Відновлення енергосистеми та захист українського неба: які обіцянки упродовж восьмого місяця війни давав Зеленський

Читать на русском
Упродовж восьмого місяця війни з росією Володимир Зеленський обіцяв відновлювати енергосистему України, захистити українське небо від ракет та дронів, а також відмовитися від переговорів із росією.
president.gov.ua

Збройні сили України упродовж останнього місяця війни зберігали ініціативу на фронті. Після стрімкого контрнаступу на Харківщині українські військові просунулися на Донбасі, а також розпочали деокупацію Херсонської області. За прогнозами американської та української розвідки, Херсон може бути звільнений вже до кінця року. Володимир путін відповів на це незаконним указом про анексію Херсонської, Донецької, Луганської та Запорізької областей, чим закрив собі шлях до переговорів. Крім того, росія посилила ракетний терор і останні тижні націлена на знищення енергетичної інфраструктури України, щоб ускладнити проходження зими. Які обіцянки упродовж восьмого місяця війни давав президент Володимир Зеленський – у матеріалі «Слово і діло».

Переговори з росією та санкції за проведення псевдореферендумів

Під час проведення росією псевдореферендумів на окупованих територіях Володимир Зеленський попередив, що після оголошення їхніх результатів будь-яке продовження переговорів із росією буде неможливим.

Свого слова Зеленський дотримав: 4 жовтня він підписав рішення РНБО, в якому констатовано неможливість проведення переговорів з володимиром путіним. «Наразі чекатимемо або зміни позицій нинішнього президента, або вже дочекаємося майбутнього президента України, який змінить свої позиції на користь українського народу», – відреагували у кремлі.

Зеленський розповів, якою має бути відповідь світу у разі російського удару по БанковійЗгідно з його словами, світ повинен відповідати. І тут не важливо чи Україна - країна НАТО, чи не країна НАТО.

Але все-таки, як Зеленський неодноразово говорив, будь-яка війна закінчується переговорами. «Вони можуть повернути нам назад нашу територію, якщо вони хочуть переговорів. Вони мають вийти з нашої території та залишити нам нашу землю у міжнародно визнаних кордонах з 1991 року. І тоді ми скажемо, у якому форматі та з ким ми готові говорити», – назвав президент умови для початку дипломатичного процесу.

До речі, аналітики «Слово і діло» досліджували, як за час президентства змінювалася позиція Зеленського щодо переговорів із рф.

30 вересня Зеленський пообіцяв, що РНБО запровадить нові санкції проти російських фізичних та юридичних осіб, а також обмеження проти громадян інших держав, які мали відношення до так званих референдумів на окупованих територіях.

Того ж дня під санкції потрапило близько 3 тисяч 600 осіб, серед яких російські олігархи, чиновники, пропагандисти, артисти-маріонетки кремля. Крім того, було запроваджено санкції проти іноземних громадян, які виступали «міжнародними спостерігачами» на псевдореферендумах.

Створення спеціального трибуналу для росії

Вже не вперше Зеленський обіцяє створити спеціальний трибунал щодо злочину агресії росії проти України.

«Терору треба відповідати силою на всіх рівнях: і на полі бою, і санкціями, і юридично. Ми створимо спеціальний трибунал зі злочину агресії росії проти України та забезпечимо роботу спеціального компенсаційного механізму, щоб рф своїми активами відповіла за війну», – сказав він 13 жовтня.

І в інші дні президент неодноразово обіцяв притягнути до відповідальності причетних до російського терору проти України.

«Ми відповімо агресору на всі удари: по Запоріжжю та Харкову, по Миколаєву, Нікополю, Донбасу, по всіх наших містах та регіонах. Ми обов'язково звільнимо всю нашу країну – від Херсона до Луганської області, від Криму до Донеччини. І не дозволимо окупантові залишитися безкарним. Кожен вбивця та кат буде притягнутий до відповідальності за те, що накоїв проти українців», – заявив він 25 вересня.

«Терор має програти та програє, а Україна переможе. І притягне до відповідальності кожного російського терориста, від командувачів до рядових, які виконували злочинні накази», – пообіцяв Зеленський після чергового масованого удару по Україні 17 жовтня.

Переговори з путіним неможливі: як змінювалася позиція ЗеленськогоІнфографіка – позиція Володимира Зеленського щодо переговорів з путіним пройшла еволюцію від переконання в необхідності діалогу до констатації, що з чинним президентом рф говорити нема про що.

Крім того, Зеленський обіцяв «не забути» і про російських пропагандистів: за його словами, всі, хто виправдовує російський терор, закликає до вбивств та заохочує знущання з українців, відповідатимуть нарівні з убивцями.

За цей місяць серйозних зрушень щодо створення трибуналу не було. 7 жовтня Верховна рада ухвалила звернення до ООН, парламентів та урядів її держав-членів, Євросоюзу та Ради Європи щодо створення спеціально міжнародного трибуналу для росії.

Ініціативу зі спецтрибуналу підтримав також парламент Нідерландів, створити його закликали Естонія, Литва та Латвія.

Буквально сьогодні у Міністерстві закордонних справ розповіли, що розробляється кілька варіантів створення трибуналу, але його мандат буде стосуватися злочину агресії, який розпочався ще 2014 року.

«Перший варіант – це створення Спеціального трибуналу на основі багатосторонньої угоди між країнами. Це означає, що Україна та уряди інших держав можуть підписати та ратифікувати угоду про створення такого Трибуналу та його статут, який буде додатком до цієї угоди», – повідомив посол МЗС із особливих доручень Антон Кориневич.

Також трибунал може бути створений на основі угоди між Україною та міжнародними організаціями, або ж на основі угоди з регіональними європейськими організаціями.

Відновлення енергосистеми України

Вже два тижні росія систематично атакує об'єкти енергетичної інфраструктури України. З 10 до 20 жовтня внаслідок обстрілів окупантів було пошкоджено понад 400 енергооб'єктів у 16 областях.

Зеленський кілька разів пообіцяв, що всі зруйновані та пошкоджені об'єкти будуть відновлені. «Усі об'єкти, пошкоджені сьогоднішнім ударом російських терористів, ми відновимо. Це лише питання часу. Я поставив завдання всім структурам нашої держави відпрацювати так, щоби відновлення було максимально швидким», – заявив він 10 жовтня.

«Зробимо все можливе, щоби відновити нормальні енергетичні можливості нашої країни. Але для цього потрібен час і наші з вами спільні зусилля», – сказав Зеленський 19 числа.

Обіцянка виконується. Після атак росіян енергетики намагаються у найкоротший термін відновити пошкодження та повернути українцям електропостачання, для цього, зокрема, регулярно вводяться аварійні відключення світла.

В «Укренерго» запевнили, що передбачили та опрацювали кілька варіантів розвитку ситуації з різною інтенсивністю пошкоджень енергосистеми. За словами голови компанії Володимира Кудрицького, енергетики знають, що робити у будь-якій ситуації.

Підтримка звільнених із полону

3 жовтня Зеленський повідомив, що велика група чиновників працює з надання необхідної допомоги всім, хто був звільнений з російського полону. «Це не лише лікування та реабілітація, а й великий обсяг соціальних питань, часто юридичних. Держава обов'язково допоможе усі їх вирішити», – запевнив глава держави.

До цього він обіцяв, що всі звільнені матимуть першочергові елементи допомоги, зокрема медичну підтримку.

Обіцянка виконується. 28 вересня омбудсмен повідомив, що вже готовий і працює план щодо заходів реабілітації та допомоги всім, хто повернувся з полону. Громадяни, окрім медичного обстеження, одержують невеликий рюкзак, у якому є теплі речі, спортивний костюм, предмети гігієни. Допомагають також із відновленням документів та банківських карток.

30 вересня Кабмін перерозподілив майже 47 млн гривень на забезпечення виплат українцям, які повернулися з полону, і тим, хто ще залишається в неволі. 21 жовтня Міністерство реінтеграції окупованих територій перерахувало звільненим українцям та сім'ям полонених ще 17,1 млн гривень.

Розвиток військово-промислового комплексу

2 жовтня Зеленський повідомив, що у Туреччині спустили на воду перший корвет «Гетьман Іван Мазепа». Його будівництво розпочалося ще 2021 року і, як пообіцяв президент, «у певний час буде завершено».

«Клуб підтримки» росії: які країни Генасамблеї ООН голосують проти проукраїнських резолюційЯкі країни Генеральної асамблеї ООН голосують проти резолюцій, які засуджують дії росії в Україні – на інфографіці. Крім самої рф, постійно це роблять Білорусь, Північна Корея, Сирія.

Будівництво відбувається відповідно до Стратегії розвитку ВМС ЗСУ до 2036 року. Наступного року в Туреччині мають закласти ще один корвет типу «Ада». Планувалося, що у 2022 році перший корвет буде переправлений до України, де його добудують, і вже у 2024 році він увійде до складу ВМС України. Але через війну відправка корвета відстрочена.

Того ж дня Зеленський пообіцяв реалізувати проєкт створення в Україні навчального центру та заводу компанії «Байкар», а також спільного виробництва авіадвигунів.

У серпні стало відомо, що турецький Bayraktar уже купив ділянку під завод в Україні та розробив проєкт. Завод із виробництва безпілотників може бути запущений вже наступного року.

Обіцянки поки що в процесі виконання.

Захист українського неба та інфраструктури

Після того, як росія активізувала обстріли українських міст не тільки ракетами, а й іранськими дронами Зеленський пообіцяв вжити заходів, щоб захистити українське небо. За його словами, для дипломатів буде найвищим пріоритетом – прискорювати рішення партнерів щодо надання Україні систем ППО.

На нашій інфографіці можна побачити, які системи ППО вже пообіцяли Україні.

Окремо Зеленський пообіцяв знайти ефективні засоби знищення іранських дронів. Спеціальні засоби боротьби з цими БПЛА вже обіцяло Україні НАТО.

Нагадаємо, у наших матеріалах можна прочитати, які обіцянки Володимир Зеленський дав протягом першого, другого, третього, четвертого, п'ятого, шостого та сьомого місяців війни.

Віктор Гаврилюк, Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: