Нові санкції проти росії та повернення територій: що Зеленський обіцяв протягом четвертого місяця війни

Читать на русском
Упродовж четвертого місяця війни Зеленський обіцяв допомогу бізнесу та заморожування комунальних тарифів, підготовку нового пакету санкцій проти росії та вирішення продовольчої кризи.
president.gov.ua

Сьогодні рівно чотири місяці широкомасштабної та жорстокої війни, яку росія веде проти України, і яку деякі країни вже визнали геноцидом українського народу. Минулий місяць запам'ятався насамперед боями за Донбас та деякими успішними контратаками Збройних сил України. Крім того, напередодні Євросоюз надіслав Україні потужний промінь євроінтеграційної надії, надавши статус кандидата у члени. Які обіцянки упродовж четвертого місяця війни давав президент Володимир Зеленський – у матеріалі «Слово і діло».

Заморожування комунальних тарифів та відновлення економічної активності

З огляду на ситуацію на фронті та прогнози розвідки та аналітиків, можна впевнено констатувати, що на Україну чекає затяжна війна. З цим пов'язано багато ризиків економічного характеру, таких як падіння рівня життя, падіння ВВП та зниження ділової активності у країні.

Упродовж четвертого місяця війни Володимир Зеленський у своїх обіцянках став торкатися і цих тем. Влада вже почала готуватися до опалювального сезону, і президент пообіцяв, що цієї зими Україна не продаватиме свої газ і вугілля за кордон – весь внутрішній видобуток буде спрямований на внутрішні потреби.

Війна в Україні досягає поворотного моменту: на Заході назвали три можливі сценарії розвитку подійНа Заході вважають, що війна в Україні досягає своєї критичної точки і розглядають три сценарії подальшого розвитку подій – подальший успіх росії на сході, тупикова ситуація на фронті, і є ще найменш імовірний сценарій.

Кабмін на початку червня ухвалив постанову та заборонив експорт деяких енергоресурсів: рідкого палива (мазуту); кам'яного вугілля, антрациту; брикетів, котунів та аналогічних видів твердого палива, отриманого з кам'яного вугілля (крім коксівного вугілля); природного газу українського походження Тож обіцянку, якщо в майбутньому рішення не буде скасовано, вважаємо виконаною.

Крім того, Зеленський пообіцяв, що й тарифи на газ та електрику для населення наступного опалювального сезону не зміняться. Верховна рада нещодавно ухвалила у першому читанні відповідний законопроєкт.

Законопроєкт передбачає введення мораторію на підвищення тарифів на час дії воєнного стану та протягом шести місяців після його скасування. Не можна буде підвищувати тарифи на послуги розподілу природного газу; тарифи на теплову енергію, на послуги з постачання теплової енергії та послуги з постачання гарячої води для всіх категорій споживачів; ціни на газ для побутових споживачів

Незважаючи на поточну ситуацію, Зеленський пообіцяв зробити все, щоби економічна активність у країні почала відроджуватися. Кабмін 21 червня вже представив перші три програми грантового фінансування для бізнесу, які мають забезпечити нові робочі місця та підтримку підприємствам, у тому числі новим та аграрним.

До речі, Зеленський уже пообіцяв, що після війни тіньової частини економіки в країні не має залишитися. «Зараз в Україні багато дискусій про те, якою має бути економічна політика держави і під час війни, і коли повернемо мир. Хочу наголосити на одній деталі. І ця деталь – фундаментальна. Ми вже маємо звикати до того, що у суспільстві можуть бути лише дві частини – ті, хто захищає нашу незалежність і ті, хто працює так, щоб забезпечити цей захист. І це не питання тієї чи іншої економічної доктрини, не питання тієї чи іншої політичної позиції. Ми просто не можемо собі дозволити, щоб у країні залишалася тіньова частина економічного життя», – сказав він під час одного із вечірніх звернень. Перевіримо після перемоги.

Ще одне не менш важливе питання – допомога внутрішнім переселенцям. Зокрема, під час зустрічі з переселенцями на Запоріжжі Зеленський пообіцяв їм вирішити проблеми із загубленими документами та житлом.

Обіцянка теж виконується: в Україні зараз відкрито понад 2,5 тисячі Центрів надання адміністративних послуг, у яких переселенці можуть отримати компенсацію за притулок та повідомити про пошкоджене майно.

Зовнішня політика: переговори з ЄС та нова політика щодо Африки

Зеленський пообіцяв зробити все, щоб історичне рішення ЄС – про надання Україні статусу кандидата у члени Євросоюзу – було ухвалено. Це, звісно, не лише заслуга Зеленського, але учора на саміті ЄС Україна цей статус отримала.

«Україна зробила свій вибір, Україна переходить в інший цивілізаційний вимір ближче до Європейського союзу. І до складу цієї сім'ї ми обов'язково увійдемо згодом», – запевнив президент.

У червні Зеленський також оголосив, що розпочав нову політику України щодо Африки. «Саме під час моєї каденції було затверджено першу Стратегію розвитку відносин України з державами Африки. Буде активізовано діалог з усіма країнами континенту. Найближчим часом почне працювати і спеціальний представник України з Африки», – розповів він, виступаючи на засіданні Бюро Асамблеї Африканського Союзу.

Європа згодна, що війна повинна завершитися на умовах України – ЗеленськийЄвропейські лідери розуміють, чому призупинені переговори з росією і чому Україні доведеться битися до самого кінця

З Африкою тісно пов'язане ще одне питання – продовольча криза, пов'язана з тим, що експорт зерна з України заблокований росією. Зеленський обіцяв, що Україна зробить усе можливе для протидії кризі. Втім, прогресу в цьому питанні немає: насамперед, щоб відновити експорт, потрібно розблокувати і розмінувати порти. Як це зробити безпечно для України, а потім гарантувати безпеку і суден – такий механізм поки що ні ООН, ні інші країни не виробили.

«Вважаю, що найміцніші гарантії – це наша відповідна зброя, яка буде розташована в регіоні розблокування того чи іншого коридору в порт для вивезення зерна», – говорив Зеленський. Більше гарантій безпеки, за його словами, немає.

Вчора, 23 червня, до України прибули перші американські реактивні системи залпового вогню HIMARS. У Штатах також пообіцяли нову партію.

Незважаючи на це, ситуація з розблокуванням українських портів, а значить і з виконанням обіцянки президента, поки що вкрай невизначена.

Нові санкції проти росії та «Книга катів»

Наприкінці травня Європейський Союз насилу прийняв шостий пакет санкцій проти росії. Зеленський пообіцяв, що щойно він запрацює, одразу почне готуватися сьомий. Нові обмеження, наголосив президент, мають торкнутися всіх російських чиновників, ЄС також має заблокувати діяльність усіх російських банків, включаючи Газпромбанк, та потрібні санкції проти всіх компаній, які допомагають вести репресивну політику.

Обговорення нових санкцій триває, але поки що будь-якої конкретики щодо них немає.

«Люди та світ мають знати правду»: Зеленський розповів, чому розкрив втрати ЗСУ на СходіУкраїна протримається на війні стільки, скільки потрібно, запевнив Володимир Зеленський. Президент також пояснив, навіщо він розкрив дані щодо втрат ЗСУ на сході.

Президент має ще одну пов'язану з санкціями обіцянку: «Крок за кроком ми зробимо так, що російська держава залишиться просто без усіх елементів сучасної економіки. За знищення життя сусідів окупанти заплатять повну ціну». Поки що в процесі і до виконання далеко.

Як і казав глава держави, в Україні запустили сайт «Книга катів», на якому збираються підтверджені дані про воєнні злочини та злочинців із російської армії. Зеленський запевнив, що всі вони обов'язково понесуть відповідальність.

Відновлення України

У кожному відеозверненні Зеленський запевняє, що Україна поверне усі свої території та відновить їх. «Ми точно відбудуємо Україну. Вулиці та квартали, мирні міста та села. Ми зцілимо тіла від поранень, а душі від втрат», – говорив він 7 червня.

«Я дуже хочу, щоб люди повернулися в рідну країну, на рідні вулиці, але в дещо іншу Україну, яка вже здобула незалежність і здобула для себе майбутнє. Я хочу, щоб це майбутнє було ментально не у сталінських квартирах, а у незалежному українському просторі. А на фізичному рівні буде велике будівництво та відновлення нашої держави», – також обіцяв Зеленський.

Крім того, президент обіцяв, що Донбас та Крим будуть українськими. Він обіцяв звільнити всі українські міста, зокрема Херсон, Мелітополь, Маріуполь, Енергодар, та «нікому не віддати південь України».

«Україна точно виграє цю війну. Питання, якою ціною. І питання часу», – сказав глава держави.

Нагадаємо, у наших матеріалах можна прочитати, які обіцянки Володимир Зеленський дав упродовж першого, другого та третього місяця повномасштабної війни з росією.

Віктор Гаврилюк, Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: