Три місяці війни з росією: які обіцянки дав Зеленський

Читать на русском
Які обіцянки Володимир Зеленський дав протягом третього місяця повномасштабної війни з росією – у матеріалі Слово і діло.
Фото: ОПУ

Три місяці росія веде проти України повномасштабну, загарбницьку війну. Незважаючи на вкрай тяжку ситуацію на сході та на півдні країни, Збройні сили продовжують давати відсіч окупантам: як наголошують і в Україні, і на Заході, своїх початкових цілей вторгнення путін не досягнув. За ці тижні змінилося і ставлення України до поняття перемоги у конфлікті – це не просто вистояти, а й звільнити усі окуповані території. «Слово і діло» зібрало обіцянки президента Володимира Зеленського за третій місяць війни.

Ініціатива United24 та розвиток України після війни

Володимир Зеленський не лише обіцяє відновити країну після війни, а й намагається залучити до цього міжнародне співтовариство. Наприкінці квітня президент повідомив, що отримав згоду від Великої Британії, Данії, Японії, Італії та ще кількох держав приєднатися до відновлення постраждалих територій: «Головний принцип цього проєкту – ми будуємо з Європою та світом, відновлюємо всю країну. За кожним містом та кожною країною буде закріплене партнерство».

Вже у травні Зеленський розповідав, що план відновлення України є всесвітньою програмою на сотні мільярдів доларів. План, за його словами, передбачатиме відновлення всієї інфраструктури, включаючи дороги, мости, медичні та освітні об'єкти, будівництво тимчасового та постійного житла для людей, відновлення заводів, фабрик та стратегічних підприємств.

Зеленський розповів, як уявляв повномасштабне вторгнення рф до 24 лютогоДо 24 лютого влада України розуміла, що рф готується до повномасштабної війни, але такого обсягу й нахабності не очікувала.

Окремо після війни президент обіцяв відновити одеський аеропорт, університет імені Каразіна у Харкові та Маріуполь.

У травні Україна запустила глобальну ініціативу United24, метою якої є збір допомоги для України: «Будь-яка людина у світі в один клік може зробити свій внесок у нашу перемогу. Причому за напрямом, який вважає найважливішим. Наприклад, оборона та розмінування, медична допомога чи відновлення країни».

Першим амбасадором проєкту став футболіст Андрій Шевченко. За словами Зеленського, на початку червня у Лондоні відбудеться перший спеціальний захід за участю Шевченка на підтримку United24.

Якщо говорити про плани на наступний рік, то Зеленський запевнив, що Україна обов'язково прийме пісенний конкурс Євробачення (а колись, сказав президент, він пройде і в Маріуполі).

За словами українського продюсера, Україна зможе прийняти Євробачення, якщо в країні завершаться бойові дії – інакше організаційний комітет не піде на такий ризик. Тим не менш, міністр культури Олександр Ткаченко сказав, що конкурс 100% пройде у нас.

Визнання росії спонсором тероризму та притягнення злочинців до відповідальності

24 квітня Зеленський заявив, що росія вже надала світу достатньо аргументів, щоб цю державу визнали спонсором тероризму, а російську армію – терористичною організацією. Президент пообіцяв, що Україна наполягатиме на цьому у переговорах із партнерами.

3 травня Верховна рада ухвалила звернення до Конгресу США щодо визнання росії державою-спонсором тероризму. У Держдепартаменті США заявили, що вивчають таку можливість, а 11 травня у Сенаті було зареєстровано відповідну резолюцію.

А першою країною, яка визнала росію державою-терористом, стала Литва.

Таким чином, обіцянка президента виконується.

Також Зеленський продовжує обіцяти притягти росію до відповідальності за її злочини (поки що це все у процесі виконання, хоча певний прогрес є). Як повідомив президент 20 травня, вже 42 країни стали на бік України у справі проти росії у Міжнародному суді ООН – вони оголосили про намір приєднатися до позову. До речі, до України вже приїжджали слідчі МКС.

Як далі розвиватиметься війна в Україні: західні аналітики назвали п'ять сценаріївЗахідні аналітики назвали п'ять можливих сценаріїв подальшого розвитку війни в Україні – російський чи український крах, затяжна війна, український наступ чи ескалація.

Протягом останнього місяця президент кілька разів обіцяв притягти до відповідальності тих, хто віддає та виконує злочинні накази. Наприклад, 5 травня він заявив: «Сьогодні російські загарбники завдали чергового ракетного удару по наших містах. По Дніпру. Били по Миколаєву, Одесі, Запоріжжю. По містах Донбасу та інших регіонів. Всі ці злочини матимуть відповідь. Як юридичну, і цілком практичну – на полі бою».

Після ракетного удару по Одесі, 23 травня, Зеленський обіцяв встановити, хто віддав відповідний наказ. Окремо він обіцяв притягнути до відповідальності винних у знищенні Маріуполя.

28 квітня президент повідомив, що вже відомі перші десять російських військових, які чинили злочини в Бучі, вони отримали статус підозрюваних. «Ми знаємо про них та їхні дії всі деталі. І кожного знайдемо Як знайдемо і всіх інших російських нелюдів, які вбивали, катували українців. Які знущалися з наших людей. Які знищували будинки та громадянську інфраструктуру в Україні. Жоден із покидьків не втече від відповідальності», – пообіцяв він.

Звільнення українських територій

Це, безумовно, найбільш нелегкі для виконання обіцянки. Але Володимир Зеленський запевнив, що на заморожений конфлікт Україна не піде.

Крім того, президент сказав 3 травня, що Україна готова розглянути нейтральний статус для себе, але за умови конкретних гарантій безпеки з боку конкретних країн: «І якщо це будуть серйозні домовленості, і вони дадуть гарантії безпеки, і росія прийме це, то вони будуть винесені на референдум, і українське суспільство прийме рішення».

Упродовж останнього місяця Зеленський неодноразово обіцяв, що Україна переможе та звільнить свою землю. «І зовсім скоро Україна матиме два Дні перемоги. А у когось не залишиться жодного», – сказав він у привітанні 9 травня.

Зеленський та Залужний увійшли до 100 найвпливовіших людей світу за версією TimeЖурнал Time опублікував рейтинг найвпливовіших людей світу. До нього увійшли Зеленський та Залужний.

«Україна захистить свою свободу у цій війні. Український народ переможе російських загарбників, які прийшли, щоб знищити життя у нашій країні», – сказав Зеленський 1 травня.

«Україна буде вільною. Буде звільнено і Херсон, і Нова Каховка, і Мелітополь, і Бердянськ, і Дніпрорудне та всі інші тимчасово окуповані міста та громади, в яких окупанти вдають з себе нібито «господарів». Український прапор повернеться всюди, де він має бути по праву», – пообіцяв Зеленський 30 квітня.

13 травня президент вкотре запевнив, що Україна не визнає Крим частиною росії, так само й нинішню «автономію» Донбасу.

Звільнення людей з Маріуполя та «Азовсталі»

На початку травня Зеленський пообіцяв продовжувати робити все, щоб дістати всіх людей з Маріуполя та «Азовсталі».

17 травня розпочалася операція з порятунку захисників Маріуполя: через брак варіантів військових евакуювали в окуповані міста Донецької області, щоб потім обміняти на російських військовополонених. «Хлопці від військових отримали сигнал, що мають повне право вийти і зберегти своє життя. Військове командування передало все це всім заблокованим на Азовсталі. Далі все залежить від того, що на себе брала ООН, Червоний Хрест, рф, що вони (бійці) будуть у безпеці і чекатимуть того чи іншого формату обміну», – розповів Зеленський.

Щодо евакуації людей з Маріуполя, то зараз для цивільного населення гуманітарних коридорів на територію, підконтрольну Україні, немає.

Крім того, окремо президент обіцяв повернути додому кожну дитину, яку незаконно вивезли з України. Таких, за інформацією омбудсмена Людмили Денісової, понад 240 тисяч.

Нагадаємо, у наших матеріалах можна прочитати, які обіцянки Володимир Зеленський дав упродовж першого та другого місяця повномасштабної війни з росією.

Віктор Гаврилюк, Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: