Петиції до Зеленського: які питання найбільше турбують українців під час війни

Читать на русском

З початку повномасштабної війни на сайті президента було зареєстровано понад 11,6 тисяч петицій. Потрібні для розгляду 25 тисяч голосів набрало лише 81 звернення. «Слово і діло» проаналізувало, які питання найбільше хвилюють громадян України під час війни та які петиції набрали найбільшу кількість голосів.

Серед петицій, зареєстрованих на сайті президента після 23 лютого 2022 року, 81 набрала необхідну для розгляду кількість голосів.

Володимир Зеленський на більшість петицій вже відповів (86,5%), ще 10 петицій поки що на розгляді і одна – чекає на розгляд.

Найбільше під час війни українців хвилює тема нагородження захисників: 15 петицій (18,6%) із проханням нагородити/привласнити звання Героя набрали понад 25 тисяч голосів.

На другому місці – обороноздатність (14,8%), на третьому – міждержавні та міжнаціональні відносини (11,1%).

Також українців хвилюють теми економічної політики та підприємництва (голоси для розгляду набрали 7,4% таких петицій), праці та зарплати (7,4%), держуправління (7,4%), соцзахисту (4,9%), культури та релігії (4,9%), забезпечення правопорядку, прав (3,7%), інформаційної політики (3,7%), податкової та митної політики (3,7%).

Менш популярні серед підписантів петицій теми агрополітики, освіти, сімейної політики та ґендерної рівності, захисту довкілля, охорони здоров'я та будівництва.

Серед петицій, на які відповів Володимир Зеленський, найбільше голосів набрало прохання розглянути законопроєкти про позбавлення мандатів депутатів від ОПЗЖ – 37 тисяч 159 голосів. У відповідь президент доручив Руслану Стефанчуку опрацювати питання.

За «титанічну роботу»: українці просять Зеленського призначити Тищенка послом у ТаїландіНа сайті президента з'явилася петиція з проханням призначити нардепа Тищенка послом до Таїланду.

Майже 35 тисяч голосів набрала петиція з проханням накласти вето на закон про посилення покарання військових. Зеленський його вже підписав і відповів, що при цьому врахував позицію головнокомандувача ЗСУ та командирів. Але ініціював, щоб Кабмін опрацював пропозиції з петиції.

Також Зеленський доручив опрацювати пропозицію урізати депутатам зарплату до рівня мінімального окладу – петиція набрала 31 тисячу 781 голос.

Петиція з проханням легалізувати одностатеві шлюби набрала 28 тисяч 592 голоси, проте Зеленський зазначив, що для вирішення питання потрібно вносити зміни до Конституції, а це заборонено під час воєнного стану.

Серед інших популярних петицій: у прискореному порядку надавати громадянство іноземцям-захисникам (28 тисяч 89 голосів), евакуювати полонених через треті країни (26 тисяч 921 голос), позбавити Юрія Бойка звання «Герой України» (26 тисяч 802 голоси), заборонити очне навчання під час воєнного стану (26 тисяч 654 голоси), знести пам'ятник Катерині в Одесі (26,5 тисяч голосів), не допустити ухвалення законопроєкту №8150 (26 тисяч 493 голоси), заборонити 1xBet (26 тисяч 444 голоси), заборонити strana.ua (25 тисяч 622 голоси), перевірити підстави для припинення громадянства судді Львова (25 тисяч 453 голоси), скасувати блокування податкових накладних (25 тисяч 344 голоси), удосконалити психологічну реабілітацію (25 тисяч 295 голосів), врегулювати джипінг (25 тисяч) .

У більшості випадків Зеленський доручив компетентним органам вжити заходів для реагування.

Нагадаємо, у серпні Володимир Зеленський відповів на петицію про заборону видачі повісток на блокпостах, на вулиці та АЗС.

Також президент відповідав на петицію з проханням дозволити виїзд за кордон чоловіків 18-60 років, які не мають військового досвіду.

До речі, секретар РНБО Олексій Данілов розкритикував українців, які подають та підписують такі петиції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: