Спорт не поза політикою: від яких змагань усунули росію та Білорусь

Читать на русском

У Міжнародному олімпійському комітеті розглядають можливість повернення російських та білоруських спортсменів на змагання під нейтральним прапором. Як сказав Томас Бах, «усунення спортсменів на підставі паспорта не відповідає цінностям та місії Олімпійської хартії». Україна у відповідь вирішила розпочати міжнародну кампанію, щоб не допустити повернення спортсменів країн-агресорів на світову арену, а також розглядає можливість бойкотування Олімпіади-2024. При цьому минулого року проти росії та Білорусі були застосовані безпрецедентні санкції, їх виключили із понад 90% змагань. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

На тлі скандалу з можливим допуском росії та Білорусі до Олімпіади вирішили згадати, від яких спортивних змагань усунули їхніх спортсменів.
Від яких змагань відсторонили російських та білоруських спортсменівСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

За кілька днів після початку повномасштабної війни ФІФА та УЄФА вирішили виключити російські клуби та збірні з усіх змагань.

У травні Санкт-Петербург позбавили права проведення фіналу Ліги чемпіонів. Натомість вирішальний футбольний матч пройшов у Парижі.

Днями УЄФА вирішив також перенести матч за Суперкубок-2023 з російської Казані в інше місто.

Міжнародна федерація водних видів спорту дискваліфікувала росію та Білорусь із чемпіонату світу, який влітку проходив у Будапешті.

Міжнародна федерація дзюдо усунула росію та Білорусь від змагань до кінця 2022 року. Що буде цього року – поки що невідомо.

На сезон 2022/2023 росію та Білорусь відстороненовід змагань з кінного спорту, а також від лижних змагань (гірськолижний спорт, лижне двоєборство, лижні перегони, сноуборд, стрибки з трампліну, фрістайл).

Також до кінця сезону 2022/2023 російські та білоруські спортсмени не зможуть брати участь у змаганнях з керлінгу та хокею з шайбою.

Поки що безстроково, тобто до прийняття подальшого рішення, росію та Білорусь усунули від змагань з таких видів літнього олімпійського спорту: академічне веслування, веслування на каное та байдарках, бадмінтон, баскетбол, бокс, боротьба, важка та легка атлетика, вітрильний спорт, волейбол, гандбол, гольф, настільний теніс, велоспорт, регбі, серфінг, скейтбординг, гімнастика, спортивне скелелазіння, стрілянина, п'ятиборство, теніс, триатлон, фехтування, тхеквондо, хокей на траві.

Крім того, поки рф та Білорусі не світить участь у змаганнях з біатлону, бобслею, фігурного катання, санного спорту, лижного альпінізму.

Нагадаємо, у Міжнародному олімпійському комітеті розповіли, які спортивні санкції зберігаються проти росії та Білорусі.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, з яких міжнародних організацій та програм вигнали росію після 24 лютого

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: