Війна в Україні: що Зеленський обіцяв упродовж п'ятого місяця повномасштабної агресії

Читать на русском
Володимир Зеленський упродовж п'ятого місяця війни обіцяв відновити експорт зерна, виконати умови для євроінтеграції та деокупувати українські території.
president.gov.ua

П'ять місяців Україна відбиває повномасштабну російську агресію. Останній місяць запам'ятався кількома особливо жорстокими терористичними атаками на мирне населення: ракетні удари по центру Вінниці, Києву, Сергіївці та торговому центру в Кременчуці, обстріли Часового Яру та перманентні обстріли Харкова – рф робить все, щоб її заслужено визнали державою-терористом. Україна ж, за словами головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, спромоглася стабілізувати ситуацію на фронті, важливим чинником стали постачання РСЗВ HIMARS. Крім того, ЗСУ прогнали окупантів з острова Зміїний та продовжують контрнаступ у Херсонській області. Які обіцянки протягом п'ятого місяця війни давав президент Володимир Зеленський – у матеріалі «Слово і діло».

Зовнішня політика: ротація послів та розрив дипвідносин з деякими країнами

За останній місяць дві країни вирішили визнати «незалежність» так званих «Донецької та Луганської народних республік» – Сирія та Північна Корея. Безперечно, це було зроблено під тиском росії.

На ці рішення Володимир Зеленський пообіцяв відреагувати – після Міністерства закордонних справ розірвало дипломатичні відносини із Сирією та розпочало процедуру запровадження торговельного ембарго та накладання санкцій на сирійських юридичних та фізичних осіб. З КНДР дипвідносини також були розірвані.

Екскомандувач НАТО спрогнозував, коли та як закінчиться війна в УкраїніДжеймс Ставрідіс вважає, що війна в Україні може закінчитися через чотири-шість місяців, оскільки жодна із сторін не витримає більше, і перетворитися на заморожений конфлікт.

Також Зеленський пообіцяв провести ротацію послів. Він звільнив послів у Чехії, Німеччині, Угорщині, Норвегії та Індії. З його слів, це звичайна частина дипломатичної практики. Призначень у ці країни ще не було.

Цього місяця президент знову повернувся до теми гарантій безпеки для України, доки вона не є членом НАТО. «Якби Україна гарантовано отримала підтримку зброєю, санкціями проти агресора, негайною ізоляцією агресора, конфіскацією активів агресора та всіх пов'язаних із ним суб'єктів, то зараз Україна не була б жертвою страшної війни в Європі. Найстрашнішої з часів Другої світової», – заявив він.

Поки що контрактних домовленостей з будь-якими країнами немає, тому обіцянка у процесі виконання.

Наприкінці червня Україна набула статусу кандидата до Євросоюзу. Зеленський запевнив, що Україна зробить все для інтеграції до ЄС у всіх напрямках. Зокрема, він обіцяв виконати сім рекомендацій Єврокомісії:

  • прийняття та впровадження законодавства про процедуру відбору суддів Конституційного Суду України;

  • завершення перевірки чесноти кандидатів у члени Вищої ради юстиції та відбору кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України;

  • посилення боротьби з корупцією, зокрема завершення призначення нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури;

  • забезпечення відповідності законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам FATF, прийняття плану реформування всього правоохоронного сектора;

  • старт роботи антиолігархічного закону;

  • ухвалення закону про ЗМІ;

  • завершення реформи законодавчої бази щодо національних меншин.

Мінімальний поступ у цих питаннях розпочався. Наприклад, конкурсна комісія нарешті затвердила переможця конкурсу на посаду голови САП. Законопроєкт про національні меншини, за словами міністра культури, можуть ухвалити у вересні-жовтні. Також президент ввів у дію положення про реєстр олігархів та підписав указ про створення конкурсної комісії для добору кандидатів до Вищої ради правосуддя.

Зернова угода

На початку липня Володимир Зеленський пообіцяв, що буде зроблено все для збереження доступу України до світового аграрного ринку, незважаючи на блокаду росією портів.

22 липня Україна, Туреччина, росія та ООН підписали угоди про розблокування портів та початок експорту зерна через Чорне море. Ця обіцянка виконана.

«Сьогодні наша держава та весь цивілізований світ досягли важливої домовленості – є угода, яка дає змогу розблокувати українські порти. Близько 20 млн тонн торішнього врожаю зернових підуть на експорт. Цьогорічний урожай – а його вже збирають – також можна буде реалізувати», – пообіцяв Зеленський.

Війна в Україні: Зеленський назвав п'ять складових російської тактикиЗеленський назвав п'ять складових російської тактики в Україні – артилерія, ракетний терор, депортація, економічний шок, пропаганда. За його словами, це не має стати глобальною нормою і світовий порядок має бути відновлений.

Проте не минуло й 24 годин з моменту підписання угоди, як росія завдала ракетного удару по території порту в Одесі. Причому спочатку в росії заперечували причетність до атаки, а наступного дня заявили, що нібито знищили в порту якийсь військовий об'єкт України.

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков запевнив, що Україна продовжить підготовку до запуску експорту, незважаючи на атаку.

«Російська ракета – це плювок володимира путіна в обличчя генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррешу і президенту Туреччини Реджепу Ердогану, який доклав величезних зусиль для досягнення угоди, і яким Україна вдячна. Україна наголошує на необхідності неухильного виконання домовленостей про відновлення безпечного експорту українських сільськогосподарських товарів Чорним морем із трьох портів: Одеси, Чорноморська та Південного. У разі невиконання досягнутих домовленостей росія нестиме повну відповідальність за поглиблення глобальної продовольчої кризи», – заявили у МЗС України.

Чому зернова угода така важлива для України та всього світу – у матеріалі «Слово і діло».

Деокупація українських територій

Зеленський обіцяв, що Україна вийде на рівень, коли буде нівельована вогнева перевага окупантів. Для цього, звісно, військову допомогу мають надати союзники.

Як сказав міністр оборони Олексій Резніков, для ефективного стримування російських військ Україні потрібно щонайменше 50 систем HIMARS та M270, а для контрнаступу – щонайменше 100.

Поки ж США та союзники зобов'язалися передати Україні понад 20 реактивних систем залпового вогню, 12 із них уже перебувають на нашій території.

Багато разів президент обіцяв, що Україна вистоїть і переможе у цій війні, а також деокупує всі свої території – поки що все в процесі. «Ми, можливо, все одразу не повернемо, це зрозуміло. Деякі речі повертаються на поле битви. Для цього нам потрібно бути технічно забезпеченими. Коли ми будемо технічно забезпечені, ми будемо деокупувати наші території. Але деякі території, мабуть, хотілося б у це вірити, ми повернемо дипломатичним шляхом», – заявив він 8 липня.

Класична шизофренія: у Зеленського прокоментували заяви Лаврова про «антинародний режим»Про антинародний режим прилюдно заїкається країна-терорист, яка вторглася на чужу територію і масово вбиває мирне населення

«Перспектива очевидна – український прапор буде у всіх наших містах та селах. Питання – лише у часі», – сказав він 18 липня.

«Війна закінчиться перемогою України. Як би важко не було, ми маємо витіснити окупантів із нашої землі», – сказав Зеленський 29 числа.

Крім того, президент запевнив, що всі полонені українці повернуться додому. Найбільший з початку повномасштабної війни обмін полоненими відбувся 29 червня: повернулися 144 військові, зокрема 95 захисників «Азовсталі». 22 липня з полону «ДНР» звільнили 32 водії-волонтери. Обіцянка у процесі виконання.

Покарання воєнних злочинців

17 липня була восьма річниця катастрофи рейсу MH17, збитого російським «Буком». Володимир Зеленський запевнив, що кожен, хто причетний до теракту, буде покараний.

Аналогічно Зеленський обіцяв притягнути до відповідальності всіх росіян, які причетні до воєнних злочинів в Україні під час повномасштабної війни, а також колаборантів.

«По-перше, всі льотчики, диспетчери, техніки та інші люди, які забезпечують запуск ракет по Україні, повинні розуміти: ми всіх вас знайдемо. Кожен із вас відповідатиме за ці удари. І якщо хтось думає, що уникне відповідальності, сказавши, що такий був наказ, – ви помиляєтеся. Коли ваші ракети б'ють по житловим будинкам – це воєнні злочини. Суд – ось що на вас усіх чекає. І ви не сховаєтесь ніде – ні на берегах Каспійського моря, над яким запускаються ваші ракети, ні в Білорусі... Ніде», – заявив президент.

Для притягнення до відповідальності вищого керівництва росії Україна хоче створити міжнародний трибунал, який розглядатиме лише один злочин – акт агресії. За словами заступника глави Офісу президента Андрія Смирнова, за оптимістичними прогнозами Спеціальний міжнародний трибунал може запрацювати до кінця року.

Щодо злочинів російських військових теж збираються доказову базу.

Нагадаємо, у наших матеріалах можна прочитати, які обіцянки Володимир Зеленський дав упродовж першого, другого, третього та четвертого місяця війни.

Віктор Гаврилюк, Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: