлює нас від роковин російського вторгнення. В останній місяць найгарячішою точкою залишається Донецька область, тривають бої за Бахмут. Але, як сказав президент Володимир Зеленський, окупанти готові розпочати наступ на будь-якому напрямі: головна вимога путіна до своїх командирів – досягти хоч якихось успіхів на фронті. «Слово і діло» традиційно зібрало обіцянки президента Зеленського за останній місяць.

Кадрові перестановки у владі

Двічі за останні кілька днів на тлі корупційних та не лише скандалів Володимир Зеленський анонсував кадрові перестановки у владі.

«Звичайно, наразі основна увага – це питання оборони, це питання зовнішньої політики, це питання війни. Але це не означає, що я не бачу і не чую, що говорять у суспільстві на різних рівнях – як на центральному, так і на регіонах. І цей тиждень буде часом відповідних рішень. Вже підготовлено ці рішення. Я не хочу зараз анонсувати їх, але це буде справедливо. Розумію, що привернуло увагу людей. У кожній ситуації ми докладно все розбиратимемо. Що стосується енергетики та закупівель. Щодо відносин між центральною владою та регіонами. Щодо закупівель для військових», – сказав він 22 січня.

Як змінилася новорічна риторика Зеленського через війну: порівнюємо привітання 2022-2023 роківКонтент-аналіз новорічних звернень Володимира Зеленського – як змінилася риторика через повномасштабну війну.

У вчорашньому зверненні Зеленський пообіцяв кадрові рішення щодо управлінців різного рівня в міністерствах та інших структурах центральної влади, регіонах та правоохоронній системі.

Обіцянка виконується. Вже звільнено заступника міністра Василя Лозинського, впійманого на хабарі. Сьогодні, 24 січня, Зеленський підписав указ про звільнення з ОПУ Кирила Тимошенка. З Офісу генпрокурора звільнили Олексія Симоненка, який, як повідомили ЗМІ, провів новорічну відпустку в Іспанії.

Кабмін звільнив голову Дніпропетровської ОВА Валентина Резніченка, голову Запорізької ОВА Олександра Старуха, голову Київської ОВА Олексія Кулебу, голову Сумської ОВА Дмитра Живицького та голову Херсонської ОВА Ярослава Янушевича.

На тлі скандалу із відпочинком заступник генпрокурора в Іспанії Зеленський також пообіцяв, що чиновники більше не зможуть їздити за кордон із недержавною метою. Вже є рішення РНБО, тепер Кабмін має внести зміни до правил перетину кордону. Обіцянка майже виконана.

Авіакатастрофа у Броварах

18 січня у Броварах впав вертоліт ДСНС із керівництвом Міністерства внутрішніх справ на борту. Аварія сталася біля дитячого садка та житлового будинку. Загинули 14 людей, включно з дитиною, головою МВС Денисом Монастирським, його першим заступником Євгеном Єніним та держсекретарем Юрієм Лубковичем.

Зеленський, коментуючи подію, обіцяв «як тільки будуть встановлені чіткі факти щодо того, що призвело до катастрофи» надати інформацію.

Слідство розглядає три версії катастрофи – порушення правил польоту, технічна несправність гелікоптера, навмисні дії. За словами представника президента у парламенті Федора Веніславського, перші результати розслідування можуть бути вже наприкінці цього тижня.

Санкції проти росіян

7 січня Зеленський оголосив про санкції проти майже двохсот росіян зі сфери культури та медіа та пообіцяв, що аналогічні рішення будуть і надалі.

Обіцянка виконується: наприклад, учора було підписано указ про введення санкцій проти 22 російських духовних осіб, зокрема проти патріарха Кирила.

Відплата за ракетні удари по Україні

Після ракетного удару росії по житловому будинку в Дніпрі Зеленський обіцяв знайти всіх причетних до цього терору.

«Ми обов'язково знайдемо всіх, хто влаштував цей терор. Кожен, хто причетний до цього та інших ракетних ударів проти України, буде знайдений та притягнутий до відповідальності», – сказав президент іншого дня.

Як росія може програти війну: три сценарії від Foreign AffairsТри сценарії поразки росії у війні проти України – росія може погодитися зі своєю поразкою на умовах України, програти війну в ході ескалації або цьому сприятиме крах режиму.

Правоохоронні органи України поступово встановлюють причетних до масованих ракетних ударів по Україні. Особи російських військових, причетних до атаки на Дніпро, теж уже відомі: наказ віддав командир 52-го гвардійського важкого бомбардувального авіаційного полку Олег Тимошин. Він також причетний до ракетного удару по ТЦ у Кременчуці. Офіс генпрокурора повідомив про підозру, але притягнути його до відповідальності можна хіба що заочно.

Крім того, Зеленський пообіцяв, що такі ракетні удари, як і решта воєнних злочинів, обернуться для росії міжнародним трибуналом. Це обіцянка у процесі виконання.

Посилення української ППО

Кілька разів упродовж останнього місяця глава держави обіцяв посилювати українську протиповітряну оборону. «У новому році українська ППО стане ще сильнішою, ще більш результативною», – зазначив він.

Станом на сьогодні західні союзники вже пообіцяли надати Україні три батареї систем ППО Patriot.

Також найближчим часом системи ППО Samp-T передадуть Україні Італія та Франція, мають надійти системи від Литви та Латвії, Канади. Таким чином, посилення триває постійно.

Повернення полонених

Щомісяця Зеленський обіцяє повернути додому із російського полону всіх українців. За підсумками 2022 року вдалося обміняти 1 тисячу 596 осіб.

Цього року перший обмін полоненими вже відбувся, але росія утримує ще кілька тисяч наших громадян. Тож робота продовжується.

Позбавлення громадянства України

10 січня Зеленський позбавив громадянства України чотирьох нардепів – Андрія Деркача, Тараса Козака, Рената Кузьміна та Віктора Медведчука. У кожного в активі підозра у державній зраді і, зважаючи на все, друге громадянство.

«Якщо народні обранці обирають службу не народу України, а вбивцям, які прийшли в Україну, то й наші дії будуть відповідними», – пообіцяв Зеленський.

Цих чотирьох Верховна рада вже достроково позбавила мандатів. І, за інформацією ЗМІ, незабаром без громадянства України та мандатів залишаться ще чотири члени забороненої партії ОПЗЖ – Наталія Королевська, Юрій Солод, Олександр Пономарьов та Олег Волошин.

Нагадаємо, у наших матеріалах можна прочитати, які обіцянки Володимир Зеленський дав протягом першого, другого, третього, четвертого, п'ятого, шостого, сьомого, восьмого, дев'ятого та десятого місяця війни.

На інфографіці «Слово і діло» – що президент має виконати у 2023 році.

Віктор Гаврилюк, Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: